3 carti interesante care isi propun sa faca lumina in cazul unor personaje sau situatii aproape scandaloase, considerate imorale in epoca de care apartineau/ apartin!

Irina, imparatul Bizantului

Aceasta carte face parte din colectia Byzantium a editurii Nemira.

„Parerile despre Irina sunt impartite, in functie de autori. Adulata de unii, care o cinstesc ca sfanta, e detestata de altii, care ii reproseaza dorinta bolnavicioasa si sangeroasa de putere si nu-i iarta modul oribil in care fiul sau a fost vaduvit de purpura imperiala si de lumina ochilor […].

Aceasta femeie-imparat este, asadar, un monstru sau o sfanta? Realitatea se situeaza la mijloc. In masura in care cunoastem acest lucru, sau in masura in care il presupunem, Irina nu este o sfanta in sensul contemporan al cuvantului (semnificatia sfinteniei, si in special a sfinteniei imperiale, este total diferita in epoca in care traieste Irina). Dar ea nu este in mod cert acea femeie ambitioasa pe care inca o mai descria Charles Diehl, la inceputul secolului al XX-lea, intr-una dintre singurele lucrari in limba franceza care trateaza despre ea. Din lipsa de material informativ, prezenta biografie este deci un eseu care, in primul rand, il va cufunda o data in plus pe cititor intr-o lume bizantina fascinanta si insuficient explorata, mai ales in acest secol al VIII-lea in care structurile antice dispar, in timp ce acelea ale Evului Mediu inca nu s-au creat. Incercarea de a face o istorie strict evenimentiala referitoare la Irina nu este posibila. Am risca sa cadem cu repeziciune in romanesc. Ideea este ispititoare, dar ea nu tine de munca si, cu atat mai putin, de domeniul istoricului.“ - Dominique Barbe

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare Nicole Cherry va urca pe aceeași scenă cu Sam Smith! Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

Autor: Dominique Barbe

Cartea este disponibila pe elefant.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri