175 de retete ale bucatariilor comunitatilor etnice din Romania!

Volumul IV al seriei „Ghidul Gastronomic al Romaniei” aduce in atentia cititorului - dupa stiinta noastra, pentru prima data in acest tip de abordare - pe langa retetele specifice ale unor etnii care traiesc impreuna cu romanii, si informatii privind datele demografice, istoria si traditiile care le caracterizeaza.

Deloc intamplator, Romania este locul in care paradisul este imaginat si trait ca o feerie culinara. in camarile sale stau alaturi, fara prejudecati, telemeaua romanilor, carnatii svabesti, sangeretele maghiarilor, muraturile sarbilor, zacusca bulgarilor sau inconfundabilele dulciuri turcesti.

Bucataria din spatiul cuprins intre granitele Romaniei este una cosmopolita, care a adunat de-a lungul veacurilor retete ale tuturor etniilor care au trait aici ori s-au aflat la granitele sale. Multe din retetele „celuilalt”, trecute prin filtrul gospodinelor romane, au intrat pe mesele familiilor acestora, fiind considerate in prezent ca nationale sau, cel putin, specifice.

Albanezi, armeni, bulgari, cehi si slovaci, croati si sarbi, evrei, germani, greci, maghiari, polonezi, rusi lipoveni, rromi, ucraineni, turci... Numai enumerarea lor ne poate duce cu gandul la o lunga si interesanta calatorie prin Europa sau Asia. De fapt, este vorba despre exponentii etniilor ce convietuiesc de multe secole pe teritoriul actual al Romaniei.

Iata un titlu, pe care il dorim savuros si instructiv in acelasi timp, care constituie o invitatie pentru gospodine de a aduce pe masa familiei preparate specifice ale etniilor care convietuiesc cu noi, intr-o incercare de mai buna intelegere a mentalitatilor si, implicit, a obiceiurilor acestora.

Autor: Valentina Iordan

Carte aparuta la House of Guides, Colectia Gastronomica

Ghidul gastronomic al Romaniei este disponibil pe elefant.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri