12:01, 31 Ianuarie 2014 publicat în Cultura 393 share-uri

Pentru ca este important sa cunoastem personalitati ce au marcat istoria stiintifica a lumii! Pentru ca despre acesti oameni se vorbeste mult prea putin, cu toate ca numele si munca lor ar trebui sa stea la baza formarii oricarui copil, dar si la baza sistemului de valori al oricarui adult. Vrem sa va vorbim astazi despre: George Emil Palade, Nicolae Constantin Paulescu, Ana Aslan, Henri Coanda si Emil Racovita.

2. Nicolae Constantin Paulescu

Nicolae Constantin PaulescuWikipedia.

Descopera.ro scrie insa: "Enciclopediile ii prezinta insa ca inventatori ai insulinei pe doi “eroi canadieni” Frederick Banting si Charles Best care, in 1922, aveau sa primeasca Premiul Nobel, in dauna lui Paulescu. Cei 30 de ani de munca si staruinta in laborator ai profesorului au fost furati de cei doi tineri canadieni, care luasera cunostinta de munca romanului din publicatiile vremii. In baza articolelor acestuia, ei au reusit sa izolelze insulina si sa o foloseasca in tratarea unui pacient. Cu 8 luni inainte, Paulescu publicase intr-o revista de specialitate belgiana rezultatele cercetarilor sale sub titlul “Recherches sur le rôle du pancréas dans l’assimilation nutritive”. Doar ca n-o numise insulina, ci pancreina."

Citeste si:
Affinity Life Care: o nouă paradigmă în serviciile de geriatrie...
Affinity Life Care: o nouă...

In ciuda contributiilor sale incontestabile in domeniul metabolismului uman, Nicolae Paulescu este in general ignorat complet de scoala de medicina si istoriografia stiintifica occidentale (de exemplu monografia "The Pancreas: An Integrated Textbook of Basic Science, Medicine, and Surgery" (Edited by H. G. Beger, A. L. Warshaw, M. W. Büchler, R. A. Kozarek, M. M. Lerch, J. P. Neoptolemos, K. Shiratori, D. C. Whitcomb, and B. M. Rau, Blackwell Publishing Limited 2008), o lucrare-mamut cu mai bine de 1000 de pagini si care debuteaza cu o istorie a contributiilor medicale la intelegerea rolului si modului de functionare ale pancreasului, numele romanului Paulescu nu este nicaieri mentionat), mai scrie de asemenea Wikipedia.

Este la fel de frustrant faptul ca nici in tara, Nicolae Constantin Paulescu nu este cunoscut de catre fiecare dintre noi.

Citeste si:
5 mituri explicate despre celulele stem
5 mituri explicate despre...

Foto: Wikipedia


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri