17 Aprilie 2013 publicat în Cultura 1 share-uri

In ciuda prestantei lor, in ciuda sarmului si a inteligentei de care dau dovada, Doamnele culturii si vietii de societate romanesti nu sunt cunoscute publicului larg, aceasta fiind, fara indoiala, o reminiscenta a ideologiei comuniste care a fost impusa societatii, timp de jumatate de secol.

Haideti sa cunoastem trei personalitati remarcabile, femei care, prin apartenenta lor la cultura romaneasca, pot imprima o conduita regala constiintei noastre colective.

Martha Bibescu, Principesa Ileana si Margareta de Hohenzollern sunt personalitati cu rol activ atat in viata culturala a societatii romanesti cat si la nivel geo-politic european, un aspect deosebit de important care merita a fi retinut ca un rol esential in atributiile oricarui personaj de „vita nobila”.

Mare parte dintre informatiile pe care vi le prezentam se regasesc in Enciclopedia Romaniei.
Sa pornim pe un drum de poveste, un drum al cunoasterii...

  • Martha Bibescu (n. 28 ianuarie 1889, Bucuresti - d. 28 noiembrie 1973, Paris)

Martha Bibescu este considerata a fi una dintre cele mai importante figuri feminine ale culturii romanesti, a fost o personalitate marcanta a perioadei Belle Epoque Europene. A fost romanciera, om politic si memorialista franceza de origine romana.

Martha Bibescu a fost fiica lui Ion Lahovary si a Smarandei Mavrocordat, descendenti din vechi familii boieresti. Potrivit rangului si uzantelor vremii, si-a desavarsit formatia intelectuala cu ajutorul profesorilor particulari si al guvernantelor, continuandu-si pregatirea la o manastire din Belgia. In anul 1905, aristocrata s-a casatorit cu printul George Valentin Bibescu.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine?

Prin intermediul nou contractatelor legaturi de rudenie, Martha Bibescu a intrat in contact direct cu literatura franceza, in timp ce statutul de diplomat al sotului sau i-a facilitat cunoasterea unor noi culturi, sensibil diferite de matricea est-europeana. Astfel, a vizitat Persia si Egiptul, calatorii pe care ulterior avea sa le descrie in savuroase pagini de jurnal, cum ar fi Les Huit Paradis (Cele opt raiuri),1908.

A cultivat contacte personale cu mari personalitati ale vremii, cum ar fi lordul Thomson, René Jouvenel sau printul mostenitor german. Prin intermediul acestora a sperat sa poata influenta adoptarea unor decizii favorabile pentru Romania. Desemnarea sa, in 1963, drept consilier al presedintelui francez Charles de Gaulle in problema romaneasca este un act de recunoastere publica a acestor eforturi.

Termoenergetica oprește furnizarea căldurii în București, în următoarele zile. Ce instituții fac excepție VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! RoboWave, robotul educațional construit de echipa Națională de Robotică a României cu sprijinul companiei Wave Studio, a câștigat două campionate internaționale
Buna cunoscatoare a exigentelor protipendadei bucurestene, Martha Bibescu nu s-a sfiit insa sa ia decizii indraznete in momente sensibile ale istoriei romanesti. Astfel, in timpul ocupatiei germane (1917 – 1918) a ales sa ramana in capitala, avand in ingrijire un spital, putea sa cunoasca in amanunt evolutiile razboiului. Informatiile furnizate de ea Curtii de la Iasi au fost extrem de folositoare regelui si guvernului de uniune nationala, insa i-au atras nu de putine ori ostilitatea administratiei de ocupatie. Martha Bibescu a lasat pagini memorabile despre retragerea trupelor germane din Bucuresti.

Dintre scrierile sale, cele mai reprezentative sunt: romanul Papagalul verde (1924), biografiile istorice O dragoste tandra a lui Napoleon: Maria Walewska (1936) si Alexandru Asiaticul (1912), paginile de memorialistica din La bal cu Marcel Proust (1928) si Povestea unei prietenii: corespondenta mea cu abatele Mugnier (1951, 1955, 1957). Serban Cioculescu surprinde astfel dimensiunea personalitatii ei „Martha Bibescu a scris aproape 40 de carti, a colaborat la un numar mare de reviste, a raspuns la o serie de 17 emisiuni la Ora Culturii Franceze, a fost membra a Academiei Regale din Bruxelles, in fotoliul pe care-l ocupase contesa de Noailles, a dus o intensa viata literara si mondena”. Gratie sarmului sau irezistibil, descendentei aristocratice si talentului artistic, a fost admirata si cultivata de contemporani.

5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta Descoperiți legătura dintre filozofia Zen și dezvoltarea mentalității!  Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari

Bibliografie via Enciclopediaromaniei.ro:

Marcu, George (coord.), "Dictionarul personalitatilor feminine din Romania", Editura Meronia, Bucuresti, 2009

Va recomandam aceasta carte, care poate fi comandata de pe Elefant.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri