Gandurile si emotiile sunt barometre puternice ale starii nostre generale de bine, iar psihologia ne ofera o multime de cai prin care putem sa gasim sensul in relatiile noastre si in vietile noastre. Acceptarea si validarea emotiilor este una dintre aceste metode.

Inca din copilarie, dezvoltam mecanisme prin care ne ascundem si fugim de adevaratele noastre sentimente.

Ne este teama ca emotiile inseamna slabiciune, ne este rusine sa plangem in fata cuiva, ne este uneori rusine de noi insine, in momentele in care ne surprindem cu „garda jos”. Traim intr-o lume in care emotiile puternice nu sunt lasate sa traiasca, sunt anulate, incriminate si sufocate, iar noi trebuie sa oprim aceasta tortura!

Cred ca 1. acceptarea emotiilor, 2. constientizarea emotiilor, 3. validarea emotiilor pe care le traim este una dintre cele mai frumoase lectii pe care specialisti in psihologie le pot oferi lumii.

Din proprie experienta, va spun ca viata mea s-a schimbat in mod radical in momentul in care nu am mai incercat sa fug de dezamagire, furie, tristete, amaraciune. Din momentul in care am lasat aceste emotii sa traiasca in mine, dandu-mi dreptate pentru ceea ce simteam si incercand sa imi ofer prin diverse metode, confort si intelegere, atunci cand tensiunea crestea. Minunea este ca astfel, devenind constienti de ceea ce traim, ne usuram procesul de vindecare si uneori, tensiunile pe care le simtim se dizolva cu repeziciune. Nu trebuie decat sa ne dam atentie si sa ne lasam sa traim.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS!

Ceea ce nu stim, este ca adesea, reactiile negtive puternice cu privire la ceva, indica ca trebuie sa acordam putina atentie unei dureri ascunse care vrea sa iasa din cutiuta ei. Decat sa ne inchidem in noi, punandu-ne o masca a fericirii, mintindu-ne pe noi si pe cei din jurul nostru, mai bine este sa fim sinceri si autentici, acesta fiind cel mai scurt drum catre echilibrul emotional.

Si minunea mai e ca in acest fel, invatam sa traim mai intens chiar si momentele de fericire sau de pace. Sa fim in contact cu sentimentele noastre este poate, una dintre cele mai frumoase parti ale aventurii umane.

Iata de ce m-am bucurat foarte tare sa descopar materialul scris de doctorul in psihologie Charles Schaeffer, pentru Psichology Today, unde acesta descrie 3 pasi catre integrarea emotiilor pe care le avem: „Cand vedem perioadele grele mai degraba ca fiind provocatoare si oportunitati pentru crestere si schimbare, devine usor sa facem pasi catre imbunatatirea starii noastre, cu sau fara ajutor profesional.”

6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? Caria dentară – ce este și cum se tratează

3 pasi care te ajuta sa nu mai fugi de emotiile tale!

1. Nu mai fugi de emotiile tale: Vezi in tristete o oportunitate

Inca din copilarie, noi suntem invatati sa ne ocolim sentimentele, sa le ascundem, sa ne prefacem ca totul este O.K. cand de fapt nu este asa. Am invatat ca sentimentele ar fi „semne de slabiciune” sau ca pur si simplu, nu avem nici un drept sa simtim ceea ce simtim.

Dar tristetea poate sa fie chiar acel catalizator care intareste relatiile. Sa ne exprimam tristetea ne ajuta sa ne eliberam de durere si de stres, eliberam tenisunile acumulate in fiinta noastra povestind despre ceea ce simtim, spune Charles Schaeffer.

De asemenea, atunci cand vorbim despre ceea ce se petrece cu noi, ii atragem pe oamenii care vor sa ne ajute. A exprima ceea ce simtim ne ofera bazele pentru a reusi sa emptaizam mai usor cu oamenii din jurul nostru, in special cu cei la care tinem.

Sa ne concentram atentia asupra tristetii noastre este adesea foarte dureros. Dar cand iti infrunti nefericirea, incepi sa realizezi care sunt acele aspecte de care ai nevoie in viata ta, ce e nevoie sa schimbi in viata ta. Sa fii atenta/ al emotiile tale iti da sansa de a actiona. Te ajuta sa te simti mai bine, sa ii aduni in jurul tau pe oamenii care sa te sustina si de asemenea, te indreapta catre schimbare, atunci cand momentul potrivit se arata.

Foto: Flickr; Andi Jetaime

2. Nu mai fugi de emotiile tale: Imbratiseaza-ti sentimentele puternice

Sa simtim sentimente negative puternice sunt parte din a fi umani. Probelemele apar chiar atunci cand incercam sa evitam si sa controlam aceste sentimente. O metoda prin care poti face fata emotiilor negative puternice este aceea de a le imbratisa si de a le accepta asa cum sunt, in loc sa le negi, sa le ascunzi si sa incerci sa le schimbi.

Poti sa devii mult mai atent/a la sentimentele tale si poti capata mai multa rezistenta in fata stresului si problemelor care apar. Pune-ti urmatoarea intrebare: „Ce simt acum si de ce aceste sentimente sunt adevarate si valabile?”, mai degraba decat: „De ce mi se intampla acest lucru si ce pot face ca sa il opresc?”, arata psihologul.

De exemplu, daca te pregatesti sa tii o prezentare pentru serviciu si incerci sa eviti anxietatea, acest lucru iti va reduce increderea de sine si iti va augmenta frica. Mai bine incearca sa iti accepti anxietatea, ca pe un semnal ca probabil ai emotii in privinta vorbitului in public – asemenea multor alti oameni. Sa iti constintizezi frica te ajuta sa reduci din intensitatea anxietatii si stresului si acest lucru iti creste increderea si te ajuta sa te concentrezi mai bine asupra prezentarii tale.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri