2 Octombrie 2015 publicat în Consiliere 146 share-uri

Neurocercetatorul Alex Korb ne ofera cateva detalii cu privire la ceea ce creeaza o spirala a fericirii in vietile noastre. Iata ce trebuie sa faci pentru a depasi starile de trsitete, anxietate sau depresie.

Aceste idei sunt prezentate de Alex Korb in cartea sa The Upward Spiral: Using Neuroscience to Reverse the Course of Depression, One Small Change at a Time
 

Cele 4 obiceiuri care te scapa de tristete

1. Cea mai importanta intrebare pe care sa ti-o pui atunci cand esti cu starea de spirit la pamant:

  • “Mandria, rusinea, vina toate sentimentele negative activeaza circuite neuronale asemanatoare (…) In mod interesant, mandria este cea mai puternica dintre aceste emotii, atragand activitatea in aceste regiuni. Asa se explica de ce uneori este foarte la indemana sa punem vina si rusinea asupra noastra – acestea activeaza de asemenea, centrii de recompense din creier.”

De asemenea, ne ingrijoram foarte mult. Si tu faci la fel. De ce? Pe termen scurt, intr-adevar asa este, iti faci creierul sa se simta un pic mai bine – pentru ca macar faci ceva in privinta problemei tale. Ingrijorarea calmeaza sistemul limbic, crescand activitatea in cortexul prefrontal, scazand activitatea in amigdala. Cu toate acestea, vina, rusinea si ingrijorarea nu sunt cele mai bune solutii pe termen lung.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ascultă Radio ZU și mergi la cele mai mari festivaluri din vara lui 2023 Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele” Mercur retrograd 21 aprilie -14 mai: Zodiile cu cele mai puternice lecții de învățat în următoarele 3 săptămâni! Vor ieși câștigătoare la sfârșitul acestei perioadei dacă își vor asculta sufletul

Pune-ti aceasta intrebare: Pentru ce sunt recunoscator/ oare? Sentimentul de recunostinta afecteaza creierul la nivel biologic. Face acelasi lucru pe care il fac anti-depresivele – recunostinta creste nivelul de serotonina din creier. Concentreaza-te astfel asupra acelor aspect positive din viata ta si astfel iti ajuti organismull sa elibereze mai mula serotonina.
 

2. Numeste-ti sentimentele negative

Te simti ingrozitor. Dar este foarte bine sa numesti senzatiile pe care le simti. Fii in legatura cu tine insuti/insati. Sa ascunzi si sa suprimi starile prin care treci este contraproductiv, arata stiinta.

Alex Korb ne explica faptul ca atunci cand numim si descriem ceea ce simtim, reactivitatea din regiunea amigdalei scade; in acest mod, constientizarea emotiilor scade impactul lor negativ. Practica este folosita si in mindfulness si yoga.

Cele mai bune căști pentru momentul tău cu tine Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli Cele mai bune căști pentru momentul tău cu tine
  • „Ca sa reduci excitarea, trebuie sa folosesti doar cateva cuvinte pentru a descrie emotia pe care o simti, ceea ce inseamna sa folosesti metafore, comparatii si simplificari ale experientei tale. Aceasta te ajuta sa iti activezi cortexul prefrontal, care reduce activitatea din sistemul limbic.”

Iata de ce foarte multi artisti au ca sursa de inspiratie propriile stari. Ei reusesc adesea sa le descrie in diverse mijloace expresive sau le pun in cuvinte, iar pentru ei, arta este si o terapie.

3.  Ia o decizie

Sa iei o decizie implica sa creezi intentii si sa iti stabilesti niste obiective, fara exigenta. Acestea activeaza cortexul prefrontal in moduri pozitive, reducand ingrijorarea si anxietatea. In acelasi timp, luand o decizie, iti schimbi perceptia asupra lumii – gasind solutii la problemele tale si calmand sistemul limbic.

Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate

4. Imbratiseaza!

Faptul de a simti iubire si acceptare din partea celorlalti este fundamental. Cand nu ne simtim iubiti ne doare.
Una dintre modalitatile prin care eliberam oxitocina in creier este atingerea.

Imbratisarile, strangerile de mana si alte gesturi mici, fac mult mai mult decat crezi. In ceea ce ii priveste pe oamenii apropiati, incearcati sa va atingeti cat mai mult posibil, demonstrandu-va afectiunea.

Atunci cand esti „la pamant”, sa imbratisezi pe cineva iubit te ajuta sa reduci durerea emotionala.
 

Foto fr si main: By Jorm S /Shutterstock

Iti recomandam si:

Norman Doidge: Creierul stie sa te vindece!

De ce ne doare inima atunci cand suferim?


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri