Este perioada anului în care cu siguranță vrei să te relaxezi lângă foc. Dacă ai deja o centrală termică pe gaz, ai suficientă căldură, dar parcă atmosfera pe care o aduce vederea unui foc liniștit în cămin nu se compară cu nimic. Anul acesta, este posibil să te gândești să cumperi un șemineu electric și, dacă da, iată o listă de argumente pro și contra pentru tine înainte de a lua decizia.
Argumente Pro șeminee electrice
-
Șemineele electrice au funcție decorativă
Sunt atrăgătoare din punct de vedere vizual și există o mare varietate de modele pentru a se potrivi cu interiorul casei tale. În plus, pot economisi spațiu în comparație cu șemineele tradiționale, iar instalarea este flexibilă. Varietatea de dimensiuni, forme și culori îți oferă posibilitatea de a adăuga ambianță și căldură casei tale într-un mod care se potrivește cu decorul tău.
-
Avantajele confortului
Șemineele electrice au o durată de viață mai lungă decât alte tipuri de șeminee. Practic, flăcările nu sunt reale și nu ard combustibili reali, ceea ce înseamnă că degradarea și coroziunea pieselor de către agenții caustici este inexistentă.
Instalarea este ușoară și o poți face singur. Majoritatea unităților vin cu telecomandă, unele fiind dotate doar cu întrerupătoare de pornire-oprire, iar altele putând controla totul, de la nivelul flăcărilor până la nivelul căldurii. Chiar și în anotimpurile mai calde, majoritatea acestor șeminee au opțiunea de a genera efecte de flacără, fără ca elementul de încălzire să fie folosit.
-
Încălzire eficientă pe suprafețe mici
Șemineele electrice nu necesită coș de fum sau aerisire specială, ceea ce înseamnă că nu pierd căldură prin ele. Ai mai mult control asupra puterii de căldură decât în cazul șemineelor tradiționale. Poți crește sau micșora nivelul de căldură pentru a asigura un confort maxim.
Ele nu sunt de obicei concepute pentru a fi sursa centrală de încălzire a unei locuințe, dar pot încălzi o încăpere mică mult mai eficient decât un șemineu pe lemne.
-
Avantajele siguranței
Tind să fie mai sigure decât cele tradiționale, deoarece flăcările sunt false și nu există nicio șansă ca un buștean să se rostogolească din șemineu, eliminând pericolele de incendiu cu flacără deschisă. Sunt sigure pentru copii și animale de companie, deoarece nu există suprafețe fierbinți expuse care pot provoca arsuri accidentale. Materialele sunt de obicei reci la atingere, cu excepția orificiului de evacuare a căldurii care poate deveni cald la atingere. Nu emit gaze nocive și lasă o amprentă de carbon mult mai mică.
-
Eficiență
Electricitatea se transformă direct în căldură cu un procent de 99%, deoarece căldura nu are un coș de fum sau ventilație din care să iasă. Cu excepția schimbării unui bec la fiecare 2 sau 3 ani, acestea nu necesită întreținere și nu sunt necesari specialiști pentru întreținere sau instalare.
-
Cost
Sunt mai puțin costisitoare în ceea ce privește instalarea și costurile de funcționare decât un șemineu pe lemne sau un șemineu pe gaz.
Dezavantajele unui astfel de șemineu
-
Efectele vizuale pot părea nerealiste
Unii oameni pot considera atractivitatea unui șemineu adevărat prea importantă pentru a renunța la realism. Modelele electrice nu au flăcări reale și pot parea artificiale sau false. Le lipsește trosnitul și mirosul de lemn arzând adevărat, iar pentru unii, atmosfera generală nu se ridică la nivelul unui șemineu adevărat.
-
Puterea de încălzire mai mică decât la cele pe gaz sau lemne
Nu sunt concepute pentru a fi principala sursă de căldură a unei locuințe. În general, ele oferă la fel de multă căldură ca un mic încălzitor electric. Funcționează cu energie electrică și nu vor funcționa în timpul întreruperilor de curent. Dacă locuiești într-o zonă îndepărtată, supusă unor întreruperi frecvente de curent, acestea nu vor fi o sursă de căldură fiabilă.
-
Valoarea adăugată casei tale este mai mică
Adăugarea unui șemineu permanent complet cu coș de fum poate crește valoarea casei tale. Șemineele sunt sunt o caracteristică des solicitată a unei locuințe și pot crește valoarea cu 6-8%.
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice
3 noi terapii celulare aprobate de FDA. 74% dintre studiile aflate în desfășurare sunt dedicate oncologiei
Cancerul de sân triplu negativ (TNBC) în România. Sondaj: 7 din 10 paciente chestionate cu TNBC au până în 50 de ani