Află de mai jos cu ce avantaje şi dezavantaje vine la pachet un home gym, ca să alegi înţelept:
Economiseşti timp
Un studio de sport acasă este un tichet garantat către mai mult timp liber. Când faci mişcare acasă, nu trebuie să-ţi faci griji legate de timpul petrecut pe drum, în trafic sau în vestiar. Timpul este o resursă preţioasă, aşa că e important să îţi organizezi programul cât mai atent.
Conceptul de home gym este excelent pentru cei care nu îşi doresc să piardă timp preţios înainte sau după job, dar şi pentru cei care nu au în apropierea casei o sală de sport.
Pierzi socializarea
Sportul acasă vine cu numeroase avantaje, însă trebuie să ştii că există şi părţi mai puţin plăcute. Una dintre ele se referă la socializare. Atunci când faci mişcare într-un cadru organizat, fie că e vorba de un studio de dans, fie că e vorba de o sală de fitness, ai ocazia să socializezi şi să cunoşti oameni noi. Acest lucru este benefic pe termen lung: te ajută să formezi conexiuni autentice, să faci mişcarea mai plăcută şi să te bucuri de starea de bine oferită de socializare.
Bineînţeles, dacă ai numeroase alte ocazii să socializezi, atunci faptul că faci sport pe cont propriu nu va reprezenta o problemă.
Ai cheltuieli reduse
Un studio de antrenament acasă înseamnă mai puţine cheltuieli pentru tine. De obicei, un home gym adecvat unor antrenamente simple, funcţionale, de forţă sau clase de aerobic, se poate amenaja cu câteva sute sau chiar câteva zeci de lei. Spre exemplu, pentru sesiuni de Yoga, Pilates şi antrenamente cu greutatea propriului corp o saltea de fitness va fi de ajuns. Dacă-ţi doreşti antrenamente ceva mai complexe poţi avea în zona de sport de acasă şi gantere, benzi de rezistenţă, un stepper şi/sau o minge de fitness.
Bineînţeles, în afară de echipamentele sport, vei mai avea nevoie şi de o sursă potrivită de lumină, fie că e o lustră LED, fie că e o lampă LED sau un lampadar. În general, o lustră LED cu lumina neutră sau caldă reprezintă cea mai bună opţiune. Lustrele LED sunt uşor de montat şi se pretează pentru mai multe tipuri de încăperi. În afară de lustra LED sau corpul de iluminat pe care-l alegi, ia în considerare şi utilizarea unor jaluzele sau perdele pentru a bloca lumina de afară când e necesar.
Nu poţi face orice fel de antrenament
Chiar dacă ai o mulţime de antrenamente din care să alegi când faci sport acasă, vor exista mereu restricţii. Este dificil să beneficiezi acasă de aceeaşi varietate de aparate de fitness sau de clase de aerobic ca într-o sală dedicată. De asemenea, există şi destul de multe sporturi care nu se pot practica acasă, de la tenis şi până la înot sau volei.
Astfel, contează foarte mult să decizi din timp dacă tipul de antrenamente pe care vrei să-l practici se pretează pentru acasă. Bineînţeles, poţi oricând să alternezi între antrenamente acasă şi antrenamente în afara casei, mai ales dacă-ţi place varietatea.
O zonă de antrenamente acasă te poate ajuta să economiseşti timp şi bani, iar acestea nu-s deloc avantaje de neglijat. Pe de altă parte, când te antrenezi acasă nu poţi opta chiar pentru orice tip de antrenament şi este posibil să ratezi ocazia de socializa. Înainte de a hotărî cum vrei să faci sport, ia în calcul toate variabilele, ca să poţi lua o decizie decvata nevoilor tale.
Foto: Unsplash
Mi-am făcut un obicei din a spune cele mai crude adevăruri în glume și metafore. Poate că uneori acestea par a fi ascunse în spatele unei formule sofisticate, dar, în esență, sunt simple. Acest lucru este valabil...
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.