18 Octombrie 2021 publicat în Casa-Gradina 212 share-uri

Când te întorci de undeva și deschizi ușa casei tale, simți plăcerea de a te întoarce în spațiul tău drag? Îți vine să îi spui “bine te-am găsit, căsuța mea frumoasă și curată :)?” Dacă da, înseamnă că te-ai întors acasă.

O casă pe care o numești acasă nu este doar un loc îmbietor și primitor, în care te simți în siguranță și liber să fii tu, dar și acel spațiu în care îți reîncarci bateriile, te odihnești, te reenergizezi și îți trăiești o bună parte din viață în compania celor dragi. Locul în care ne petrecem atât de mult timp în ultima vreme trebuie să ne inspire o stare de confort și liniște așa că este musai să ne menținem locuința curată.

O casă în care curățenia se realizează în mod regulat nu doar că ne induce o stare de bună dispoziție, dar ne menține și sănătoși și apți pentru a ne desfășura cu bucurie toate activitățile de zi de cu zi. Ștergerea prafului, curățarea și spălarea suprafețelor, aspirarea mizeriei sunt parte din rutina către o viață sănătoasă, departe de alergeni sau acarieni care pot cauza alergii sau astm. Curățarea băii și dezinfectarea suprafețelor din băi și bucătării împiedică dezvoltarea mucegaiului, un alt alergen puternic care poate cauza anumite probleme de respirație. În plus, dezinfectanții pe care îi folosim pentru curățarea diverselor suprafețe din casă au rolul de a distruge diverse bacterii, viruși sau alte microrganisme responsabile de infecții sau anumite afecțiuni care ne pot compromite sănătatea.

Chiar dacă pentru unii dintre noi, curățenia poate părea uneori o responsabilitate copleșitoare, dificilă sau neplăcută (încă una în plus pe lângă restul taskurilor), îți vom arăta că se poate și altfel, fără să o percepi ca pe o corvadă. Iată 5 pași care îți vor arăta cum să îți menții locuința frumoasă și curată într-un timp cât mai scurt și fără bătăi de cap.

1. Metoda celor 3 valuri

Modul în care facem curățenie contează dacă vrem să fie și eficientă. În acest sens, mulți specialiști ne recomandă să începem întotdeauna cu baia și bucătăria căci ele au cea mai mare nevoie de o curățenie în profunzime, urmând ca apoi să ne concentrăm și pe restul încăperilor. Melissa Maker, specialist în curățenie și autoarea cărții “Clean my space”, dezvăluie pentru publicația www.businessinsider.com o metodă inteligentă de a ne curăța locuința, un sistem de curățenie împărțit în 3 etape.

Astfel, primul pas presupune să începem și să terminăm curățarea unei încăperi în același punct din care am plecat (de la ușă). Prin urmare, ne sfătuiește experta, începem curățenia din dreptul ușii, continuăm în sensul acelor de ceasornic (cu dulapurile de bucătărie, spre exemplu, blatul, aragazul, suprafața frigiderului și a mesei etc) și încheiem tot cu ușa, astfel încât să nu omitem nimic. În această etapă ordonăm, organizăm, aruncăm lucrurile care nu ne trebuie și le oprim pe restul.

Foto: De la George Rudy /Shutterstock

În cea de-a doua etapă, efectuăm curățenia propriu –zisă: ștergem praful, curățăm suprafețele și mizeria de pe ele, lustruim, ștergem geamurile, obiectele de pe suprafețe și le așezăm la locul lor. Un alt sfat de care ar trebui să ținem cont este acela de a efectua curățenia de sus în jos pentru a evita ca praful sau mizeria să cadă pe podea și să curățăm din nou aceeași suprafață.

Al treilea pas presupune curățarea podelelor (dat cu aspiratorul pentru a elimina mizeria și șters cu mopul), însă nu în sens circular, ci începând dintr-un colț al camerei și deplasându-ne treptat spre ușă. Astfel, ne asigurăm că nu vom lăsa pete și urme în spatele nostru.

2. Curățenia se face din aproape în aproape și din mers

Îți vom spune un mic secret și îți recomandăm să îl repeți până când se va cuibări bine în sertărașele minții tale: fă câte puțin în fiecare zi! Nu, nu trebuie să răstorni toată casa cu susul în jos o dată pe lună sau în fiecare anotimp, iar în restul timpului să fie haos. Cu cât te organizezi mai bine și din timp, cu atât curățenia ta generală va fi mai ușor de realizat. Încearcă așadar să îți faci o rutină zilnică de curățenie pentru a preveni dezordinea și acumularea mizeriei.

Încorporează în obiceiurile tale zilnice și acele activități mărunte care nu necesită mult timp, dar care îți fac viața mai ușoară și mai curată. Data viitoare, nu va mai fi nevoie de o curățenie riguroasă și profundă, care să te epuizeze. Spre exemplu, fă-ți patul imediat ce te-ai trezit și strânge hainele și lucrurile în jurul tău – îți vei începe ziua cu alt tonus. Creierul uman funcționează mult mai bine în medii ordonate, iar tu vei avea un sentiment de împlinire și satisfacție care va rămâne cu tine pe tot parcursul zilei.

Dacă te-ai spălat pe dinți și ai stropit oglinda din baie, șterge-o rapid cu un șervețel și soluție de geam. Ai gătit în ziua respectivă? Șterge aragazul sau blatul din bucătărie pentru ca petele de grăsime și mizerie să nu se solidifice și să devină imposibil de curățat. Tocmai ai strâns rufele uscate de pe uscător? Sortează-le frumos și pune-le la locul lor în dulap. Ai făcut duș? Pulverizează cada cu soluția preferată, șterge cu o lavetă și clătește bine. Tocmai ai servit un prânz copios? Nu lăsa vasele să se strângă în chiuvetă, ci spală-le după ce ai mâncat. Simplu, nu?

3. Liste și priorități

Pentru ca efectuarea în sine a curățeniei să nu ți se pară un lucru intimidant, încearcă să îți setezi taskurile de curățenie pe priorități și perioade de timp. Cele menționate mai sus pot intra în rândul celor zilnice. În cadrul celor săptămânale poți include curățarea întregii băi, spre exemplu, sau ștersul prafului în întreaga locuință, iar în cele lunare spălarea perdelelor sau a draperiilor, curățarea lampelor de iluminat, spălarea riguroasă a tuturor ferestrelor și a ramelor din casă etc.

Foto: De la Kostikova Natalia /Shutterstock

De asemenea, nu trebuie să îți alegi o zi fixă a săptămânii în care să faci curățenie și să o respecți cu sfințenie. Dacă zilele tale sunt aglomerate și programul de muncă diferă de la o zi la alta, verifică-ți agenda la început de săptămână și alege-ți orele de curățenie în acele zile în care ai mai mult timp liber. Astfel, nu vei pune presiune pe tine și te vei adapta propriului program.

Pentru unii, funcționează și metoda listei. Pe o foaie de hârtie, fă-ți o listă cu taskurile de curățenie pe care le ai de îndeplinit în săptămâna respectivă și încearcă să bifezi 1 sau 2 pe zi pentru a nu le lăsa pe toate pentru weekend. Implică-ți și familia și deleagă și membrii familiei pentru unele din acestea. Și cei mici pot fi implicați în etapele simple ale curățeniei, își pot ordona jucăriile și lucrurile din camera lor sau pot șterge o suprafață pe care au vărsat ceva, spre exemplu. Atenție însă, evitați să îi expuneți vaporilor soluțiilor chimice.

4. Ordine înainte de toate (și de curățenie)

Cu cât un spațiu este mai ordonat, mai aerisit și mai liber, cu atât îți va fi mai ușor să întreții curățenia de zi cu zi în el. Scapă de lucrurile inutile din locuința ta, dezaglomerează-ți spațiul cât mai mult cu putință, renunță la unele piese de mobilier sau decorațiuni dacă este cazul și încearcă ca la sfârșitul zilei fiecare lucru să fie la locul lui. O idee bună este să investești în cutii de depozitare sau în sertare organizatoare unde obiectele tale preferate vor sta departe de praf.

Conform unui studiu efectuat în 2010, persoanele cu locuințe mai dezordonate și dezorganizate au un nivel mai mare de cortizol decât cele cu o locuință ordonată. Așadar, o locuință dezorganizată poate crea acel sentiment de haos și stres. Spațiul în care locuim ne influențează nivelul de stres așa că ar bine să ținem cont de acest aspect atunci când amânăm organizarea pentru data viitoare.

5. Alege cele mai potrivite soluții de igienizare și dezinfectare pentru locuința ta și insistă asupra acelor suprafețe care necesită dezinfectare mai des

Ideal este ca, înainte să te apuci de curățenie, să te asiguri că ai întru ajutorul tău produse potrivite nevoilor tale și care fac această activitate mai ușoară: produse care igienizează și produse care dezinfectează.

Igienizare versus dezinfectare. Care este diferența?

Ține cont de faptul că igienizarea și dezinfectarea sunt două procese diferite și că trebuie efectuate ambele conform Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Astfel, în timp ce igienizarea presupune îndepărtarea murdăriei și a impurităților de pe suprafețe (reduce numărul germenilor, fără a-i elimina însă complet), dezinfectarea include produse chimice pentru înlăturarea germenilor și scaderea riscului răspândirii infecției. Igienizarea este pe bază de apă și săpun sau detergent, în timp ce dezinfectarea presupune de obicei folosirea unor substanțe chimice, printre care și clorul.

Fiindcă suntem în plină pandemie, autoritățile atrag atenția că, pentru a ne proteja locuința de coronavirus, toate suprafețele din casă trebuie mai întâi curățate cu apă și săpun sau detergent și mai apoi dezinfectate. În consecință, în această perioadă, este indicat să curățăm și să dezinfectăm în profunzime îndeosebi baia și bucătăria, insistând totodată asupra acelor suprafețe pe care le atingem cel mai des precum telecomenzi, butoane și mânere, balustrade, întrerupătoare, clanțele ușilor, robinete, masa și scaunele din bucătărie, parchetul din living, gresia de pe hol sau blatul din bucătărie etc.

Foto: De la VIKTORIUS-73 /Shutterstock

Pentru a reduce timpul dedicat curățeniei, pe piață există produse multifuncționale inovatoare precum cele Sanytol, care curăță și dezinfectează deopotrivă suprafețele, fără a conține însă clor. Datorită formulei lor speciale, astfel de produse sunt indicate și suprafețelor delicate precum lemnul natural fiindcă nu le deteriorează sau pătează. Pulverizatorul universal pentru multisuprafețe si soluția de uz casnic de curățat suprafețe și pardoseli Sanytol sunt eficiente împotriva celor mai frecvente bacterii și ciuperci din casă, precum și a virusurilor Coronavirus uman, Herpes simplex tip 1 și Gripa AH1N1 (gripa). Nu au dezavantajul clorului, putând fi utilizate și în locuințele cu animale de companie și bebeluși.

Foto fr si main: De la AbuzyarovaEA /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri