Detergentii pudra sunt mult mai eficienti pentru spalarea rufelor albe decat cei lichizi datorita faptului ca acestia contin agenti de inalbire (lucru posibil doar la detergentii de tip pudra). Din punct de vedere ecologic insa, auu efecte mult mai nocive asupra mediului decat detergentii lichizi.

Daca va intrebati care este cel mai eficient detergent de rufe, APC Romania (Asociatia pentru Protectia Consumatorilor) vine cu un raspuns pentru noi, trimitand spre testare, in aceleasi conditii si criterii de testare 11 marci de detergenti aflati pe piata din Romania si anume: Ariel M-Zim 5, Tide Super Plus, Ariel Pro-Zim 7, Persil Gold Plus, Omo Top Cleaning, Bonux, Persil Gold Plus Lichid, Dero Surf, Rex Oxigen Activ, Dero Surf Lichid si Rex Lichid.

S-au comparat rezultatele obtinute la spalare de catre aceleasi marci comercializate si produse in Romania si in alte tari din Uniunea Europeana. Rezultatele testului au arata ca detergentii produsi si comercializati in tarile noi membre ale Uniunii Europene au obtinut rezultate mai bune, daca nu cel putin egale din punct de vedere al calitatii fata de cele produse in statele vechi membre.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Detergentul Perwoll Renew, într-o nouă formulă, mai performantă și mai sustenabilă

Cum a fost testata eficienta detergentilor?


Pentru testare s-a folosit acelasi model de masina de spalat pentru toti detergentii si anume modelul MIELE Novotronic W 544. Temperatura apei a fost de 40 grade Celsius si s-au folosit 15 litri de apa pentru spalare. Durata programului de spalare a fost de 40 minute. Clatirea s-a efectuat in 3 etape, cantitatea de apa folosita fiind de 15 litri. Timpul total necesar pentru incalzirea apei la 40 grade Celsius, spalare si clatire a fost de 95 minute pentru fiecare tip de pata si detergent testat. Duritatea apei a fost de 20+/-2 grade franceze ceea ce inseamna o duritate medie a apei folosite.

Pentru tipul de pete folosit pentru testare am ales 5 categorii de pete si anume: pete gri (ulei, ulei masline), pete grase (unt, ulei masline, ruj rosu), pete proteice (lapte, ulei, ciocolata, sange), pete amilacee (amiodon din orez sau porumb, sos de salata) si pete vegetale (coacaze, cafea, vin iarba). Fiecare categorie de pete folosita pentru testare a avut la randul ei 3 tipuri de pete specifice categoriei rezultatand un total de 15 tipuri diferite de pete ce au fost testate. Acest numar (15 pete diferite) ofera o analiza obiectiva in ceea ce priveste compararea rezultatelor obtinute.

Pe langa indepartarea petelor mai sus mentionate s-a analizat si testat efectul pe termen lung asupra rufelor produs de detergenti. Asadar s-a analizat si testat efectul de ingalbenire si innegrire a rufelor albe, degradarea atat chimica (slabirea rezistentei materialelor) cat si mecanica (deformarea efectiva) a rufelor pe termen lung si protejarea culorilor.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri