8 Februarie 2016 publicat în Casa-Gradina 4 share-uri

Psihologia tablourilor este fascinanta, iar fiecare femeie poate apela la cateva trucuri simple pentru a deveni calma si fericita.

Designul interior nu are legatura doar cu o serie de reguli mai mult sau mai putin stricte privind culorile, mobilierul si arta expusa pe perete, ci si cu psihologia.

La fel ca si publicitatea, designul interior incearca sa-ti influenteze gandurile si starea de spirit prin intermediul lucrurilor pe care le ai in jurul tau si prin generarea unor reactii afective la mediul in care locuiesti.

Cunoasterea modului in care culoarea peretilor, tablourile pe care le alegi si stilul mobilei te fac sa te simti atunci cand intri in propria locuinta reprezinta cel mai important pas pentru a deveni o femeie calma si fericita.

Psihologia designului interior este mai simpla decat crezi

Bazele psihologiei designului interior sunt extrem de facile si intuitive:

1. Culoarea

Oamenii se simt cel mai confortabil atunci cand culorile care domina camera se afla in contrast, de la podele la pereti si pana la tavan. Camerele monocromatice ne fac sa ne simtim anxioase si cel mai bine ne este atunci cand incaperile imita lumea de afara: podelele inchise la culoare ne aduc aminte de pamant, peretii luminosi ne amintesc de imprejurimile cu care ne delectam atunci cand ne plimbam prin natura, iar tavanul, care reprezinta cerul, este zugravit intr-o culoare foarte deschisa, conform canvasfactory.com.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Împreună în arte și simțiri Teribila varsta de 2 ani – ce trebuie sa stii Tehnici de meditație personalizate: Cum să alegem metoda potrivită în funcție de starea noastră de spirit 

2. Calea catre iesire

Nimanui nu-i place sa se simta prins in capcana, astfel ca mobilierul si celelalte obiecte trebuie sa sugereze o cale clara catre usile incaperii.

3. Punctul de focalizare

Oamenii simt nevoia sa se concentreze, din cand in cand, asupra unui punct din camera si sa aiba un reper atunci cand se misca prin incapere. Totodata, crearea unui astfel de punct de focalizare reprezinta o modalitate foarte eficienta de a oferi calm sau energie unei incaperi, dar si de a abate atentia privitorilor de la anumite detalii din camera pe care nu vrei sa le scoti in evidenta, dupa cum noteaza about.com.

Psihologia tablourilor este fascinanta

Creierul uman percepe mult mai multe detalii decat reusim sa constientizam. Prin urmare, tablourile pe care le agatam de pereti pot avea un puternic efect asupra starii noastre de spirit si asupra reactiilor noastre emotionale generate de spatiul in care ne aflam.

România, rata mortalității evitabile prin prevenție - a treia cea mai ridicată din UE Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă)

1. Contrastul sau armonia

Atunci cand culorile sau povestea unui tablou se afla in antiteza cu restul camerei, oamenii se pot simti deranjati sau incomodati. Prin urmare, tablourile trebuie sa vina in completarea designului interior al unei incaperi. Exista, insa, si solutii care par sa se plieze pe o multitudine de stiluri de design, precum aceste tablouri care se potrivesc atat intr-o camera moderna, cat si intr-o incapere care respira un aer vintage.

2. Povestea pe care o sugereaza

Tablourile sau fotografiile pe care le alegem pentru o anumita incapere te pot calma sau iti pot induce o stare de agitatie. Alege imaginile in functie de incaperea in care le vei agata. Tablourile calme, arta abstracta si peisajele sunt foarte potrivite pentru dormitor, deoarece te indeamna la odihna, in timp ce imaginile care sugereaza hrana sunt ideale pentru bucatarie.

Bullying in randul copiilor – preventie si sfaturi Dislexia e superputerea a mii de copii și adolescenți Școala Încrederii începe o Revoluție în Educație și încurajează românii să spună STOP bullyingului și violenței în școli

3. Spatiul dintre tablouri

Mai mult nu inseamna mai bine. Peretii aglomerati cu tablouri ne pot intimida in mod inconstient, deoarece creierul nostru trebuie sa proceseze mult prea multe imagini. Spatiul liber generos dintre doua tablouri este mult mai reconfortant, iar tablourile devin acele puncte de focalizare de care oamenii au nevoie in orice incapere. De altfel, cu cat tablourile sunt mai mari, cu atat spatiul dintre ele trebuie sa fie mai generos, dupa cum aflam de pe johans.com.

4. Culorile

Paleta de culori a tablourilor dintr-o incapere iti va influenta, la randul ei, starea de spirit. Culorile deschise sunt vesele si primitoare, iar culorile palide sunt calme si odihnitoare. Culorile inchise sunt foarte deranjante daca sunt utilizate in exces, insa ofera o nota de dinamism atunci cand sunt folosite cu moderatie.

Foto: Creative Commons


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri