Herta Muller e a noastra, a romanilor, chiar daca nu e chiar a noastra. Ne incapatam sa o credem. Simtim nevoia de eroi, sa ne mandrim, sa ne dam mari, sa ne demonstreze cineva de acelasi sange cu noi ca putem si ca avem cu ce. Vrem ceva sa ne scoata din inertie, sa ne demonstreze ca putem iesi din cenusiu, sa ne faca sa credem ca o echipa nationala poate pierde demn un meci, ca o persoana integra poate conduce decent si corect o tara.

Incepusem bine si cursiv sa scriu despre experienta de viata a Hertei Muller si despre cea de Romania. Eram pe punctul de a o compatimi, dar m-am oprit subit. Am citit ca ii este bine in Germania, ca acolo se bucura de succes si apreciere. M-a incercat apoi un junghi de ciuda, ca la noi nu s-a putut... Urmatorul instinct apoi a fost sa dau glas catorva opinii critice la adresa ei sau la adresa pururei neputinte si incapacitati romanesti, dar citind fragmente din opera sa am inteles ca numai o persoana care a patimit in Romania si a fost marcata de ea poate scrie altfel. Premiul Nobel l-a castigat de fapt munca sa. In fata valorilor trebuie sa te pleci, nu sa te apuci sa judeci si sa iei la puricat. E o ineptie sa spui ca Herta Muller uraste Romania. Si mi-a fost rusine ca gandesc asa. Apoi m-am oprit.

S-ar fi gasit cateva informatii demne sa atraga atentia cititorului, menite sa creasca traficul mai ales daca as fi aruncat in joc cuvintele comunism, securitate si analizele emise de securitate. Gasisem cateva informatii prin care puteam demonstra ca Herta Muller este romanca indiferent de ce ar nega nemtii si ar confirma romanii. Dar m-am oprit. Realizarile sale, opera, munca, talentul au castigat Nobelul, nu talentul intregului si binecuvantatului neam romanesc.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 Ceaiuri și suplimente alimentare pentru digestie ușoară Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume Stomatologia digitală - care sunt avantajele folosirii soft-urilor moderne?

Nationalism, iubire de tara... ce cuvinte perimate pentru noi, blazatii. Vorbele goale nu mai inseamna nimic... Ce miros de comunism au... Cum nu mai inseamna nimic... Unde vroiam de fapt sa ajung... Am constat un lucru. Simtim nevoia de eroi. Noi, romanii, suntem avizi sa avem eroi indiferent ca ne referim la fotbal, literatura, politica sau la mai bine. Nu suntem insa in stare sa ne formam eroii. Nici macar sa-i dorim suficient de mult ca sa se miste si scaunul de sub greutatea corpului asezat prea confortabil.

Simtim nevoia de eroi, sa ne mandrim, sa ne dam mari, sa ne demonstreze cineva de acelasi sange cu noi ca putem si ca avem cu ce. Vrem ceva sa ne scoata din inertie, sa ne demonstreze ca putem iesi din cenusiu, ca o echipa nationala poate pierde demn un meci, ca o persoana integra poate conduce decent o tara. Trebuie ca vreun strain sa spuna despre Romania ca e frumoasa si ca are potential ca sa o vedem si noi astfel si sa vedem potentialul din ea. Avem nevoie de dovezi care sa ne aminteasca ca nu trebuie sa ne fie rusine ca suntem romani ca sa uitam de specimenul care a ingrozit de unul singur o Italie intreaga. Iubim cu totii Romania si pentru multi este o iubire mare care nu o sa moara niciodata. Dar marile iubiri sunt cele care te dezamagesc cel mai rau. Pentru multi, marile iubiri sunt si cele imposibile. Dar noi nu vrem asta. Inca vrem speranta... Vrem si noi eroii nostri, vrem sa ne fie bine.

Editura Publisol lansează “Patru decenii în serviciul Casei Regale a României Memorii 1898-1940”, de Eugeniu Arthur Buhman

Dana Negoita


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri