Meritul deci trebuie acordat fiecaruia dintre acestia insa nu pentru un efort asiduu de a deveni lideri, cat pentru curajul lor de a intra sau de a se implica in proiectele care i-au indemnat la actiune, in ciuda riscurilor implicite. Fiecare dintre noi detinem un potential. Nu este vorba numai de potentialul de "leadership". Poate fi vorba de potentialul de a deveni calugari, oameni de afaceri, politicieni, profesionisti, parinti, voluntari, practic, orice.

El a avut curajul sa se intoarca in Romania si sa demareze business-uri intr-o perioada cand majoritatea compatriotilor aflati in strainatate se temeau inca de securitate, de coruptie si de instabilitatea fiscala si politica.

Conceptul descoperit de Jim Collins, despre care vorbeam la inceput, este acela ca persoanele care ajung lideri renumiti, sunt mai degraba rezultatul unor circumstante decat rezultatul direct al efortului propriu. Autorul vrea sa spuna ca potentialul de lider ar putea sa ramana latent, nevalorificat, daca nu ar fi “trezit” de circumstantele in care acestia s-au avantat.

Meritul deci trebuie acordat fiecaruia dintre acestia insa nu pentru un efort asiduu de a deveni lideri, cat pentru curajul lor de a intra sau de a se implica in proiectele care i-au indemnat la actiune, in ciuda riscurilor implicite.

Acesta este conceptul pe care vreau sa-l dezvolt aici. Fiecare dintre noi detinem acest potential. Nu este vorba numai de potentialul de “leadership”. Poate fi vorba de potentialul de a deveni calugari, oameni de afaceri, politicieni, profesionisti, parinti, voluntari, practic, orice.

Ne trebuie insa curajul necesar sa ne asumam acea initiativa care apare fie de la persoane influente in viata noastra, fie dintr-o oportunitate pe care o observam sau de o nevoie interna pe care o simtim. In caz contrar, ne putem multumi cu “luminita de la capatul tunelului” pe care ne-o vindem noua insine cu mesaje de genul “intr-o buna zi, dragul meu, intr-o buna zi vom face si vom drege…”

Iata doar cateva dintre “chemarile” care m-au stimulat sa actionez. Atat pe mine, cat si pe unele persoane ‘norocoase’ pe care le-am intalnit recent:
- sa-i ajuti pe oameni sa isi construiasca cariere sanatoase prin conceptii si strategii relevante pentru noua realitate, cea de piata libera, nu numai in economie ci si in domeniul fortei de munca.
- sa creezi conditii mai bune pentru persoanele cu handicap, astfel incat acestia sa fie sprijiniti cu respect, sa intre in contact cu societatea intr-un mod demn si accesibil. De asemenea, ei sa valorifice oportunitati reale de a munci pentru a simti satisfactia de a adauga valoare comunitatii in care traiesc
- sa tratezi pacientii ca oameni si nu ca produse obtinute pe banda rulanta. Sa intelegi pacientul cat mai complet prin a-l asculta mai mult de 20 de minute daca e nevoie si nu doar cateva momente. Sa explici potentialele cauze si efecte ale bolii sau tratamentului astfel incat acestia sa remedieze cauza bolii si nu doar efectul, folosind medicamente “la moda”.
- Sa construiesti locuinte de calitate la un pret accesibil pentru clasa medie din populatie.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri