Cum compromite fumatul ADN-ul, cum ajung fumatorii pasivi sa inhaleze aceeasi cantitate de fum ca fumatorii si cifrele cresterii riscului de cancer pulmonar

In momentul inhalarii din tigara, doar 15% din fumul aspirat ramane in plamanii fumatorului activ, iar restul de 85% este eliminat la exterior si este inhalat de nefumatori, in mod egal cu cei care fumeaza. Aceasta presupune anumite riscuri, cum ar fi: risc crescut de accident cardio-vascular, cu peste 25% mai mare la fumatorii pasivi decat la cei neexpusi fumului de tigara si risc de aparitie a cancerului pulmonar, cu 30% mai mare in cazul fumatorilor pasivi fata de nefumatori”, avertizeaza specialistul.

Daca o persoana renunta la fumat, muschiul inimii si vasele de sange isi revin la un an dupa incetarea consumului de tutun. Plamanii nu-si mai revin niciodata, desi riscul de cancer pulmonar se reduce treptat, in 15 ani. Insa acesta ramane mult mai mare decat la persoanele care nu au fumat niciodata.

“Cancerul pulmonar a devenit una din principalele cauze mondiale de deces. Cancerul pulmonar este o tumora de extrema gravitate, in care simptomele apar tardiv, evoluand asimptomatic, adica "mut", in majoritatea cazurilor. Mai putin de o treime din cazuri sunt, la momentul diagnosticului, intr-o etapa terapeutica utila, in general, supravietuirea fiind de 6-18 luni si doar aproximativ 20% din pacienti traiesc mai mult de 1 an. In momentul diagnosticului, 55% dintre pacienti au metastaze, circa 30% au boala extinsa loco-regional si doar 15% au stadiu de boala localizat/limitat”, descrie medicul Laura Cardos una dintre cele mai grave boli oncologice.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Detergentul Perwoll Renew, într-o nouă formulă, mai performantă și mai sustenabilă Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate

Desi exista si fumatori care nu fac cancer, ei se pot considera norocosi pentru ca au teren genetic care-i fereste de boala. Insa nu acelasi lucru se poate spune despre copiii expusi la fumul de tigara: acestia se imbolnavesc mai des de bronsita, astm bronsic, pneumonie, otita medie, afectiuni dermatologice si au intarzieri in dezvoltarea creierului.

Foto homepage: Nerthuz /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri