4 August 2017 publicat în Psihologie 1 share-uri

Majoritatea copiilor cu autism intampina dificultati semnificative in dobandirea autocontrolului si dezvoltarea conceptului de sine. Este vital ca terapia, la nivel avansat, sa se focuseze asupra dezvoltarii autocontrolului si independentei persoanei cu autism.

Pasul 3. Implementarea sistemului de management personal

1. Echipa terapeutica va asigura materialele necesare, utilizate in cadrul sistemului de management personal, sau vor invata copiii sa adune independent materialele necesare.

2. Practicienii vor oferi copiilor semnale (ex. instructiuni verbale, mijloace vizuale) care sa le semnalizeze inceperea utilizarii sistemului de management personal.

3. Practicienii vor invata copiii cum sa isi inregistreze comportamentul, ajutandu-i initial sa se monitorizeze corect si retragand treptat ajutorul.

4. Practicienii invata copiii sa castige accesul la intarire prin atingerea criteriului cerut.

Pasul 4. Promovarea independentei prin sistemul de management personal

Odata ce copiii isi inregistreaza corect comportamentele si solicita independent sau isi ofera intarirea atunci cand indeplinesc criteriul, se vor continua pasii pentru promovarea unei independente viitoare in utilizarea sistemului.

**Anca Dumitrescu este specialist acreditat international in terapia ABA. Specializarea in Psihoterapia cognitiv comportamentala a fost dublata de formarea in ABA si obtinerea in 2010 a certificarii BCBA (board certified behavior analyst). Colaboreaza cu specialisti din US si UK, formeaza specialisti romani si este coordonator stiintific al Conferintei Internationale ABA – eveniment dedicat analizei aplicate a comportamentului din Romania. Anca este presedinte ATCA, supervizeaza activitatea terapeutilor din centre si lucreaza impreuna cu echipa sa la traducerea principalelor lucrari si manuale de terapie ABA.

Foto homepage: Pixabay


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri