Personalitati de geniu: 17 lucruri inedite pe care nu le stiai despre Leonardo da Vinci si opera sa

22 August 2013 publicat în Lifestyle 1 share-uri

Stiai ca Leonardo da Vinci era dislexic? Dar ca era ambidextru? Acesta era capabil sa scrie cu o mana si sa deseneze cu cealalta, in sensuri diferite, in acelasi timp. De asemenea, este un lucru binecunoscut ca multe dintre picturile sale contin coduri ascunse. O parte a acestor coduri s-ar afla inscrise in ochii celebrei Mona Lisa, conform ultimelor descoperiri. Poti incerca sa le descoperi chiar tu, in cadrul unei expozitii unice in Romania, dedicata personalitatii de geniu si operei maestrului Leonardo da Vinci.

In perioada 19 august – 29 septembrie, esti invitat la o expozitie unica in Romania, dedicata personalitatii de geniu si operei maestrului Leonardo da Vinci. Expozitia fost vizitata pana in prezent de peste 4 milioane de oameni din Europa, SUA si Asia si in Romania se desfasoara in Sun Plaza Shopping Center. Intrarea este libera. Mai multe detalii in pagina 4.

17 lucruri inedite despre Leonardo da Vinci si opera sa

1. Numele complet al maestrului este Leonardo di ser Piero da Vinci. Acesta a fost fiul unui notar bogat, Messer Piero Fruosino di Antonio da Vinci, si al Caterinei, o taranca, despre care se crede ca muncea pe mosia tatalui sau. “da Vinci” inseamna din orasul Vinci, de aceea este indicat, atunci cand ii este prescurtat numele, sa se foloseasca Leonardo.

2. Nu exista sculpturi ce pot fi atribuite fara indoiala lui Leonardo da Vinci, desi istoricii de arta au dovedit faptul ca a invatat tehnica sculpturii pe vremea cand era ucenicul lui Verrocchio.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 4 stiluri de dans pe care sa le dansezi in primăvara aceasta la Arthur Murray Bucharest Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate TEZYO primăvară/vară 2023 – o călătorie unică prin tendințele momentului cu cele mai iubite branduri de încălțăminte

3. Toate insemnarile sale sunt scrise invers. Se pare ca facea acest lucru pentru a nu-i fi furate ideile. A dezvoltat atat de bine aceasta tehnica incat nu mai avea nevoie de oglinda pentru a scrie astfel.

4. Era dislexic, dar acest lucru nu l-a impiedicat sa devina un geniu universal, si ambidextru, fiind capabil sa scrie cu o mana si sa deseneze cu cealalta, in sensuri diferite, in acelasi timp.

5. Desi un lucru de-a dreptul neobisnuit pentru vremurile sale, Leonardo da Vinci era vegetarian. Alesese acest mod de viata din considerente umanitare. De asemenea, obisnuia sa cumpere pasari in colivie de la diversi comercianti si sa le elibereze.

6. Era fascinat de corpul uman si de gasirea acelui loc din trup in care salasluieste sufletul. A disecat multe cadavre, iar in urma acestor experimente a rezultat unul dintre cele mai faimoase desene ale sale, Omul Vitruvian. Pe langa faptul ca desenul releva observatii legate de simetria corpului uman, acesta reprezinta echilibrul dintre materialitate si spiritualitate, ce se regaseste in om. Figura cu patru brate si patru picioare subliniaza uniunea dintre om si natura sa subtila, spirituala sau profunda, intr-un mod activ, prin actiune infaptuite de acesta.

Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan

7. Leonardo este intruchiparea conceptului de geniu creator din perioada de apogeu a Renasterii si este considerat cel mai mare inginer al tuturor timpurilor.

8. Leonardo era un perfectionist desavarsit si ducea in suflet o neliniste continua. Cele mai multe, daca nu toate operele sale, au ramas neterminate. In timp ce lucra la o inventie sau la un tablou, ii veneau in minte alte si alte idei, astfel lasand balta ce a inceput. Desi a trait 67 de ani, a lasat in urma mai putine opere fata de alti artisti, care au murit tineri.

9. Era obsedat de razboi. Multe dintre inventiile sale, cum ar fi tancul sau mitraliera, au legatura cu acest domeniu.

10. Leonardo a fost primul care a dat o explicatie pentru faptul ca cerul este albastru. Acesta aparenta este determinata de felul in care se reflecta lumina Soarelui in atmosfera Pamantului.

11. Maestrul a dezvoltat noi tehnici de pictura si formule de vopsele. Datorita experimentelor in acest domeniu, multe dintre operele sale s-au deteriorat mai repede decat ar fi trebuit. Acesta este cazul “Cinei cea de taina”, care a inceput sa se dezintegreze aproape imediat ce a fost creata. In cazul frescei, artistul nu a urmat tehnica traditionala, totodata eficienta, a culorilor pe baza de apa aplicate direct pe gips ud, ci a folosit culori pe baza de ulei pe o suprafata realizata in mare parte din gips, bitum si rasina. Opera s-a faramitat si cojit atat de mult, incat la un moment dat s-a crezut ca nu mai poate fi salvata.

Ghid pentru alegerea mobilierului interior 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!

Foto fr si main: By klss /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri