12 Iunie 2018 publicat în Entertainment 7 share-uri

Când vine vara, devin nostalgică. Se trezește copilul din mine și mă ia de mână, și mă ia la alergat și mă duce să văd stelele sau să mă împrietenesc cu pisicile!

Vara îmi amintește de serile lungi și vesele de vară, îmi amintește de jocuri și de prietenii mei din copilărie, îmi amintește de cum ne dezlănțuiam și cât ne mai jucam….  

Top 10  jocuri pe care le jucam în copilărie

1. Jocurile copilăriei: De-a v-ați ascunselea

 Îmi amintesc cum îmi bătea inimioara la „v-ați ascunselea”. Îmi amintesc cum încercam tot felul de viclenii și cât de distractiv era când descopeream pe cineva. 

Jocul devenea din ce în ce mai palpitant atunci când se lăsa seara și umbrele deveneau complice ale ascunzișului. 

Copilăria nu este numai copilăria pe care am trăit-o într-adevăr dar și totalitatea impresiilor despre ea care s-au format în adolescentă și la maturitate. De aceea, copilăria pare lungă. Probabil fiecare perioadă a vieții este multiplicată datorită reflecțiilor despre ea în perioada următoare. – Cesare Pavese

2.  Jocurile copilăriei: Mima 

Mima este un joc pe care l-am jucat pană târziu în adolescență. Am o amintire particulară de pe la 19 ani, când eram cu niște prieteni la Festivalul de Artă Medievală de la Sighișoara și când, împărțiți pe două echipe, am jucat mima pe cuvinte extrem de interesante vreo câteva ore, undeva în una dintre frumoasele piațete ale orășelului medieval. Mi se pare în continuare unul dintre cele mai antrenante jocuri pentru amuzament, inteligență și imaginație. De ce să nu ne mai bucurăm și acum?

Foto: Pexels/ Janko Ferlic

3. Amintirile copilărie: Șotron

Șotronul este unul dintre cele mai importante jocuri din copilăria mea. Este modul cum țopăiam tot timpul, de dimineață până seară. Îmi amintesc cum încercam să desenăm șotronul cât mai perfect și niciodată nu ne ieșea prea bine, dar în definitiv, nici nu mai conta. 

4.  Țară, țară vrem ostași!

 Era un joc pe care îl jucam cu plăcere în fiecare vară, când se strângea toată gașca de copii nebunatici. Îmi amintesc cum ne țineam strâns, strâns de mânuțe și cum se rupea lanțul uman atunci când unul dintre noi se avânta cu mult curaj. Ca mai apoi… să o luăm de la capăt!

Dacă păstrezi copilăria mereu cu tine, nu vei îmbătrâni niciodată! – Tom Stoppard

5.  Jocurile copilăriei: Flori, fete sau băieți, melodii sau cântăreți

 Nu îmi mai amintesc clar regulile jocului, dar le-am regăsit pe blogul Jocuri pentru copii mari si mici.

Copiii stau așezați într-un șir. Doi copii merg în fată și aleg un număr de la 1 la 10, apoi se întorc la grup și îi pun să ghicească. Cine nimerește numărul ales, poate să își aleagă un domeniu: flori, nume de fețe, de băieti, mașini, cantăreti, filme, melodii, ciocolată, desene animate, etc. Cei doi pleacă iar și fiecare alege ce vrea să fie. Se întorc și copilul trebuie să aleagă între variantele propuse pe cea care îi place mai mult și îi va luă locul celui care a avut propunerea care nu i-a plăcut. Se repetă jocul de mai multe ori.

Ce este distractiv la acest joc este că apar mereu variante haioase de numere (de ex. 0 în chiloți de tablă) sau de personaje, se fac dezvăluiri despre preferințele fiecărui jucător.

Îmi amintesc că jocul acesta era unul dintre preferatele noastre și că îl alegeam în momentele noastre mai liniștite. Chiotele și amuzamentul erau însă nelipsite.

Foto: Pexels/ Nelly Aran

6.     Jocuri pentru copii:   Elasticul 

 Când mă gândesc la joculețe că elasticul, care presupun multă mișcare, mă întreb ce se întâmplă cu adulții de undeva în interiorul lor, renunță să mai fie atât de activi. Elasticul era unul dintre cele mai populare jocuri ale generației noastre și părerea mea sinceră, de om care nu a încetat niciodată să țopăie (chiar dacă fac asta prin exerciții de aerobic), cred că ar trebui să rămână în viețile noastre.

Foto:  Matheus Bertelli/ Pexels

Citește mai departe >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri