20 Octombrie 2015 publicat în Cultura 12 share-uri

Fundatia Gabriela Tudor organizeaza in perioada 24 octombrie – 13 noiembrie 2015 la Bucuresti evenimentele platformei de colaborare artistica romano-japoneza Eastern Connection in domeniul dansului contemporan.

Acestea vor include spectacole in premiera, proiectii de filme, un atelier pentru copii, precum si prezentari si discutii cu publicul, gazduite in principal de Centrul National al Dansului Bucuresti, partener al proiectului.

Evenimentele cap de afis vor fi prezentate in 28 octombrie, ora 19:30 (CNDB), cind seria de evenimente este deschisa cu premiera exceptionala a piesei NAMAEGANAI (fara titlu), un spectacol de dans contemporan 100% japonez, realizat de coregraful Zan Yamashita in colaborare cu dansatorul Kim Itoh, si in 12 si 13 noiembrie, ora 19:30 (CNDB), cind platforma se inchide cu premiera spectacolului ZMEUL sau Ce este dansul contemporan?, semnat de coregraful Cosmin Manolescu, cu participarea lui Zan Yamashita in calitate de performer, o productie rezultata din colaborarea romano-japoneza in cadrul Eastern Connection. In conexiune cu spectacolul ZMEUL va fi prezentat si filmul-documentar al proiectului, “Ce este dansul contemporan?”, realizat de Cosmin Manolescu si Tania Cucoreanu.

Piesa japoneza NAMAEGANAI este rodul colaborari dintre doua nume importante ale scenei de dans contemporan japoneze. Avindu-si inceputurile in dansul Butoh, Kim Itoh este un dansator de marca si un lider de generatie care a sustinut si inspirat scena de dans contemporan japonez incepind din anii 1990. Zan Yamashita este un coregraf stabilit la Kyoto, autor al unui numar important de piese experimentale, cu un stil propriu, cunoscut in special pentru modul unic in care lucreaza cu textul.

Showcase-ul romano-japonez include de asemenea un eveniment special dedicat personalitatii coregrafului butoh Kazuo Ohno, in 2 noiembrie, ora 19:30 (CNDB) cu proiectii de filme prezentate in premiera in Romania, gratie parteneriatului dintre Fundatia Gabriela Tudor si Studioul de Dans Kazuo Ohno din Japonia. Prezentarea de filme va fi insotita de o de mini-instalatie cu afise, carti si imagini rare din colectia arhivei Kazuo Ohno din Tokyo.

In 10 noiembrie are de asemenea loc o discutie cu publicul si o prezentare a festivalul Dance New Air din Tokyo, partener al Eastern Connection in Japonia, realizata de unul dintre organizatorii acestuia, producatoarea Maki Miyakubo. Evenimentele Eastern Connection sint precedate de un atelier de introducere in dans contemporan pentru copii (7-8 ani, 9-12 ani), pornind de la jocul cu zmeele, organizat in conexiune cu spectacolul ZMEUL sau Ce este dansul contemporan? in zilele de 24 si 25 octombrie si gazduit de Centrul de Teatru Educational Replika.

Initiat de coregraful Cosmin Manolescu, Eastern Connection este primul proiect de cooperare artistica in domeniul dansului contemporan intre Romania si Japonia. Pe parcursul a 2 ani, in perioada 2013-2015, proiectul a reunit artisti, producatori, organizatori de festivaluri si critici de dans din cele doua tari, in incercarea de a conecta cele doua scene artistice si a pune bazele unor colaborari si schimburi culturale de durata.

Intrarea la evenimentul Kazuo Ohno este libera, iar participarea la atelierul de zmee si dans contemporan pentru copii se face pe baza de inscriere la serial.paradise@artsf.ro. Biletele la spectacolele gazduite de Centrul National al Dansului se vor putea achizitiona on-line de pe https://www.tomtix.ro/ sau cu 30 de min. inainte de inceperea fiecarui spectacol la Sala Stere Popescu, Bd. Marasesti, 80-82. Pret bilet: 25 lei intreg/ 15 lei redus (elevi/ studenti/ pensionari).

Eastern Connection este un program organizat de Fundatia Gabriela Tudor in parteneriat cu Festivalul Dance New Air, Tokyo, si finantat de The Saison Foundation, Tokyo. Partener asociat in Japonia este Centrul International de Arta din Kinosaki.

Foto homepage: Ryo Igaki


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri