LUMEA MISTERELOR/Subiecte insolite indiferent de natura lor.

Deschid acest topic unde propun sa abordam o serie de subiecte care nu pot fi discutate pe alte topicuri din cauza caracterului lor hermetic.In mod deosebit pentru prietenii mei Cezar si Evdochian.
Ioana007
Postat pe 5 Ianuarie 2010 18:45
BELAGINELE SAU LEGILE FRUMOASE
Cele mai elementare cunostinte ce trebuia sa le posede orice dac erau Legile frumoase sau Belaginele . Era un cod care cuprindea norme de comportare a cetatenilor regatului dac si ele fusesera alcatuite initial de zeita Hestia(Vesta) .
Zamolxe sustinea si el ca a intrat in legatura cu Hestia� , care i-a predat Legile frumoase (Belaginele) , dupa cum Moise le primise de la Yahve.
Zamolxe ca mare preot , observa ca dacii uitasera sfaturile ce le daduse Hesta-Vesta , s-a hotarat sa urce la tronul zeitei si-a intalnit-o in cereasca stralucire si neintrecuta frumusete , asa cum era de mii de ani,atunci Zamolxe a cuvantat : �Zeita a cerului , Slujitoare a Soarelui material si Soarelui ce tine in mana Cosmosul , legile date de tine au fost uitate . Eu le mai stiu dar as vrea sa le scriu chiar asa cum ni le vei porunci tu!� , �Scrie!�
Si marele Preot Zamolxe a scrie aceste legi , (Belaginele)-Legile frumoase , dupa care s-a condus Statul dac si ele s-au raspandit in lumea intreaga,de mentionat faptul ca legile Dacilor au fost scrise de Zamolxe si nu au fost predate numai oral .
Zamolxe a preluat legile frumoase,dupa care sa condus statul Dac,dar tot el a fost si cel care a facut trecerea de la matriarhat la patriarhat.
Mentionez ca Zamolxe nu este un nume de persoana,este o indeletnicire,o practica,o functie,inseamna mare preot.
Deci printr-un "barbat",printr-un mare preot de la "regina Hestia",care ulterior a fost zeificata,s-a facut trecerea de la "matriarhat" la "patriarhat".
........................................................................................................
Pe teritoriul Romaniei au fost facute numeroase descoperiri arheologice, cum ar fii statuetele si monezile pe Muntele Gramos, pe care sunt imprimate siglele vechiului peste egiptean, asociate la sigla caprei cu coada de peste, formatiuni ale misterului Cybelei Cimeriene Decima Cibela ( Decibela ) Pelasga Hydole. Sibylla Erithreea este numita in traditiile ebraice ca Regina din Saba .
........................................................................................................
Potrivit traditiei consemnate de Diodor din Sicilia, Zamolxe sustinea ca a intrat in legatura si apoi a mostenit belaginele de la Zeita Hestia, fiica lui Cronos, protectoarea focului, a vetrei. Noul mod de viata este propagat dintr-un mare centru spiritual numit de Strabon Muntele Sfant Cogaionon. Belaginele ( belagines ) sau legile frumoase ale geto dacilor au fost scrise de Zamolxis care sustinea ca sufletul este nemuritor. Platon si Socrate constata de asemenea ca legile frumoase sau belaginele sunt de fapt vorbe frumoase care fac intelepciunea sa se nasca in sufletele oamenilor . Ele sunt amintite si in documente istorice din Transilvania, Polonia, Tara Romaneasca, Moldova si Ungaria si au purtat numele de Lex antiqua Valachorum . Belaginele erau reguli, legi de comportare placuta in viata a marelui popor al geto-dacilor. Zamolxe, Marele Preot a scris belaginele, nu le-a transmis doar oral. Prin belagine s-a condus statul dac si s-a facut trecerea de la matriarhat la patriarhat, de la selenar la solar.
..................................................................................................
Pe teritoriul Vechii Dacii, diferite varfuri de munti au divinizat Omul, Vf Omul, cel mai inalt punct din Muntii Bucegi. Una din vaile care duc spre Vf Omul se numeste Valea Obarsiei, una din stancile aflate in apropierea lui, nu are intamplator o izbitoare asemanare cu chipul unui om, Sfinxul din Bucegi. Muntele este strabatut de o pestera caruia nu i s-a dat de cap, iar in varful muntelui la 2507 m se afla Columna Cerului, Axa Cerului, numita in popor Osia Lumii sau Buricul Pamantului. Sa fie toate acestea intamplatoare
........................................................................................................
Sub muntele Bucegi exista o intreaga retea, un labirint de pesteri care ascunde mistere si enigme asiduu tinjite de neaveniti de pretutindeni care se erijeaza in asa zisii intelepti ai timpurilor de azi ( masonii ), un intreg tezaur de spiritualitate al neamului pelasg, al geto-dacilor nostrii. Ei sunt stupefiati de faptul ca Romania este "buricul" Pamantulu i "Leaganul Suprem al Spiritualitatii ocrotit de Divinitate", incrancenarea lor prosteasca vine de la faptul ca nu pot controla totul, in orice caz nu la nesfarsit
..........................................................................................................
Aceste "mrturii" atestate istoric,nu mi aparin,le-am copiat pt,a putea face o comparaie, ntre ce ai "spus" dvs. i ce au "spus" i alii.
CONCLUZIA rezultat este urmtoatea;dou mari sisteme(ideologii) aferente celor dou genuri,Feminin-Masculin(Mam-Tat) au guvernat i guverneaz omenirea.
1.Matriarhatul,ideologia Matern,n perioada guvernrii Materne (dat fiind afinitatea fa de fiina uman) exploatarea omului de ctre om,lipsea cu desvrire,"moralitatea" era respectat i astfel "Armonia social era la ea acas".Acest lucru a fost posibil datorit aplicrii principiilor DREPTII n actul de guvernare i nstituirea "acestora" prin Lege(obligatorii) pt.toi membrii comunitii.
2.Patriarhatul,ideologia Patern,a "exclus" principiile Dreptii din actul de guvernare i a instaurat guvernarea Legii(dreptul celui mai tare),urmare acestui fapt,sa instituit prin Lege dreptul de "proprietate" a unor indivizi(minoritari) asupra mijloacelor de producie i a resurselor solului i subsolului,pn atunci "proprietate comun".
Urmare acestui "fapt" mplinit,a urmat prima form de guvernare Patriarhal, SCLAVAGISMUL BARBAR(n care omul liber,a ajuns s fie folosit ca "animal" de povar,traciune etc.. de ctre "omul proprietar"), au urmat celelalte forme de guvernare Patriarhal cunoscute, Feudalismul,capitalismul i capitalismul "democratic"(sclavagismul modern), cele din urm posibile,datorit ideologiei patriarhal-cretine,care promite "fericire venic" n schimbul acceptrii "cultului robiei",ne'mpotrivirii "celor" ce,"asupresc i npstuiesc pe aproapele lor",altfel spus,ROBII exploatai s nu se mpotriveasc ROBILOR exploatatori.
Concluzii finale,
1. Dreptatea NU a fost NU este i nu va fi religie(nedreptate social).
2.Legea sa substituit Dreptii,devenind o Blasfemie la adresa Dreptii i Demnitii Umane.
Din perspectiva,Romnia Noul Centru spiritual a Omenirii,ar fi de dorit o dezbatere mai ampl pe TEMELE puse n discuie,de ce nu!?, i o dezbatere, n cadrul emisiuni realizate de Tudor Barbu,care oricum "bate apa n piu" pe teme de acest "gen" fr posibilitatea ajungerii la o ntrebare,Logic?,ce este de fcut frailor? sau care este "calea"de urmat?,actuala "cale" oricum nu duce nicieri.

Ioana007
Postat pe 5 Ianuarie 2010 18:47
Cum ar fi senzatia de deja vu...sau premonitiile...
Pt.mine e tot un mister...
lala_cri
Postat pe 5 Ianuarie 2010 18:49
Eu am ajuns.
Evdochian
Postat pe 5 Ianuarie 2010 18:52
SCOLILE DE INITIERI SI SANCTUARELE SACRE ISI RECHEAMA DISCIPOLII


Vechile si inaltele scoli de initiere oculta, (ocult, ezoteric = nevazut ochiului fizic,) cea egipteana- Piramida Luminii Celeste = numita acum Piramida lui Kheops, si cea Dacica Zamolxiana, Sarmizegetusa Regia, isi recheama discipolii, in scopul reconectarii lor, la sursa energetica de inalta frecventa vibrationala pentru a fi apti si competenti in a transmite semenilor, energia cunoasterii si a transformarii care se emite si se manifesta acum pe Terra.

Scoala de initiere egipteana are si a avut o mare si stransa legatura energetica cu scoala de initiere Zamolxiana, din Sarmizegetusa Regia.
Iata ca marele zeu Zamolxe dupa ce a primit initierea in tainele oculte, in sarcofagul din Piramida Luminii Celeste - scoala egipteana, a adus cunoasterea oculta pe aceste plaiurui. Aici in inima capitalei a Marii Dacii, in Templul Sanctuarului, a infiintat Inalta scoala de initieri oculte Sarmizegetusa Regia.

Asa cum in scoala egipteana de initiere exista in Marele Templu, camera regala si sarcofagul, locul sacru al initierilor, tot la fel si aici in scoala Dacica-Zamolxiana, exista Soarele de cristal-viu, locul sacru al initierilor, in interiorul Templului Regal. Soarele Sacru de cristal viu, cel cu 10 raze, isi desemneaza si astazi locul din adancuri, prin Soarele de Andezit, care se afla la suprafata solului.

Nu putini sunt astazi cei intrupati aici, cei care au frecventat prin vremi cele doua scoli initiatice. Dar si mai multi sunt acum, intrupati aici in aceasta zona, cei care au parcurs scoala de initiere Zamolxiana, din muntii Orastiei, din sanctuarul sacru al Sarmizegetusei Regia, si care au dorit sa revina aici prin reintrupare spre a-sI desavirsi cunoasterea.

Prin vremi, cei care au primit initierile in cele doua scoli, sunt rechemati la o reconectare la sacrele energii si cunoasterile dobandite candva prin aceste inalte scoli de studii ezoterice. In acest context, acum cand omenirea se afla la marea trecere dintr-o era in alta, dintr-o frecventa vibrationala energetica in alta, trecere care marcheaza marea transformare, spiritele intrupate care au venit special sa ajute ca aceasta trecere sa se efectueze cat mai lin si fara urmari nedorite, pe cat este posibil, acestia se afla aici si se supun voii divine prin faptul ca reconecteaza, regenereaza si unifica cele doua energii care sunt cuprinse si actioneaza din interiorul Terrei, prin ceea ce numim Crucea energetica a Terrei.

In acest scop am strabatut calea dintre cele doua puncte de extrema importanta, care unesc terminatiile Crucii energetice a Terrei, strajiuite de cele doua piramide, cea din Egipt si cea din Romania, (despre care am scris cu lux de amanunte in cartea Crucea energetica a Terrei.)

Locurile cu mare incarcatura energetica si mai ales sanctuarele sacrelor initieri isi recheama acum discipolii, pentru a-i pregati energetic pentru cele ce urmeaza, si pentru ceea ce ei au de implinit acum la marea trecere si transformare.

In acest scop am efectuat excursia initiatica in Egipt, si tot in acest scop am luat legatura cu locurile din zona tarii noastre, locuri- cheie, portaluri-energetice prin care ne reconectam la sursa energetica a noii frecvente vibrationale si electromagnetice a Terrei.

Asa cum Egiptul isi recheama discipolii tot la fel si Sarmizegetusa Regia isi recheama discipolii pentru a-i instrui si pregati in scopul transcederii noii energiei, care urmeaza sa se instaureze in foarte scurt timp. Iata Saltul Cuantic cel mult discutat si asteptat, bate la usa Terrei, la usa zonei, este aici langa noi.

Iata si explicatia, de ce in vechile calendare Incase si Mayase, nu mai aparea nimic dupa anul 2012. Pentru ca Pamantul de la aceasta data trebuie cautat si va fi gasit pe alte coordonate, pe alte frecvente ale undei electromagnetice, pe alte frecvente vibrationale, pe o alta spirala in circuitul macrocosmic.

In acest sens se produc deschideri de noi portaluri energetice si au loc tabere initiatice, excursii, intruniri si exercitii sacre de reconectare in energia pura universala, in Energia Unicitatii, a Unicului Parinte Creator, intrucat facem corp comun cu MARELE INTREG MACROCOSMIC !
LILO
Postat pe 5 Ianuarie 2010 19:02
http://melfiorra.ro/?p=596

inima stravechii dacii,atat de vie
LILO
Postat pe 5 Ianuarie 2010 19:16
Pentru inceput, eu zic sa vedem daca ne punem de acord asupra conceptului de "Zamolxe-Zamolxis-Zalmoxis". Cine sau ce era el? Era un om - mare preot devenit zeitate dupa trecerea in nefiinta sau era o denumire generica pentru ocupatia de Mare Preot?
Opinia mea ramane aceeasi enuntata anterior: a fost un initiat, fondator al unei mari religii din lumea antica. Herodot spune in "Istoriile" sale ca a fost si discipol al lui Pitagora, de fapt, daca imi amintesc bine, spunea ca i-a fost chiar sclav...
Ar fi interesant daca ar veni cineva care a citit cartea lui Lucian Blaga despre Zamolxe, sa ne spuna ce parere are. De asemenea ar fi interesant de vazut daca si Eliade pomeneste de el in Istoria religiilor pe care, iarasi recunosc, nu am citit-o.
Evdochian
Postat pe 5 Ianuarie 2010 19:37
ce frumos se discuta aici! cred, k inca nu-mi vien sa creeeeeeeeeed~
"istoria" lui eliade il include si pe zamolxe. parca pomeneste ceva si de axis mundi, sse spune ca trecea pe undeva prin tara noastra. la eliade sunt amestecate oricum el are atatea studii, incat nu mai stiu sigur unde-am citit-o.si din ce imi mai amintesc eu studiile lui au fost continuate de ioan petru culianu.
fleurdelis
Postat pe 5 Ianuarie 2010 19:39
si eu am revenit.multumesc,baieti,imi dau lacrimile.fetelor ,macar cititi,este o lume ascunsa,dar superba,cu multe,adevaruri ascunse de interese obscure.
alexxandra
Postat pe 5 Ianuarie 2010 19:49
Zamolxis Dupã scriitor Zamolxis a fost daimon getic (Herodot) sclav al lui Pytagora (Herodot, Strabon, Celsus, Origene) ntelept initiat (Strabon, Iordanes), ntelept prepilagoreic (Herodot), erou civilizator zeificat (Herodot, Strabon) mag si medic psihoterapeut (sau rege ajuns zeu (Platon) legislator (Diodor din Sicilia), filosof savant (Iordanes), profet (Strabon), reformatoir religios cultural si politic (Herodot; Iordanes), mare preot al divinitãtii daco-getice supreme (Strabon), personaj mort si nviat (Celsus), divinitate femininã (Suidas), Hiperboreu (Clemet Alexandrinul), Saman (E.R. Dodds), zeu dyonisiac dupã modelul Sabazius (G.G.Tocilescu) zeu celest si atmosferic (V.Prvan), zeu uranian (M.Eliade), zeu urano-solar evoluat dintr-un zeu Htonic (H.Daicoviciu), zeu Htonic (I.I.Russu), divinitate initiaticã (T.Herseni), profet Htonic, naturist si initiatic al unui zeu suprem (R.Florescu), zeul carpatic al nemuririi (Al.Busuioceanu), zeu totemic ntruchipnd ursul (R.Vucãnescu), un zeu care reapare periodic (Al.Popescu), Zeul-Mos (N.Densusianu, R.Vulcãnescu).

iata si o explicatie a "identitatii"lui ZAMOLXIS
LILO
Postat pe 5 Ianuarie 2010 19:51
Belaginele sau legile frumoase, se pare ca reprezinta un cod de legi pe care un anumit preot, discipol al Zeului, le-a luat de la zeita Hestia, si le-a impartasit dacilor.Colegul meu Socrate, a facut greseala de a ma fi abordat, deoarece el a pornit de la premisa ca atacand un astfel de subiect fierbinte, va reusi sa ma puna in inferioritate.Daca ar fi vrut ca acest lucru sa se intample, ar fi folosit mai multe argumente.Ori el centreaza totul pe Zalmoxis fara sa stie cine este acesta.
Etimologia numelui, este putin incurcata."Zal", inseamna "za","legatura", dar si "Zeu"."Moxis", are de asemenea nenumarate explicatii.Cea mai frecventa este aceea de "Mosh", "batran," "strabun", dar aceeasi grupare fonetica se gaseste in constructia fonetica"moasha", legata de ideea de "nou nascut."Ca sa nu va complic prea tare, Zalmoxis, se refera la "Zeul strabun", al carui nume este "Cel nascut" sau "cel scos din ape", asa cum i-a spus fata lui Faraon, Batya.Cu alte cuvinte, Zalmoxe sau Zalmoxis, este numele pe care tracii il atribvuiau lui Moise, semnificatia numelui fiind chiar aceasta:"Zalmoxis"="Zeul Moise".
Iata o teorie care o sa starneasca valuri mari de tot.
In sprijinul acestei ipoteze, vin si cele ce se intampla mai departe."Socrate" al meu scrie, citandu-i pe altii:
"Zamolxe sustinea si el ca a intrat in legatura cu Hestia� , care i-a predat Legile frumoase (Belaginele) , dupa cum Moise le primise de la Yahve.
Zamolxe ca mare preot , observa ca dacii uitasera sfaturile ce le daduse Hesta-Vesta , s-a hotarat sa urce la tronul zeitei si-a intalnit-o in cereasca stralucire si neintrecuta frumusete , asa cum era de mii de ani,atunci Zamolxe a cuvantat : �Zeita a cerului , Slujitoare a Soarelui material si Soarelui ce tine in mana Cosmosul , legile date de tine au fost uitate . Eu le mai stiu dar as vrea sa le scriu chiar asa cum ni le vei porunci tu!� , �Scrie!�
Si marele Preot Zamolxe a scrie aceste legi , (Belaginele)-Legile frumoase , dupa care s-a condus Statul dac si ele s-au raspandit in lumea intreaga,de mentionat faptul ca legile Dacilor au fost scrise de Zamolxe si nu au fost predate numai oral ."
Confuzia care se face aici este ca Zalmoxe a facut acelasi lucru pe care l-a facut si Moise.Nu a facut acelasi lucru, pentru ca textul sugereaza, sau lasa de inteles ca textele legilor au fost copiate de doua ori.Ori acest lucru i s-a intamplat lui Moise.Putem sugera doua aspecte:
-Cultul lui Zamolxe va suferi puternice influiente egiptene si iudaice de la inceputuri.
-Este vorba de acelasi cult al lui Moise care a fost integrat in mitologia noastra(sau religia noastra) autohtona.
Ioana007
Postat pe 5 Ianuarie 2010 19:52
Mmmda... in sfarsit un topic cum n-au mai fost demult... si e bine ca s-a stabilit de la inceput subiectul.
Ia sa vedeeemmm... Zamolxe-Zamolxis... zeitate tracica cu conotatii onomastice care te duc cu gandul la Moise...

Deocamdata e un amalgam pe subiectul asta in capul meu, dar promit sa revin.

Vanghi, o strangere de mana sincera tati.
ready_vivus
Postat pe 5 Ianuarie 2010 19:54
deci axa cerului este axis mundi? despre bucegi imi amintesc si eu, ca ziceau specialistii ca i-ar fi traseul intr-adevar
fleurdelis
Postat pe 5 Ianuarie 2010 19:58
acum intelegeti de ce "ma crizez" cand se vorbeste deplorabil despre romanica?
LILO
Postat pe 5 Ianuarie 2010 20:02
Evdocian, ai dreptate.Daca Zalmoxis a fost sclavul lui Pitagora, ceea ce ma indoiesc, eu considerand ca avem aici numele trac al lui Moise, sa nu uiti ca potrivit unor surse informale, Pitagora a calatorit in Egipt, apoi in Israel, si chiar in insulele grecesti.In felul acesta, el a putut sa ia nota sau sa capete cunostinte de evenimentele petrecute in Vechiul Testament care poarta numele acolo de :Exodul, si care l-au avut ca leader spiritual pe Moise.Este posibil ca Pitagora sa-l fi numit pe Moise intr-o varianta greaca sau traca, pe Moise, Zalmoxe sau Zalmoxis, pentru a-l face inteles popoarelor celelalte.
Dar si aici mai este ceva de spus.
Ioana007
Postat pe 5 Ianuarie 2010 20:04
Prin numele de Moise, nu se intelege numai numele copiilor lui Israel care au parasit Egiptul dupa robia egipteana.Numele este purtat si de catre faraonul care a condus Egiptul in momentul poarasirii acestuia de catre copiii lui Israel.Acest faraon se numea:Ahmosis, sau Ahmoses.Daca vom pune suprapus cele doua nume, vom observa ceva extraordinar, si anume ca cele doua nume, cel tracic si cel egiptean se aseamana:
ZALMOXIS
AHMOSIS
Ioana007
Postat pe 5 Ianuarie 2010 20:10
De la: Evdochian, la data 2010-01-05 19:37:27Pentru inceput, eu zic sa vedem daca ne punem de acord asupra conceptului de "Zamolxe-Zamolxis-Zalmoxis". Cine sau ce era el? Era un om - mare preot devenit zeitate dupa trecerea in nefiinta sau era o denumire generica pentru ocupatia de Mare Preot?
Opinia mea ramane aceeasi enuntata anterior: a fost un initiat, fondator al unei mari religii din lumea antica. Herodot spune in "Istoriile" sale ca a fost si discipol al lui Pitagora, de fapt, daca imi amintesc bine, spunea ca i-a fost chiar sclav...
Ar fi interesant daca ar veni cineva care a citit cartea lui Lucian Blaga despre Zamolxe, sa ne spuna ce parere are. De asemenea ar fi interesant de vazut daca si Eliade pomeneste de el in Istoria religiilor pe care, iarasi recunosc, nu am citit-o.
ar fi bine,ca de fiecare data,sa ne documentam inainte,indiferent de surse,pt ca aici pot intra sa citeasca multi.asa sper.si macar sa ramanem cu aceste discutii placute,iar ca sa sustii totusi aceste teme,trebuie sa vi si pregatit.se subintelege ca articolele preluate se vor da copy-paste..se pare ca incepem cu dreptul.'La multi ani!topic nascut in 2010.ziua ta este pe 5 ianuarie 2010.fie sa aduci multe lucruri,interesante,si pentru ca s-a inceput cu Zamolxe,te vei numi si asa.-Zamolxe si Lumea Misterelor.sa ne traiesti.sa traiasca si taticul tau Ioana si La multi ani! tuturor.acesta e certificatul de nastere.nasii sunt Cezar si Evdochian.
alexxandra
Postat pe 5 Ianuarie 2010 20:18
din cate imi amintesc eu, si e foarte posibil sa gresesc...Herodot nu credea in istoria cu Zalmoxis sclav a lui Pitagora, ba dimpotriva, era convins de anterioritatea lui
Anouk
Postat pe 5 Ianuarie 2010 20:36
Aceasta nu face decat sa confirme ceea ce am scris eu mai inainte.
Ioana007
Postat pe 5 Ianuarie 2010 20:40

Iata locul unde ne vom intregii cunstintele istorice cei ce nu le prea avem si vom asista cu siguranta la discutii care merita auditoriu...multumim Ioana!
Nu toti putem participa si eu ma numar printre ei,dar,ma repet,cu siguranta multi va vom citi...acum cand multi dintre noi asteptam o minune...aici pe Garbo...ea a aparut!
DORI_
Postat pe 5 Ianuarie 2010 22:47
superinteresant topicul.....promit sa-l lecturez da cappo al fine.....si daca am ceva idei, sa le postez.....
tutankhamon
Postat pe 5 Ianuarie 2010 23:08
scrichy
Postat pe 5 Ianuarie 2010 23:13
se mai spune despre

ZAMOLXE Controversele asupra personalittii lui Zamolxe au nceput s apar odat cu mentionarea lui de ctre Herodot si continu pn azi. Printele istoriei, recunoaste cinstit c Zamolxe a trit (n jurul anului 1400 en-nb) si nu a fost un zeu nchipuit. De altfel el este unul din cei trei profeti ai lumii (Zamolxe, Zaratustra si Moise), ns numai despre Zamolxe exist izvoare stiintifice. De ce a devenit asa celebru acest rege al nostru [...] ca zeu ce este (Platon,Harmides,156)? Pentru c a fost un erou civilizator, un preot venerat de toate castele: de kapnobatai care i-au mostenit obiceiul de a tri retrasi, de ktistai care au nvtat mestesugul vindecrii de la el, de polistai care nu se stie de unde detineau fantasticele cunostinte pe care le predau mai departe, de preotii-rzboinici (si ostasi) care rosteau numele lui n btlii, de regi care se pare c au preluat belaginele de la Zamolxe. Ct despre retragerea lui n pester si aparitia dup 4 ani nu a avut rolul de mister initiatic ci a fost o lectie pentru poporul care poate nu i urma toate ndemnurile (acest domeniu al pildelor n care dacii excelau, 4 ani fiind poate perioada n care poporul s-a convins de necesitatea nvtturilor sale). n plus aceast situatie pare s se potriveasc cu momentul cnd Zamolxe redacteaz (sau mai corect spus le rescrie adaptndu-le conditiilor contemporane) necesarele belagine. Dacii au recunoscut n Zamolxe, omul complex demn de luat drept model, zeificarea venind n mod natural.
LILO
Postat pe 6 Ianuarie 2010 05:12
Moise (n ebraic משה, Moshe, citit Moe cu accentul pe "e") este potrivit tradiiei iudaice un profet i etnarh, conductorul triburilor israelite ieind din Egipt n jurul anului 1250 .Hr.

El este cunoscut n tradiia evreiasc ca Mo Rabenu (Moise nvtorul nostru) sau mai rar Mo ben Amram, Moise, fiul lui Amram, i este fondatorul, dup tradiie, al religiei evreilor - iudaismul, Aceast religie e uneori numit de aceea i mozaism, dup Moise.

Istoricitatea ieirii (exodului) la data fixat de ipotetica cronologie biblic este ns ndoielnic, ca i existena evreilor pe teritoriul egiptean la acea dat sau mai nainte.[1]

Dac evenimentele relatate n Biblie conin multe adaosuri mitologice i inadvertene istorice, firete c i istoricitatea personajului este disputat, opiniile mergnd de la acceptarea existenei unei figuri istorice cu acest nume pn la negarea existenei sale (lucru care se ntmpl i cu personaje mult mai recente ca Buddha, Iisus sau Mohamed).[2]


Tradiia evreiasc i atribuie lui Moise scrierea primelor cinci cri ale Bibliei ebraice, cri cunoscute sub numele ebraic Tora, sau sub echivalentul grecesc Pentateuh. Aceast atribuire este ns o idee recent n iudaism, ea aprnd, se crede, numai din secolul I .e.n.[3] Istoricii Bibliei (criticismul) arat de altfel c Pentateuhul nu putea fi n intregime scris de Moise ct timp o bun parte a evenimentelor descrise n acesta sunt posterioare perioadei n care cronologia biblic presupune c personajul Moise a trit. Astfel nsemnrile despre regii care au domnit peste Edom naintea unui rege peste Israel (Facere 36:31) i a fortiori relatarea propriei sale mori (Deut. 34) nu pot fi atribuite lui Moise sau cuiva din perioada n care acesta se pretinde a fi trit.[4]


Scrierile lui marcheaz,ns,n ochii tradiiei, nceputul redactrii Bibliei, consemnnd date petrecute conform acesteia ncepnd, probabil, cu anii 1700 .Hr. Unii istorici sunt ns de prere c naintea domniei lui David (sec. XI .e.n.) n-ar fi existat condiii culturale i organizatorice care s permit redactarea unei astfel de opere literare.[5] Unul dintre autorii Pentateucului, desemnat de ctre critica biblic cu numele de Iahvistul, este o persoan sau un grup de persoane trind n perioada solomonic (sec. X .e.n.).[6] Un alt autor (sau grup de autori) al Pentateucului este cel desemnat de ctre istorici (criticism biblic) cu numele de "autorul sacerdotal" ("sursa P", de la Priesterschrift), el trind probabil mult mai trziu, n perioada Exilului babilonian (sec. al VI-lea .e.n.).[7] Un alt autor, Deuteronomistul ar fi trit i el tot n perioada Exilului babilonian.[8]


Pentru credincioi, Moise este cel mai blnd om nscut vreodat i ales de Dumnezeu s scoat poporul evreu din robia egiptean. Pentru a fi capabil s scoat poporul evreu din robie, Moise a fost supus, timp de 40 de ani unei "coli". Dumnezeu l-a nvat s fie rbdtor i plin de Duhul Su cel Sfant.
necarea egiptenilor la Marea Roie

. Dintre personajele Bibliei ebraice Moise este singurul pe care evreii l numesc Omul lui Dumnezeu.
Ioana007
Postat pe 6 Ianuarie 2010 08:10
Articolul de mai sus are ca sursa de informare Wikipedia.Potrivit surselor istorice citate de Lilo,(Istoriile lui Herodot), Zalmoxis a trait in jurul anului 1400 i.H.
Potrivit surselor de informare Biblica, Moise,ar fi trait in jurul anilor 1250 i.H.moment in care s-a produs Exodul.
Interesant este ca la Mircea Eliade vom gasi o data stranie, dar mult mai reala din punct de vedere istoric, cand Hicsosii sunt izgoniti din Egipt, -acesti hicsosi care au navalit in Egipt in a doua perioada interimara sau intermediara,numiti si "Regii Pastori",-au fost izgoniti in afara granitelor Egiptului si asediati si distrusi in cetatea Sharuhen.Triburile de hicsosi erau alcatuite din neamuri amestecate printre care se aflau si Israeliti.La Mircea Eliade, gasim urmatoarea adnotare:
"Istoria ideilor si credintelor religioase ( 1 ) Mircea Eliade ...
... care se va incheia victorios sub domnia faraonului AhmosisI(1570-1546 i.d.H), odata cu izgonirea hicsosilor din Egipt, pana in cetatea Saruhen, ..."
Avem urmatoarele date:
-Herodot/despre Zalmoxis: 1400 i.H
-Biblia,/despre Moise:1250 i.H.
Ahmosis I/perioada de domnie:1570-1546 i.H.
Daca rescriem invers datele, in functie de vechimea lor, vom observa ca Zalmoxis, se situeaza mai aproape de domnia lui Ahmosis cand este mentionata izgonirea Hicsosilor decat data Exodului propusa de Exegeza si care aminteste de leaderul spiritual al evreilor, Moise.Daca datele intre care a domnit Ahmosis, sunt certe, bazate pe documente si obiecte arheologice, anul avansat de catre Herodot -ca istoric,-este mai reala.
Singura data discutabila ramane data avansata Biblic si de arheologia Biblica.
Ioana007
Postat pe 6 Ianuarie 2010 08:36
dap... nevoia de mituri... probabil ca si multe alte personaje civiliztoare din alte culturi, zalmoxe asta n-a existat ca atare... evolutia societatilor se baza pe interentiile mai multor oameni reali, dar pentru ca media de atunci era la nivel zero, nimeni nu se mai incurca sa memoreze numele tuturor fruntasilor de la gazeta de perete...

crez ca preotimile de pretutindeni inventau divinitati d-astea ca sa inchida gura carcotasilor, pe ideea ca daca nimeni nu-i profet in tara lui, atunci sa aduca sa joace in liga un strain...
zambil
Postat pe 6 Ianuarie 2010 09:19
Lumea misterelor/subiecte insolite indiferent de natura lor.

pai..daca este indiferent de natura lor si insolit.. ia sa-i povestesti lu' sorela ta despre zburator....

cat despre zamolxis..asta parca se ocupa cu viata de dincolo...printre altele,mare smecher...
iasomia
Postat pe 6 Ianuarie 2010 09:39
Votez si eu cu Floricica...deh,femeie si eu....vrem sa stim de zburator...
DORI_
Postat pe 6 Ianuarie 2010 10:46
Am incercat sa copiez dupa wikipedia despre Zburator, dar nu mi-a permis, asa ca merg la Dictionarul de Mitologie a lui Victor Kernbach.Problema nu este chiar asa de simpla cum pare, deoarece orice definitie pe care o gasim in carti, nu surprinde in mod corespunzator toate aspectele mitului ci numai fractiuni din acesta.
"Zburatorul,este o figura erotica din mitologia romaneasca, (uneori confundat in mod gresit cu zmeul),reprezentat ca un tanar frumos si infocat, care vine in zbor noaptea, intrand pe fereastra sau pe horn, la fetele pubere (sau la orice fecioare tinere)si chinuindu-le cu sarutarile si cu dragostea lui.
Zburatorul apare si in poemul "Luceafarul" si "Calin file de poveste" a lui Mihail Eminescu.Ion Heliade Radulescu a scris o poezie despre Zburator.
Zburatorul, mai este mentionat sub forma a doi demoni erotici, in mitologia si legenda Europei medievale,unul de natura barbateasca si celalalt de natura femeiasca.Cel masculin se numea Incubus, de la latinescul "incubare"-a se culca peste.In romaneste termenul cel mai apropiat, dar nu legat de demon, este verbul:"A se cuibari."Cel feminin se numeste Succubus, de la latinescul "Succubare-a se culca dedesubt.
Ioana007
Postat pe 6 Ianuarie 2010 10:47
Trebuie sa mai va spun ca de regula, acest mit s-a legat de caderea unor stele, atunci cand cade o stea, trebuie sa iti pui o dorinta.Ori dorintele de regula au un substrat sexual.
De asemeni o alta directie de nastere a mitului se refera la modificarile endocrine ale copilului care se apropie de pubertate, si care produc o serie de proiectii in afara eului, dand nastere fenomenelor de tip poltergeist, care dispar odata cu varsta dar se pot si accentua provocand in anumite situatii chiar moartea.Are legatura cu ceea ce se cunoaste in Biblie si nu numaisub numele de "Posedare".
As mai adauga aici si povestea lui Amor si Psyche, care are insa un fundament istoric si se refera la razboaiele medice, pomenite si de Platon in cele doua dialoguri ale sale,Timaios si Kritias.Este vorba despre razboaiele poe care persii cu regele lor Xerxe I le-au purtat impotriva cetatii grecesti Atena.
Ioana007
Postat pe 6 Ianuarie 2010 11:00

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Cum facem fata arogantei,lipsei de ambilitate si badaraniei? 6 De la: si_totusi 19 Iunie 2009 12:39
Cum sa castigi un I-phone sau premiu dorit 1 De la: Dydylina 5 August 2009 02:46
tineretul din ziua de azi 40 De la: hypeople 17 Februarie 2010 17:36
MINI MISS SUMMER 2-16 ANI CONSTANTA 1 De la: garbo160501 6 Iulie 2010 11:18
Rochii albastre: cum le accesorizam la inceput de primavara? 9 De la: Anaetic 26 Februarie 2015 19:42
Setari Cookie-uri