divort

buna, am 39 de ani si vreau sa divortez. Problemele care deriva de aici sunt multe si-mi pun o gramada de intrebari. Am citit ceva legat de o ancheta sociala. Ce reprezinta aceasta si la ce foloseste? Daca sunt copii minori, cum e cazul aici, se va discuta despre locuinta acestuia. Locuinta in care stam acum e a sotului dinainte de casatorie. In acest caz, eu va trebui sa plec, iar copilul sa ramana in locuinta cu tatal lui? De cheltuieli am citit intr-un topic anterior ca ar fi in jur de 2100 la notar si totul dureaza 30 de zile, te costa ceva mai putin la judecatorie, dar nu stii cat dureaza. De obicei, copilul ramane cu mama sau trebuie aduse in discutie argumente de ce ar trebui sa ramana cu mama? Cred ca mai sunt o pleiada de intrebari care ma macina dar care nu imi vin acum in minte. Voi reveni. MUltumesc
simonici24
Postat pe 19 Septembrie 2014 08:50
depinde in ce mod divortezi - poate fi o simpla formalitate sau un cosmar care sa dureze ani. El stie? E de acord? Vrea copilul? Evident, daca nu stie si nu va fi de acord n-aveti cum sa divortati repede si elegant la notariat...
quasaria
Postat pe 19 Septembrie 2014 11:24
Nu ati specificat nimic despre acordul sotului . Daca sunteti de acord amandoi , si va intelegeti in legatura bunurile comune, cu copilul , care va fi domiciliul lui , cu pensia de intretinere pt. minor / max. 1/3 din venitul tatalui , sau o suma cu care sunteti de acord amandoi , da, puteti divorta la starea civila , sau la notar.
Daca nu sunteti de acord cu aspectele mentionate mai sus, va trebui sa divortati in instanta. Cheltuielile de judecata pot fi suportate de un sot , de obicei se gaseste o culpa comuna si se impart. Va trebui sa veti motive temeinice care nu mai pot fi tolerate si impiedica relatiile intre soti.
Nu este o problema ca sotul detine locuinta conjugala, domiciliul copilului. Chiar daca veti locui la o ruda , sau cu chirie , daca dvs. demonstrati ca aveti conditii decente de trai , ca va ocupati de educatia copilului, ca aveti venit /oricat , constant , aveti sanse mari sa primiti ca domiciliul copilului sa fie la mama. Cam de acest lucru se ocupa ancheta sociala de care pomeneati. Este vorba de interesul minorilor, de ce este bine pt. ei din pdv.legal . Conform noului cod civil , acum custodia minorului este de obicei comuna, ceea ce va face putin dependenta de tatal lui Adica aveti nevoie de o relatie civilizata cu el, pt. ca trebuie sa luati hotarari diverse pt. copil. In legatura cu pensia , depinde cum priveste sotul situatia...Daca simtiti ca doreste sa se sustraga , sa plateasca cat mai putin , aveti grija sa cereti ca pensia sa fie fixata in asa fel , incat sa nu reprezinte mai putin de 1/3 din salariul minim legal...
In rest, va doresc rabdare si succes !
libra66
Postat pe 20 Septembrie 2014 11:50
Daca va intelegeti cu sotul in toate cele,puteti divorta si la primarie sau la notar.Doar ca treb.sa cadeti de comun acord .
garbo337526
Postat pe 24 Octombrie 2014 08:45
Ancheta psihosociala se efectueaza la domiciliul unde locuieste minorul. Se verifica conditiile in care acesta creste si se dezvolta, modul in care este ingrijit, posibilitatile parintelui de a-l intretine.

Lasati mai multe detalii cu privire la situatia dvs si voi incerca sa va lamuresc.

Cu privire la durata divortului, sa stiti ca la notar dureaza 30 zile de la data inregistrarii cererii + timpul necesar instantei pentru a confirma intelegerea dvs (cateva luni). La notar puteti divorta numai daca exista acordul ambilor soti cu privire la: divort, exercitarea autoritatii parintesti dupa divort, pensia alimentara, locuinta minorului, numele dupa casatorie. Lipsa acordului cu privire la unul dintre aceste aspecte nu permite desfacerea casatoriei la notar!

In instanta de judecata, procesul dureaza in functie de tipul divortului (prin acord sau din culpa) si de complexitatea acestuia, dar nu am datele dvs. ca sa va pot lamuri.
avocatpaulalupu
Postat pe 29 Noiembrie 2014 16:24

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
oare cate mame fac asa fara un motiv 73 De la: eladaela 21 Decembrie 2009 21:59
Dragoste sau obisnuinta? 49 De la: garbo_459002 9 Noiembrie 2016 16:42
divort 6 De la: Rotty 4 Octombrie 2013 13:11
arta impacarii 27 De la: garbo171197 8 Octombrie 2010 23:55
Comportamentul copiilor dupa divort 282 De la: garbo_405939 23 Septembrie 2014 09:07
Setari Cookie-uri