Leurda - Regina Sănătății! De la bogăția în nutrienți la beneficiile sale sănătoase

, 6 Mai 2021 publicat în Tratamente naturiste 5 share-uri

Leurda, cunoscută și ca „usturoiul ursului”, este o plantă foarte apreciată pentru gustul sau asemănător usturoiului, fiind preferată în preparatele culinare de sezon. Leurda este însă și o bună prietenă a sănătății noastre, iar în acest articol vă invităm să descoperiți proprietățile și beneficiile leurdei pentru sănătatea noastră.

Leurda sau Allium ursinum (usturoiul ursului) are un puternic miros de usturoi şi înfloreşte în perioada aprilie - iunie. Planta minune crește doar în pădurile din Europa Centrală.

Aceasta nu a putut fi aclimatizată în vreo altă regiune. În pădurile Munteniei, Transilvaniei și Moldovei, LEURDA crește în fiecare primăvară și început de vară, împodobind pădurile cu florile sale albe.

Ce conține leurda?

Proprietățile nutriționale ale leurdei sunt demne de apreciat, frunzele acestei plante fiind bogate în antioxidanți, fibre alimentare, vitamina C, viitamina A și vitamine din complexul B, ulei eteric complex, săruri minerale ca fosfor, fier, calciu, magneziu, cupru, conținând, de asemenea, proteine și foarte puțini carbohidrați.

Este săracă în calorii și prietenă cu silueta.

Beneficiile consumului de leurdă pentru sănătate

Cu un gust specific și o aromă inconfundabilă, leurda a fost consumată de oameni încă din timpuri străvechi. Este folosită crudă în salate sau sosuri ori gătită în diferite preparate, fie acestea de post sau nu.

Iată ce beneficii sănătoase ne aduce consumul de leurdă:

  • Scade ușor tensiunea arterială prin efectele sale blânde vasodilatatoare;
  • Combate oboseala și astenia de primăvară;
  • Ajută în creșterea capacității de memorare și concentrare;
  • Susține buna funcționare a sistemului imunitar;
  • Prezintă proprietăți antiinflamatorii;
  • Ajută în tratarea tulburărilor de somn;
  • Prezintă un ușor efect antiparazitar;
  • Este recomandată în prevenirea și ameliorarea bolilor respiratorii;
  • Ajută în scăderea excesului de acid uric, fiind recomandată bolnavilor de gută;
  • Susține echilibrul microbiotei intestinale, leurda reprezentând un aliment prebiotic;
  • Reduce predispoziția la alergii;
  • Este recomandată în dieta persoanelor cu colesterol mărit sau cu boli cardiovasculare;
  • Prezintă efecte detoxifiante generale;

Ca și supliment alimentar, leurda poate fi consumată în capsule, sub formă de ceaiuri sau de tinctură. Noi vă recomandăm:

Imagini articol by pixabay.com




Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri