Mamoplastia de reductie este interventia chirurgicala prin care se realizeaza micsorarea sanilor. De obicei, aceasta poate fi insotita de mamoplastia de ascensionare (operatie de ridicare a sanilor, care poate fi realizata si independent de cea de reductie).

Exista insa si numeroase probleme medicale mai grave cu care te poti confrunta. "In urma mamoplastiei de reductie, pot aparea infectii la nivelul sanului, probleme care tin de circulatia sangelui (hemoragii, hematoame, aparitia cheagurilor), necroza tesutului adipos sau chiar deschiderea plagii (cu o incidenta mai ridicata in cazul femeilor obeze). De aceea, este extrem de importanta tinerea sub observatie a pacientei pe o perioada de cateva luni de la interventie si examinarea atenta a evolutiei tesutului mamar.

Ecografia mamara sau mamografia (in functie de varsta pacientei) sunt investigatii obligatorii inainte de interventia chirurgicala, pentru a ne asigura ca nu sunt si altfel de probleme la nivelul sanilor si in primul rand pentru a exclude un cancer mamar", explica Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar in radiologie si imagistica medicala si doctor in stiinte medicale, in cadrul Donna Medical Center.

In ce situatii poti apela la o operatie de marire a sanilor?

Operatia de marire a sanilor (mamoplastia de augmentare) este aleasa de multe ori de femeile care se confrunta cu complexe cauzate de dimensiunile mici ale acestora. Insa interventia se poate realiza si in cazul persoanelor cu probleme medicale legate de hipodezvoltarea sanilor, asimetria, modificari semnificative ale tesutului in urma unor diete excesive sau ca urmare a alaptarii repetate pe o perioada scurta de timp. De asemenea, mamoplastia de augmentare este o interventie la care pot apela femeile care au suferit de curand o mastectomie (indepartare partiala sau totala a sanului, de obicei ca forma de tratament a cancerului mamar).

Riscurile interventiei

Complicatiile care pot aparea dupa operatie sunt legate in principal de modul in care organismul accepta implantul mamar. Astfel, te poti confrunta cu hipo sau hipersensibilitate in zona si cu aparitia hematoamelor si a infectiilor, in special in zona inciziei. Uneori poate aparea un tesut fibros in jurul protezei, care sa determine strangerea si micsorarea sanului (fenomen numit contractura capsulara). Alteori implantul mamar se poate deplasa sau se poate chiar sparge.

De-a lungul timpului, apar modificari in organism care vor ajunge sa influenteze si aspectul sanilor si pozitia implantului. "Dupa cativa ani de la introducerea implantului, se poate constata aparitia contracturii capsulare, asimetria sau schimbarea formei sanilor, motiv pentru care pacienta va trebui sa mearga la consultatii periodice pentru a verifica modul in care implantul a afectat sanatatea sanilor. De asemenea, orice investigatie imagistica care se va face asupra sanilor dupa interventie va necesita atentie sporita, prezenta protezelor mamare ingreunand de multe ori rezultatele ecografiilor mamare sau ale mamografiilor", a detaliat Dr. Elena Claudia Teodorescu.

Informatii oferite de Donna Medical Center


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri