Merisorul sau afinul rosu este un arbust de 10-40 cm, care creste la altitudini mari, in pajistile si luminisurile din muntii nostri.

3 Carii

Proantocianidele impiedica fixarea la nivelul smaltului, a bacteriilor responsabile de aparitia cariilor dentare, a placii dentare si a gingivitelor.

Pentru toate aceste afectiuni se recomanda clatirea gurii cu infuzie combinata de frunze de merisor. Infuzia combinata se prepara prin amestecarea unui macerat la rece (frunzele tinute in apa 24 de ore) cu o infuzie obisnuita. Infuzia de merisor este cel mai sanatos si eficient echivalent al apei de gura.

4 Efect antiinfectios

Studiile au aratat ca un consum regulat de merisoare (indiferent sub ce forma, fruct crud/deshidratat, suc, tinctura, comprimate) impiedica bacteriile sa se fixeze in organism, scazand numarul infectiilor si intarind sistemul imunitar.

5 Efect antitumoral

Studiile au demonstrat o actiune pozitiva a merisoarelor si in cazul unor tumori canceroase, mai ales in cancerul de san.

Anumite substante din merisor impiedica inmultirea celulelor tumorale precum si transformarea maligna a celulelor.

Profilactic, pentru efectul anticancerigen al merisoarelor, se pot tine doua cure pe an, timp de 2-3 luni in care sa se consume zilnic merisoare sub orice forma (comprimate, fructe crude/deshidratate, tinctura, ceai de frunze de merisor).

6 Calculi renali

Tinctura de merisor sau ceaiul din frunzele de merisor au efecte diuretice si ajuta la eliminarea calculilor mici renali.

7 Ateroscleroza si bolile cardiovasculare

Merisorul, prin substantele sale antioxidante, impiedica formarea depozitelor de lipide (ateroscleroza) pe vasele de sange, indeosebi protejand arterele inimii.

sursa foto:shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri