Proprietatile nutritive ale smochinelor
Smochinele sunt o sursa bogata de fibre; vitamine: A, B, K,E; minerale: calciu, potasiu, magneziu, fosfor, fier, cupru, seleniu, zinc, mangan ; proteine (aminoacizi esentiali), antioxidantii luteina si zeaxanthina, acid linoleic, acizi grasi omega-6.
Beneficiile consumului de smochine
1 Hipertensiune
Smochinele ajuta la scaderea tensiunii arteriale, datorita continutului bogat in potasiu, acesta fiind un mineral cu rol important in reglarea tensiunii arteriale.
Alimentatia omului modern contine foarte multa sare, excesul de sodiu nefiind echilibrat de un aport suficient de potasiu, ceea ce favorizeaza aparitia hipertensiunii arteriale.
De asemenea, acizii grasi polinesaturati (omega-6) ajuta la preventia bolilor coronariene.
2 Constipatie
Smochinele contin un procent insemnat de fibre, care ajuta la reglarea tranzitului intestinal, prevenind constipatia.
Prin continutul ridicat de fibre, smochinele produc satietate si mentin o buna energie a organismului timp indelungat.
De asemenea, studiile au aratat o scadere a incidentei cancerului de san, la femeile care consuma alimente bogate in fibre (necesarul zilnic fiind de 30g fibre).
O cantitate de 50g de smochine contine 3g fibre.
De asemenea, fibrele ajuta la scaderea colesterolului si previn cancerul de colon.
Fructe bogate in fibre sunt: merele, perele, prunele, smochinele, curmalele.
sursa foto:sxc.hu

”Nu mă lăsa să mor” - o poveste de ficțiune despre realitatea dureroasă a singurătății, din 5 decembrie în cinematografe
O joacă a unui tânăr român a dus la reinventarea sistemului de returnare a ambalajelor
McHappy Day 2025®: când faptele bune țin familiile împreună
Prelungim termenul de înscriere ca voluntar pentru copiii abandonați. Ultima zi de înscriere: 10 octombrie