Mestecarea alimentelor
Mestecati foarte bine fiecare inghititura, fara sa va grabiti, de cel putin 20 de ori (10-15 secunde), pentru a ajuta procesul de digestie.
Digestia principiilor alimentare incepe inca din cavitatea bucala, prin enzimele existente in saliva.
Daca nu mestecati suficient, aceasta digestie nu mai e posibila si alimentele ajung direct in stomac, fara a beneficia de enzimele si proprietatile salivei.
Digestia principiilor alimentare
Glucidele (paine, cartofi, paste, cereale, dulciuri, fructe) stau in stomac 2 ore.
Lipidele (ulei, smantana, unt) stau mai mult in stomac, aproximativ 3 ore, pentru digestie.
Proteinele (carne, peste, oua, lactate, proteine vegetale: fasole, mazare, soia) stau in stomac 4 ore.
Daca se consuma o cantitate prea mare de proteine, o mare parte raman nedigerate si produc in intestinul gros multiplicarea bacteriilor de putrefactie.
Din cauza timpilor diferiti de digestie, nu se amesteca glucidele cu proteine, pentru ca se va prelungi timpul de digestie, pentru fiecare din ele.
Rezultatul va fi ca atat glucidele, cat si proteinele se vor digera incomplet si o mare parte din energia pe care ar trebui sa o castigati in urma alimentatiei, va fi consumata pentru procesul indelungat de digestie si senzatia de foame se va instala iar.
Glucidele amestecate cu proteine fermenteaza in stomac, unde vor intarzia peste 2 ore, impiedicand si digestia proteinelor.
Exemple de glucide amestecate cu proteine:
- Paine/cartofi + carne/peste
- Paine/mamaliga + branza
- Mamaliga + peste
De aici reiese o regula simpla de detoxifiere: proteinele se pot asocia doar cu vegetale (legume).
sursa foto: sxc.hu

”Nu mă lăsa să mor” - o poveste de ficțiune despre realitatea dureroasă a singurătății, din 5 decembrie în cinematografe
O joacă a unui tânăr român a dus la reinventarea sistemului de returnare a ambalajelor
McHappy Day 2025®: când faptele bune țin familiile împreună
Prelungim termenul de înscriere ca voluntar pentru copiii abandonați. Ultima zi de înscriere: 10 octombrie