12:07, 12 Iulie 2011 publicat în Social

Chiar si experientele placute, precum casatoria, angajarea, schimbarea locuintei sau nasterea unui copil produc stres si ne pot imbolnavi. Insa cel mai stresant eveniment de viata este moartea subita a unei rude apropiate (conform Scalei Holmes si Rahe), acel om despre care spunem ca este totul pentru noi.

Cum se continua viata noastra in astfel de situatii cand lipsa fizica a unei persoane dragi pare de nesuportat? Ce facem atunci cand viata ne ia prin surprindere?

In tarile vestice, serviciile de suport pentru indoliati sunt deja o traditie. La noi in tara, unde moartea este inca un subiect tabu, astfel de proiecte sunt in stadiu incipient si se datoreaza eforturilor Organizatiei EMMA – Alaturi de parintii de ingeri (www.organizatiaemma.ro) si datorita proiectului "Exista viata dupa doliu" (http://doliularomani.wordpress.com) – ambele aparute in urma unor pierderi personale ale initiatorilor.

Citeste si:
Zilele Horticulturii Bucurestene si Hortus FlorShow Romania – tot...
 Zilele Horticulturii...

Despre proiectul "Exista viata dupa doliu" ne vorbeste initiatoarea si coordonatoarea Mihaela Vlad. Cum ti-a venit ideea realizarii acestui proiect bazat pe sentimente pe care le traim cu toti dar despre care prea putini au curajul sa vorbeasca?, am intrebat-o.

„Dragul meu tata avea 49 de ani cand a murit pe neasteptate, lasandu-ne pe mine, mama si fratele meu intr-un cosmar insuportabil. Cautand cu disperare metode de a diminua durerea necunoscuta, mi-am asumat rolul de “terapeut” amator si am observat cat de putine resurse exterioare sunt disponibile. Asa ca, dupa 6 luni, am hotarat ca modul perfect de a cinsti memoria tatalui meu este sa contribui la crearea in Romania a acelei retele de suport de care am fi avut si noi nevoie", povesteste Mihaela Vlad.

Citeste si:
Beneficiile uleiului de măsline asupra pielii
Beneficiile uleiului de...

O estimare bruta (pe cifrele din 2009 ale Institutului National de Statistica, www.insse.ro), arata ca, in 2011, in Romania vor muri aproximativ 45.000 oameni tineri (3.000 cu varsta 0-19 ani, 6.000 intre 20-39 ani, 38.000 intre 40-59 ani), cauzele fiind: boala, accident, sinucidere, moarte violenta. In Romania, nu exista o structura care sa sprijine acesti oameni in cea mai grea perioada a vietii lor (unii dintre apartinatori chiar se sinucid, amplificand drama). Cine se ocupa de reintegrarea sociala a tuturor indoliatilor (parinti, frati/surori, copii, soti/sotii)?, noteaza Mihaela, alaturi de colaboratorii ei, pe blogul "Doliul la romani". Energia gandului ei se indreapta catre acesti oameni.

"Actiunea in acest proiect dedicat oamenilor in suferinta se face pe 3 nivele", explica Mihaela Vlad.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri