Cum se continua viata noastra in astfel de situatii cand lipsa fizica a unei persoane dragi pare de nesuportat? Ce facem atunci cand viata ne ia prin surprindere?
In tarile vestice, serviciile de suport pentru indoliati sunt deja o traditie. La noi in tara, unde moartea este inca un subiect tabu, astfel de proiecte sunt in stadiu incipient si se datoreaza eforturilor Organizatiei EMMA – Alaturi de parintii de ingeri (www.organizatiaemma.ro) si datorita proiectului "Exista viata dupa doliu" (https://doliularomani.wordpress.com) – ambele aparute in urma unor pierderi personale ale initiatorilor.
Despre proiectul "Exista viata dupa doliu" ne vorbeste initiatoarea si coordonatoarea Mihaela Vlad. Cum ti-a venit ideea realizarii acestui proiect bazat pe sentimente pe care le traim cu toti dar despre care prea putini au curajul sa vorbeasca?, am intrebat-o.

„Dragul meu tata avea 49 de ani cand a murit pe neasteptate, lasandu-ne pe mine, mama si fratele meu intr-un cosmar insuportabil. Cautand cu disperare metode de a diminua durerea necunoscuta, mi-am asumat rolul de “terapeut” amator si am observat cat de putine resurse exterioare sunt disponibile. Asa ca, dupa 6 luni, am hotarat ca modul perfect de a cinsti memoria tatalui meu este sa contribui la crearea in Romania a acelei retele de suport de care am fi avut si noi nevoie", povesteste Mihaela Vlad.
O estimare bruta (pe cifrele din 2009 ale Institutului National de Statistica, www.insse.ro), arata ca, in 2011, in Romania vor muri aproximativ 45.000 oameni tineri (3.000 cu varsta 0-19 ani, 6.000 intre 20-39 ani, 38.000 intre 40-59 ani), cauzele fiind: boala, accident, sinucidere, moarte violenta. In Romania, nu exista o structura care sa sprijine acesti oameni in cea mai grea perioada a vietii lor (unii dintre apartinatori chiar se sinucid, amplificand drama). Cine se ocupa de reintegrarea sociala a tuturor indoliatilor (parinti, frati/surori, copii, soti/sotii)?, noteaza Mihaela, alaturi de colaboratorii ei, pe blogul "Doliul la romani". Energia gandului ei se indreapta catre acesti oameni.
Roșu în gât: Ce afecțiuni poate indica?

"Actiunea in acest proiect dedicat oamenilor in suferinta se face pe 3 nivele", explica Mihaela Vlad.
Schimbări importante în regulile de circulație. Poliția a anunțat cum se circulă acum în sensul giratoriu: ”Vechea practică nu mai e valabilă”
Concert umanitar pentru victimele cutremurului din Turcia
Ce trebuie să faci în timpul unui cutremur. Ce trebuie să conțină rucsacul de urgență
The Story of Autism rescrie povestea copiilor cu autism şi lansează o campanie de strângere de fonduri