Imi amintesc cum ma jucam cu Rubinita pe strazile copilariei mele. Era o fetita de 8-9 ani, asemeni mie si impreuna ne jucam de-a scoala.

Valeriu Ciolan Nicolae, secretar general al European Roma Grassroots Organisation imi spune de unde porneste acest cult pentru stigmatizarea rromilor si daca solutiile pe care le adopta guvernele pentru integrarea unui popor negat, sunt cu adevarat niste solutii.

“Care este istoria izolarii sociale si a sentimentelor rasiste fata de rromi?”, l-am intrebat pe Valeriu. “Exista o multime de autori care au examinat in detaliu dezumanizarea sclavilor (in special a celor afro-americani). Cinci secole de sclavie –au avut ca rezultat inradacinarea ideii ca rromii sunt animale si nu oameni. Lipsa unor politici care sa contravina rasismului asta duce la situatia de acum”, argumenteaza el. Cat despre recentele luari de pozitie din Franta... Acestea sunt "Inepte si rasiste. Nimic de spus in plus".

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele”

In ce fel s-ar fi schimbat viata copilului rrom din clasa mea, daca nu ar fi stat in ultima banca, daca ar fi fost incurajat si i s-ar fi spus ca este un copil ca este un copil ca oricare altul?

“Nu exista numai o solutie pentru rezolvarea acestei probleme. In primul rand trebuie sa existe o strategie pe termen lung si foarte lung care sa duca la schimbare. Trebuie sa renuntam la discursul polarizat care descrie rromii fie ca sfinti fie ca ucigasi. Rromii care au succes sunt obligati sau accepta asimilarea si disparatia in societatea romaneasca. A fi rrom in acest moment este la fel de dificil cum este sa fii homosexual in Romania. De aici si numarul foarte mare care se ascund si care faciliteaza in mod indirect vizibilitatea rromilor care corespund stereotipurilor”, spune Valeriu Ciolan Nicolae.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri