„Lemn”/„Wood”, filmul care vorbește despre tăierile ilegale de păduri din România, va avea premiera la Festivalul Internațional de Film Documentar Copenhaga.

Comunicat de presă

Documentarul semnat de Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger, care urmărește fenomenul tăierilor ilegale și al comerțului cu lemn din România, Peru, Rusia și China, va avea premiera internațională pe 23 martie, în competiția F:act Award din cadrul CPH:DOX. Festivalul Internațional de Film Documentar Copenhaga, care are loc în perioada 18 - 29 martie, este unul dintre cele mai importante festivaluri de profil din Europa.

Filmul documentar de lungmetraj „Lemn”/ „Wood” urmărește investigațiile inițiate de Alexander Von Bismarck, unul dintre urmașii lui Otto Von Bismarck și actualul director al organizației non-guvernamentale Environmental Investigation Agency. Aceste investigații au fost desfășurate în România, Peru, Rusia și China. Cu ajutorul camerei ascunse, Alexander și echipa lui documentează traseul lemnului, din pădure până în casele noastre, iar când este cazul se infiltrează chiar în mijlocul comerțului cu lemn.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Canapea fixă sau extensibilă: cum faci alegerea corectă?

Regizoarea și producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan a făcut în urmă cu 10 ani un scurtmetraj pe tema tăierilor ilegale și tot ea a fost cea care a semnalat în urmă cu aproximativ șapte ani ONG-ului american Environmental Investigation Agency (EIA) problema tăierilor ilegale de lemn din România. Insistența ei l-a adus în România pe Alexander von Bismarck, directorul EIA. Monica a participat activ, timp de mai mulți ani, la documentarea activiștilor de mediu de la EIA în România, filmând alături de echipa din Austria și Germania.

„Am inițiat acest demers deoarece mi-am dorit să înțeleg și să documentez o muncă importantă, aceea a luptei împotriva tăierilor abuzive și ilegale de lemn. Prin intermediul acestui proiect documentar, Alexander von Bismarck a venit prima dată în România și de atunci echipa lui luptă împotriva tăierilor abuzive sau ilegale de la noi din țară. Am dorit să înțeleg întregul proces al tăierilor de lemn și al comerțului cu lemn și să-l prezentăm unui public cât mai larg, astfel încât să avem acces în interiorul unul sistem care are probleme importante ce trebuie expuse”, menționează Monica Lăzurean-Gorgan, co-regizoarea și unul din producătorii filmului.

Mai multe detalii puteți accesa pe pagina festivalului: https://www.cphdox.dk/program/wood

O investigație realizată cu camera ascunsă de către EIA în România, prin care se arată cum o companie austriacă acceptă să cumpere lemn de proveniență ilegală, a fost prezentată în cadrul unei conferințe de presă la București, în 2015, urmată de proteste ample ale societății civile în mai multe orașe din România.
 

„Am venit în România pentru că aici există cea mai mare întindere de pădure și cea mai mare problemă cu tăierile ilegale. România se află în mijlocul unor eforturi critice de combatere a tăierilor ilegale din păduri cu valoare unică în lume.”, spunea Alexander von Bismarck, referindu-se la dezbaterea privind Codul Silvic de la acea vreme.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri