23 Iulie 2019 publicat în Social 16 share-uri

Sumbru sau deloc.... să ne imaginăm următorul scenariu: rețelele de socializare vor dispărea. Ce se va întâmpla cu noi în acest caz, psihologic vorbind?

Comunicat de presă

Social Media este de multă vreme încoronat drept “Regele Internetului”, având peste 2,2 miliarde de utilizatori activi și fiind preocuparea numărul unu atunci când ne trezim. În România, rețeaua socială face parte din viața noastră cotidiană de peste un deceniu, însă mai mulți specialiști își pun din ce în ce mai serios întrebarea dacă Social Media se apropie de sfârșit sau se va transforma în altceva.

Indiferent de factorii care vor conduce la apocalipsa sau “metamorfoza” Social Media – numărul tot mai mare de erori, algoritmii noi care reduc considerabil viralizarea organică, scandalurile tot mai dese privind folosirea datelor cu caracter personal în alte scopuri sau pur și simplu nevoia de schimbare a stilului de viață – psihologul Lenke Iuhoș (foto)este de părere că oamenii vor trece destul de repede peste dependența de rețele sociale, iar în maximum o lună vor adopta un alt stil de viață ca și cum era Social Media nici măcar nu a existat.

“Da, există viață și dincolo de Social Media, chiar dacă pentru mulți dintre noi acest lucru pare de neconceput. Am trăit mai bine de un deceniu în care, pentru majoritatea dintre noi, nu a fost dimineață în care să nu verificăm a cui zi este astăzi, ce prieteni avem în vacanță la mare, la munte sau peste hotare sau chiar ce mănâncă alții la cină. Cu toate acestea, ființa umană are o putere fantastică de a se detașa relativ ușor de comportamentele dependente, iar în cazul în care Social Media ar dispărea, oamenii ar avea nevoie de maximum o lună pentru a lăsa în urmă fostul stil de viață și a adopta unul nou, iar trecerea ar fi destul de lină”, explică psihologul.

Specialistul român este de părere că atunci când rețelele sociale nu vor mai face parte din viața noastră, majoritatea dintre noi vom experimenta patru faze naturale, specifice oricărui tip de adicție, și anume: uluirea/negarea, furia, depresia și acceptarea.

1. Starea de uluire și negare.

“Această stare este cea mai dificilă dintre toate și va fi experimentată diferit, atât ca intensitate, cât și ca durată de timp. Negarea vine întotdeauna ca un răspuns la o suferință severă sau la o schimbare violentă a stilului de viață (ex. oameni, care sunt forțați de viață să facă schimbări radicale, se află într-o stare de negare, la început, până își acceptă noua realitate). Cei mai mulți dintre noi vom avea nevoie de două săptămâni pentru a depăși această fază, dar persoanele introvertite, care nu obișnuiesc să aibă prieteni în lumea reală, vor avea nevoie de mai mult timp pentru a depăși starea de uluire și de negare. În tot acest timp, vom experimenta stări precum indispoziție, nervozitate, anxietate sau chiar tulburări de somn”, explică psihologul Lenke Iuhoș.

2. Starea de furie.

“În faza a doua, vom experimenta furia: prima dată vom data vina pe tot ce se află în exteriorul nostru, iar după ne vom invinovăți pe noi. Inițial vom fi furioși pe liderii marcanți ai tehnologiei comunicării online, pentru că au permis ca Social Media să moară. În faza imediat următoare vom constata că suntem furioși pe o persoană aflată la mii de kilometri distanță de noi și pe care nu o cunoaștem personal și vom da vina pe noi pentru că am pierdut ani în șir investind într-o himeră, iar toți acești prieteni virtuali vom conștientiza că au dispărut peste noapte. Această stare nu ar trebui să dureze mai mult de câteva zile”, declară specialistul.

Citește continuarea pe pagina următoare >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri