In ultimele zile, dezbaterea despre obligativitatea copiilor de a participa la ora de religie a devenit foarte acerba in spatiul romanesc.

Garbo.ro sustine deschiderea catre spiritualitate prin politica sa editoriala, insa sustine de asemenea si o abordare critica asupra oricarui subiect. Iata de ce, va supunem atentiei aceasta perspectiva publicata de catre publicatia Los Angeles Times care arata cum a-i creste pe copii fara religie poate fi mult mai sanatos pentru dezvoltarea lor. De ce?

Dupa cum arata un studiu publicat de catre Universitatea Duke, in anul 2010, copiii care au fost crescuti intr-o cultura fara constrangeri religioase sunt mai putin susceptibili sa devina rasisti, „sunt mai putin razbunatori, mai putin nationalisti, mai putin combativi, mai putin autoritari, mult mai toleranti, in medie, in comparatie cu cei crescuti in traditii religioase”. Iar lista beneficiilor nu se opreste aici, dupa cum arata si publicatia Los Angeles Times.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. A contat cine a zbierat mai tare

Potrivit revistei, familiile seculare asigura o fundatie solida pentru copii, citandu-l pe profesorul Vern Bengston, profesor de sociologie si gerontologie. Bengston conduce cel mai mare studiu de gerontologie denumit Studiul Longitudinal al generatiilor. Dupa ce a observat o tendinta de inmultire a familiilor seculare, specialistul a adaugat si acest indice in cadrul studiilor sale.

Si a descoperit ca: „Majoritatea parintilor nonreligiosi sunt mult mai coerenti si mai pasionati cu privire la principiile lor etice in comparatie cu parintii religiosi.” „Marea majoritate a acestora traiesc o viata caracterizata de o accentuata directie morala si scop”.

Pentru non-religiosi, moralitatea are la baza un principiu simplu: reciprocitate empatica – adica sa il tratezi pe celalat asa cum iti doresti tu sa fii tratat. Este un principiu antic, universal o conduita etica imperativa, care nu are nevoie de credinta in forta supra-naturala.

Si de asemenea, potrivit Los Angeles Times, in America: „ateii sunt aproape absenti din inchisori de la sfarsitul anilor ‚90”, potrivit unui raport al Biroului Federal al Inchisorilor care mai arata ca „persoanele neafiliate religios se angajeaza mai putin in acte de criminalitate”.

De asemenea, un reportaj BBC a aratat ca spre deosebire de copiii religiosi, copiii carora nu li se impune o traditie religioasa sunt mult mai capabili sa distinga realitatea de fantezie, potrivit unui studiu efectuat de Universitatea din Boston. Copiii care mai tarziu devin adulti isi pierd capacitatea de a face distinctia intre o adevarata experienta spirituala si fantezie, mai arata acelasi studiu.

Ora de religie in scoli, dezbaterea din Romania

„Nu inteleg de ce nu este cultivata dragostea fata de aproape, ci mai degraba frica si pedeapsa. Religia ar trebui sa ne apropie de semenii nostri, nu sa ne manipuleze prin frica. Aceasta se pare ca e o pagina dintr-un manual de religie care circula pe internet. Sper ca pana or intra copiii mei la scoala sa se gaseasca oameni care sa faca manuale care sa cuprinda o altfel de abordare.” – postare pe Facebook
Iar aceasta este o pagina dintr-un manual de religie care circula pe Internet.

Opozantii Religiei in scoli nu resping ideea de spiritualitate si religie, ci mai degraba modul univoc prin care aceasta este prezentata copiilor.

Foto hoempage: Shutterstock.com; copii care se roaga, copii, ora de religie

Citeste mai departe>>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri