, 30 Noiembrie -0001 publicat în Social 17 share-uri

'Orasul (non)sexist - Inventar al discriminarilor urbane sensibil la gen' reprezinta o cercetare de pionierat in Romania, care a avut ca obiect de studiu discriminarea urbana de gen din Bucuresti.

Puteti consulta si/sau descarca cercetarea de pe site-ul proiectului, la adresa www.discriminari-urbane.ro/index.php/ghid.

Parte integranta a proiectului Discriminari urbane. Program de cetatenie activa sensibil la gen, inventarul reprezinta rezultatul unui demers de cercetare realizat de catre Societatea de Analize Feministe AnA in parteneriat cu Asociatia Front.

Volumul, coordonat de Laura Grünberg si Diana Elena Neaga, reuneste studii in care este analizata din diverse perspective dimensiunea de gen a Bucurestiului: autoarele investigheaza numele strazilor, tipul de statui, publicitatea stradala, libertatea de miscare si de exprimare in spatial public de care se pot bucura femeile in Capitala, etc.

1. Doar 2 bulevarde din Bucuresti poarta nume de femei (Regina Maria si Regina Elisabeta), dar 39 poarta nume de personalitati masculine; in schimb... 14 intrari (fundaturi) sau alei poarta nume de personalitati feminine.

2. Din 102 statui inventariate: 87 reprezinta barbati si doar 15 reprezinta femei.

3. Obiectificarea si sexualizarea o intalnim la tot pasul in Bucuresti! De exemplu:
Obiectificare si sexualizare la... cofetarie
- Vitrina cu tort in forma de sani

Foto: Diana Elena Neaga

4. Piata Romana este unul din spatiile pline de simbolistica de gen! De exemplu, absenta femeilor in ceea ce priveste toponimia citadina, monumentele si placile comemorative dintr-o zona centrala a capitalei confirma tendinta de neglijare istorica (Mihailescu, 2006) a exemplaritatii feminine. De ce AlexandruLahovary si nu Alexandrina Cantacuzino sau Calypso Botez, activiste care au militat pentru drepturile si responsabilitatile femeilor? (vezidetalii in ghid, pg. 85-86: http://discriminari-urbane.ro/index.php/ghid)

5. Femeile sunt reprezentate in arta urbana in mult mai putine roluri (majoritatea relationale) comparativ cu barbatii:

Femeile sunt de exemplu: cantareata de muzica populara, educatoare si scriitoare, fiica domnitorului Constantin Brancoveanu, mama indurerata de pierderea fiicei sale, sotialui Charles Pherekyde, iubita soldatului… Iar barbatii apar in roluri de: poet, jurnalist, compozitor, interpret de muzica religioasa, scriitor, domnitor, prozator, dramaturg, filozof, istoric, publicist, profesor, gazetar, avocat, pianist, om politic, intemeietorulstatului national roman, general, prim-ministru, medic, imparat, infanterist, istoriograf, lider politic, matematician, muzician, pedagog, naturalist, sculptor, revolutionar, erou national, tenor.

LINKURI DE URAMARIT:
http://discriminari-urbane.ro/
https://www.facebook.com/DiscriminariUrbane

In imaginea de main - lucrarea "Contesa" de Ileana Oancea - imaginea simbol a proiectului "Discriminari Urbane.Program de cetatenie activa sensibil la gen"
Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri