24 Octombrie 2014 publicat în Social 7 share-uri

Cerem demararea unei campanii de prevenire cu privire la hartuirea sexuala a femeilor in spatiile publice!

Scrisoare deschisa catre Politia Capitalei
Inspectoratul General al Politiei Romane
Ministerul Afacerilor Interne

“Nu ma simt flatata sa fiu agresata!” Cerem autoritatilor in drept sa cerceteze cu maxima diligenta cazul de agresiune fizica petrecut pe 19 octombrie in Piata Romana din Bucuresti, in care un barbat necunoscut a acostat o femeie si apoi a agresat-o fizic in momentul in care aceasta a reactionat verbal si a incercat sa-l fotografieze. Cerem demararea unei campanii de prevenire cu privire la hartuirea sexuala a femeilor in spatiile publice!

Pe data de 19 octombrie a avut loc in Bucuresti un mars de solidarizare impotriva hartuirii stradale. Acest mars s-a dorit un semnal de alarma catre autoritati si public cu privire la comportamentele agresive, verbale si fizice, la care sunt supuse femeile in spatiul public bucurestean. Pe traseul Calea Victoriei – Parcul Izvor circa 100 de participante si participanti au scandat mesaje care sa evoce realitatea cotidiana a agresiunilor stradale asupra femeilor. „Ne-am saturat sa nu putem merge linistite pe strada! Ne-am saturat sa toleram la tot pasul atingeri nedorite si/sau jigniri de genul „pisi”, „papusa”, „ce tate ai”, „curvo!” etc. de la barbati hartuitori. Ne-am saturat sa nu putem riposta fiindca automat suntem considerate isterice, fiindca „nu stim sa primim un compliment” sau sa fim lovite atunci cand luam apararea altor femei hartuite!” – au aratat participantele in manifestul marsului.

La cateva ore de la marsul impotriva hartuirii stradale, una dintre participante a fost victima unei agresiuni pe strada. Un barbat necunoscut i-a adresat cuvinte obscene, a tras-o de par si a lovit-o cu pumnul in fata in momentul in care ea a incercat sa-i faca o poza cu telefonul. Agresiunea s-a petrecut in zona Pietei Romane. Victima a depus plangere la sectia 1 de Politie, declaratia ei fiind inregistrata cu nr. 1610158/20.10.2014. Ulterior victima a publicat fotografia individului pe o retea sociala in speranta ca cineva o va ajuta sa-l identifice pe agresor.

In decursul ultimelor zile s-au strans mai multe marturii in mediul online de la persoane care au declarat ca il cunosc pe agresor ca fiind un biciclist cu comportament agresiv fata de femei. Intr-un articol pe un blog, datat septembrie 2012, o femeie povesteste cum a avut o altercatie cu un biciclist care-i adresase cuvinte urate si vulgaritati in zona Pietei Romana. Autorul agresiunii de atunci are aceleasi semnalmente ca cel care a comis agresiunea recenta.Toate aceste date au fost depuse de victima la dosarul cazului instrumentat de politistii de la Sectia 1.

Reteaua „Rupem tacerea despre violenta sexuala” cere autoritatilor in drept si mai ales Politiei Capitalei sa faca toate demersurile necesare pentru a cerceta acest caz, pentru a identifica agresorul si a-l trimite in judecata. De asemenea, cerem autoritatilor in drept o campanie de alertare a populatiei asupra acestui individ in particular si asupra hartuirii stradale a femeilor mai general, astfel incat femeile sa se poata bucura de spatiile orasului fara temeri, fara compromisuri si fara planuri de rezerva facute de acasa. Acest caz recent ne arata ca din pacate strada nu este un loc sigur pentru femei. Hartuirea stradala afecteaza drepturi fundamentale ale omului precum dreptul la libera circulatie al femeilor, dreptul la exprimare si dreptul la participare in spatiul public.

„Nu ma simt flatata sa fiu agresata” ramane o formula pe care o adresam ca organizatii pentru drepturile femeilor, autoritatilor in drept, dorind astfel sa impulsionam actiunile politiei in identificarea agresorilor sexuali, actiunile justitiei in pedepsirea acestora, cat si ale altor autoritati publice pentru a realiza campanii de informare, astfel incat comportamentul violent fizic sau verbal fata de femei – indiferent daca agresiunile au loc in spatiul public sau privat – sa nu mai fie tolerat.

Organizatii semnatare membre ale retelei informale „Rupem tacerea despre violenta sexuala”:

Asociatia Transcena
Institutul Est European de Sanatatea Reproducerii
Asociatia Front
Centrul Parteneriat pentru Egalitate
Asociatia E-romnja
Societatea de Analize Feministe AnA
Centrul Filia
Asociatia Artemis
Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen ( A.L.E.G.)
Asociatia ACTEDO

Foto fr si main: By yamel photography /Shutterstock

Iti recomandam si: Ce patesc femeile cand merg pe strada in Bucuresti

 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri