23 Mai 2014 publicat în Social 21 share-uri

Cultura politica in tara noastra nu este una foarte avanasata. 'Dar eu cu cine votez?', intrebarea retorica a Cetateanului turmentat din piesa 'O scrisoare pierduta' de Caragiale, apare pe buzele multora, la fiecare sesiune de alegeri.

Societatea momentului aduce cu sine si ideea de “comunitate europeana”, incercand sa anuleze ideea de nationalism si anuland granitele vechiului continent, complicand inca si mai mult, intelegerea comuna cu privire la politica.

Ceea ce trebuie sa retinem, este faptul ca, intr-o democratie largita care este Uniunea Europeana, exercitarea dreptului la vot este foarte importanta!

• Prin vot iti desemnezi reprezentantul sau reprezentanta in forumurile superioare si participi politic la mersul societatii. Votul nu este doar un drept, ci si o responsabilitate.

• O responsabilitate este de asemenea, aceea de a ne informa, de a ne documenta cu privire la alegerea politica pe care o facem, aceasta fiind un alt aspect important al culturii politice.

Intr-un articol pentru Romania Libera, unde argumenteaza insemnatatea participarii la vot, Mihaela Miroiu, una dintre cele mai proeminente figure ale stiintelor politice de la noi, numeste acest prezent al tarii noastre, drept “cea mai buna situatie politica din intreaga noastra istorie tocmai fiindca suntem o parte a Uniunii Europene”.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ești eroina de care ai nevoie în propria poveste! Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară 7 motive să alegi îmbrăcăminte second hand și outlet din magazine online și offline

De asemenea este important sa participam la urne pe 25 mai...

"Din respect pentru castigarea dreptului la vot. (...) Toti cei care traim acum si aici nu avem drepturi politice democratice decat de 24 de ani. Mai mult, femeile din Romania au votat pentru prima oara in intreaga istorie a acestei tari, in conditii pluraliste, doar de 24 de ani." - Mihaela Miroiu.

De ce este importanta Uniunea Europeana si calitatea tarii noastre de membra a Uniunii?

Putina istorie a Uniunii Europene…

Formarea Uniunii Europene isi are originile in anul 1950, avand la baza un proiect economic ambitios, dar mai ales, un proiect de Pace, care urma socului Celui De-al II-lea Razboi Mondial. In anul 1993, prin Tratatul de la Maastricht s-a infiintat Uniunea Europeana sub prezenta denumire. In prezent, Uniunea Europeana numara 28 de state. Romania a aderat de la 1 ianuarie 2007.

Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi România, rata mortalității evitabile prin prevenție - a treia cea mai ridicată din UE

Pe langa rolul economic si strategic geo-politic important pe care Uniunea Europeana trebuie sa il joace la nivel Global, un aspect insemnat este legislatia Uniunii Europene, extrem de atenta la toate dimensiunile ce privesc drepturile omului, ceea ce este o noutate in istorie. In 2012 Uniunii Europene i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Pace, „pentru ca peste sase decenii a contribuit la progresul pacii si reconcilierii, democratiei si drepturilor omului in Europa”. Statele membre sunt obligate deci sa respecte principiile democratice de cooperare politica si economica si de asemenea, drepturile omului.

Cele mai importante institutii ale UE sunt Comisia Europeana, Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene, Curtea Europeana de Justitie si Banca Centrala Europeana si Parlamentul European este ales la fiecare 5 ani de cetatenii europeni.

MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte Locuri superbe de vizitat cu cei mici în Dublin, Irlanda, cunoscută ca Insula de Smarald 10 Rochii de vară care emană energie și feminitate


Foto: Shutterstock.com; Uniunea Europeana, steaguri

Democratie in cadrul Uniunii Europene?

In istoria sa, treptat, Uniunea Europeana a largit accesul populatiei celor 28 de state membre la decizia politica. Prin Tratatul de la Lisabona (2007) a fost atribuit un rol mult mai important Parlamentului european si implicit si participarea fiecarui cetatean cu drept de vot, al unui stat european la structura politica a organizatiei, a devenit mai notabila.

Este important sa mergi duminica aceasta la vot, pentru a-ti desemna reprezentantul, in cadrul Parlamentului European, care reprezinta, impreuna cu Consiliul Uniunii Europene, PUTEREA LEGISLATIVA a acestei organizatii politice. locul unde se voteaza deciziile care ne privesc pe noi toti locuitorii Uniunii (PE se ocupa cu directive, ordonante, decizii)!

Parlamentul European reprezinta de asemenea, PUTEREA BUGETARA. Parlamentul European impreuna cu Consiliul sunt organele bugetare ale UE.

5 Creme tartinabile vegetale și sănătoase, care vor schimba definiția micului dejun sau a gustărilor Accesorii perfecte pentru Paște de la CCC OFICIAL Calendarul pentru simularea bacalaureatului și a evaluării naționale a fost publicat

Foto homepage: Shutterstock.com; Uniunea Europeana, steaguri


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri