13 Noiembrie 2013 publicat în Social 39 share-uri

Sexualizarea imaginii femeii este un fenomen pe care inca foarte multa lume nu il intelege si iata de ce 'femeia obiect' continua sa faca parte din universul nostru si sa ne influenteze vietile in mod negativ. 'Femeia obiect' este o femeie care nu conteaza decat pentru corpul sau digitalizat si modificat in Photoshop, ea este un individ degradat, prezentat doar din prisma sexualitatii, o sexualitate vazuta doar ca instrument al placerii masculine.

Pentru prima data, expresia “obiectificarea sexuala” a aparut in discursul feminist creand valva si radicand sprancene, in anii ’70, dar astazi traim foarte intens acest fenomen.

Femeia obiect este ireala, este o constructie a societatii de consum dupa cum arata studiile de sociologie si popular culture aparute in ultimii cativa zeci de ani; apare in reclame, in filme, in showuri TV, in reviste, in reclamele stradale, in lucrarile artistilor fotografi (iar daca este o fotografie de "arta", sexualizarea corpului nu, nu este o scuza!).

Cum sa o recunosti pe aceasta femeie falsa, cea care nu este niciuna dintre noi, dar care reprezinta un model al dezirabilitatii si o proiectie ideala din mintile multora?

Sociological Images propune un sistem foarte simplu pentru identificarea sexualizarii. Daca raspunsul la urmatoarele intrebari este „DA”, atunci avem de-a face cu acest mecanism al dezumanizarii.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ghid pentru alegerea mobilierului interior

1. Imaginea arata doar parti sexualizate ale corpului unei persoane?

Individualitatea si unicitatea unei femei sunt practic sterse prin prezentarea unor parti ale corpului. Ii vedem posteriorul sau sanii, sau picioarele, dar nu ii vedem chipul, expresia fetei, ochii. Ea nu mai este un individ deplin. Acesta este unul dintre cele mai comune instrumente ale sexualizarii, in publicitate si cultura populara - filme, videoclipuri muzicale, TV, fotografii nud.

Exemplu - reclama la bere:

...si o reclama la un brand de imbracaminte sport:


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri