12:05, 24 Mai 2012 publicat în Social27 share-uri

Identitatea noastra este foarte complexa si o impartim intre diverse responsabilitati care se manifesta in spatiul familiei, dar si in afara lui, la serviciu sau la scoala. Toate acestea insa, pot fi incadrate in ceea ce astazi numim rol de gen.

A fi ceea ce suntem astazi: femeie, doamna, domnisoara, mama, secretara, educatoare, casnica, medic (sic!), vanzatoare, studenta, dactilografa, femeie de afaceri, carierista, de etnie ungara, sau poate tatara, de ce nu roma, etc… Identitatea noastra este foarte complexa si o impartim intre diverse responsabilitati care se manifesta in spatiul familiei, dar si in afara lui, la serviciu sau la scoala. Toate acestea insa, pot fi incadrate in ceea ce astazi numim rol de gen.

Fiindca in aceste zile ruleaza in cinematografe filmul 'Doamna de fier' (Iron Lady) cu Meryl Streep in rolul principal, este chiar interesant sa incepem o discutie despre ce inseamna rolurile de gen in societate, pornind de la una dintre afirmatiile doamnei de fier – Margaret Tatcher: 'Daca spui ca esti o doamna, nu esti!'

Citeste si:
Nu ezita să mergi la medic dacă ai picioarele reci și umflate! Poți...
Nu ezita să mergi la medic...

Si o alta varianta: “A fi puternic seamana cu a fi o doamna. Daca trebuie sa le spui oamenilor ca esti, atunci nu esti”.

Ce inseamna rolurile de gen?

Sexul - este determinat printr-un acord social , care se ghideaza dupa criterii biologice, pentru a stabili daca o persoana este femeie sau barbat.

Citeste si:
Două miliarde de lămpi reciclate în Europa de asociațiile membre...
Două miliarde de lămpi...

Categoria de sex - se obtine prin aplicarea criteriului sexului, se refera la revendicarea apartenentei la grupul barbatilor sau al femeilor, chiar si atunci cand criteriile biologice nu exista.

Gender-ul - este activitatea de a mentine intr-un echilibru conventional, atribuirea feminitatii sau masculinitatii, in functie de anumite roluri si activitati care sunt considerate potrivite pentru un sex sau altul.

Daca genul se pozitioneaza ca un dat cultural, dependent de sex, atunci inseamna ca manifestarea genului se refera la o conventie care face posibila aceasta legatura”. (E.Goffman, sociolog)

TINERI IN ACTIUNE

Despre aceste concepte, despre modul cum putem identifica structurarea societatii in baza acestor roluri repartizate in functie de gen – masculin sau feminin, a invatat un grup de tineri din Romania, Germania si Bulgaria, in cadrul unui proiect finantat de programul european Tineret in Actiune. Timp de doua saptamni, la Ruse (Bulgaria) si la Bucuresti, tinerii au fost provocati sa raspunda unor intrebari iesite din comun. Dintre acestea: ‘Ni se par firesti rolurile de gen in care avem tendinta de a-i include cu atat de multa usurinta pe oameni, bazandu-ne doar pe genul din care ei fac parte?’


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri