24 Mai 2012 publicat în Social 51 share-uri

Identitatea noastra este foarte complexa si o impartim intre diverse responsabilitati care se manifesta in spatiul familiei, dar si in afara lui, la serviciu sau la scoala. Toate acestea insa, pot fi incadrate in ceea ce astazi numim rol de gen.

De exemplu e corect sa generalizam: ‘Barbatii beau bere si se uita la fotbal?’ sau ‘Mamele spala vasele?’ Chiar daca ni se pare ca acesta ar fi un fapt firesc, nu ar trebui oare sa ne intrebam daca nu cumva, judecand dupa modul cum functioneaza societatea, nu suntem chiar noi, oamenii, cei care am impus aceste clisee?

In mintea mea, atunci cand vorbesc despre rolurile de gen, ma aflu intr-o dilema”, spune Voiteanu Florina, o tanara care a a participat la acest schimb de experienta. “Pentru ca nu sunt de acord cu rolurile specifice atribuite celor doua genuri”. “Daca spui ca esti o doamna, nu esti!”, este motto-ul prin care tanara si-a ilustrat gandurile.

Judecand dupa ascensiunea unei femei ca Margaret Tatcher, chiar ar fi pagubos pentru noi sa continuam sa functionam in baza unor reguli atat de stricte, dicatate doar de faptul ca te-ai nascut barbat sau femeie. Nu credeti?

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor! Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? Viața este frumoasă dacă știi cum să o trăiești!

Proiectul Tineret in Actiune continua cu o masa rotunda organizata de Asociatia FRONT si dedicata reprezentantilor ONG-urilor sau asociatiilor de tineret, specialistilor in educatia civica, expertilor de gen, studentilor si tuturor persoanelor interesate sa deruleze proiecte de educatie non-formala cu tineri care vor sa afle mai multe despre lucrul cu tinerii si despre implementarea cunostintelor legate de gender, in educatia nonformala. Pentru participare trimiteti un e-mail la adresa genderroles.youthmeeting@gmail.com.

despre Tineret in Actiune:

Youth in Action (Tineret in Actiune) este un program al Comisiei Europene, care are drept scop sprijinirea programelor dedicate tinerilor europeni.

Recomandare cu privrie la intelegerea rolurilor de gen:

Subiectul este extrem de frumos abordat si in ultimul film al regizorului francez de origine romana Radu Mihaileanu. In filmul ‘Izvorul Femeilor’, femeile dintr-un sat arab se revolta impotriva obiceiului care le impunea sa aduca apa in sat, strabatand un drum foarte periculos pentru fragilitatea lor. Pana la sfarsitul filmului, femeile din acel sat au deturnat rolul care le era prestabilit – acela de a cara apa in sat doar pentru ca erau femei.

Mercur retrograd 21 aprilie -14 mai: Zodiile cu cele mai puternice lecții de învățat în următoarele 3 săptămâni! Vor ieși câștigătoare la sfârșitul acestei perioadei dacă își vor asculta sufletul Ghid pentru alegerea mobilierului interior 10 Salopete lungi care conferă eleganță și extravaganță ținutelor de zi

Foto home page: shutterstock_8952319; 11/28/2008

I.S.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri