17 Mai 2012 publicat în Social 26 share-uri

In orasul Sakarya aflat la 150 km sud de Istanbul este o cu totul alta lume, o lume cu reguli si o disciplina cu adevarat noua pentru mine.

…daca o femeie indrazneste sa plateasca in Sakarya

Intr-una din zile, am incercat ceva cu adevarat revolutionar - fiind cu unul dintre colegii mei de clasa la un ceai, m-am ridicat de la masa si, sub pretextul ca merg la toaleta, am mers la bar sa platesc pentru amandoi macar o data si sa-i demonstrez ca si femeile pot plati in Sakarya. In momentul urmator, barbatul de la casierie a inceput sa urle cu voce tare ceva in turca, spre colegul meu care s-a inrosit tot, vadit rusinat de situatie.

Nenea m-a luat de mana si m-a dus inapoi la masa, m-a depozitat frumos langa baiat ca pe-o pisicuta care a indraznit sa iasa din casa fara permisiunea stapanului, mi-a pus banii sub ceasca de ceai si mi-a vorbit dojenitor, dar cumva cu mila mie si dur colegului meu. Era la inceputul venirii mele in Turcia, nu intelegeam o iota-aparent domnul patron i-a reprosat colegului meu ca lasa o fata sa-i plateasca ceaiul (ce fel de barbat e el!?) iar mie mi-a transmis ca in Turcia fetele nu platesc niciodata. Pam-pam!

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   RoboWave, robotul educațional construit de echipa Națională de Robotică a României cu sprijinul companiei Wave Studio, a câștigat două campionate internaționale

Mi-a luat ceva sa-mi revin din ravaseala si aproape ca m-am simtit vinovata fata de colegul meu. Aveam sentimente contradictorii. Stiam ca i-am produs o neplacere dar pe de alta parte, imi spuneam ca n-am facut nimic rau.

Aici nu te simti o bucata de carne (de exemplu un barbat trebuie sa aiba sau sa mimeze o relatie cu o femeie ca sa faca sex cu ea), cum m-am simtit in Franta, de exemplu, nu gasesti patriarhatul acela de tip obiectficant dar te simti ca o invalida, ca un copil prost care are nevoie de un barbat sa-i poarte de grija, ajungi sa te simti vinovata pentru orice act care ar putea contrazice cultura in care te afli.

Ce altceva mai faci daca esti femeie? Pai, esti singura care pune cumparaturile in cos la supermarket-barbatul plateste si femeia pune cumparaturile in punga - niciodata invers, niciodata impreuna.

Daca esti femeie europeana esti curtata si megacurtata, primesti zeci de sms-uri si cereri de prietenie pe Facebook pentru ca barbatii turci cred ca pot pune oricand egal intre femeie europeana si femeie usoara sau cel putin spera sa fie asa.

Alimentația copiilor, ca un parc de distracții – sfaturile prof. univ. Răzvan Cherecheș Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR

Fetele turcoaice sunt fortate de catre familii sa-si pastreze virginitatea pana la nunta, chiar si cele din Istanbul, ai caror parinti nu sunt foarte religiosi, ale caror mame nu poarta neaparat val. E usor de imaginat, deci, de ce si cum baietii turci au mari sperante cu fetele europene, ca sa zic asa. Pe de alta parte, este foarte pregnanta aceasta separare pe care colegii mei turci o fac intre – NOI si EUROPA (cum zic ei) -aparent Europa este un alt taram, cu alte reguli, cu alte povesti, unde oamenii sunt mai superficiali, nu au valori serioase si unde femeile sunt bune doar pentru distractie. Ei bine…
 

Va urma…

de Smaranda Voicu

Foto fr si main: By epic_images /Shutterstock

Preluare via Feminism-Romania.ro

Inscrie-te la NewsLetterul Garbo pentru a primi si alte informatii din Lifesyle Feminin.

Garbo iti mai recomanda si alte articole care trateaza conditia femeii in Orientul mijlociu:

Ce femeie ar alege sa poarte burka?

Rania, o regina contemporana

Cu valul jos... Revolutia nuda a femeilor din Islam

M-au maritat la 5 ani... Povestea-drama a unei femei care ASTAZI invata sa iubeasca

Omorata cu pietre?! Militanta Farah Salka vorbeste despre viata femeilor arabe

Foto fr si main: 

Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile Pantaloni cargo de damă House: cum să-i porți în 2023 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri