"Noile indicatii mentioneaza ca ar trebui sa alegem acele tipuri de grasimi care mentin nivelul colesterolului in limite normale. Cu alte cuvinte, este bine sa consumam grasimi nesaturate, ce se regasesc cu precadere in alimente precum peste, seminte oleaginoase, uleiuri vegetale", a declarat dr. Ciprian Constantin, membru al Fundatiei Pentru Alimentatie Sanatoasa.

Trei organizatii internationale specializate in siguranta alimentara (EFSA – European Food Safety Authority, USDA – United States Department of Agriculture, WHO/FAO – World Health Organization/ Food and Agriculture Organization) au publicat de curand noi recomandari cu privire la importanta inlocuirii grasimilor saturate cu cele polinesaturate si mononesaturate.

Cele mai recente recomandari vin de la cea mai importanta organizatie europeana privind siguranta alimentara (EFSA – European Food Safety Authority). Recomandarile vin in urma solicitarilor Comisiei Europene privind mentiunile de sanatate cu privire la grasimile consumate de populatie. Concluziile EFSA, bazate pe cercetarile stiintifice derulate la nivelul fiecarui stat european membru, exprima clar necesitatea reducerii consumului de grasimi saturate, prin inlocuirea acestora cu grasimi nesaturate. Consumul de grasimi nesaturate reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, boli intalnite cu frecventa mare in toate tarile europene.


„Indiferent de tara de provenienta si obiceiul de consum, sfaturile expertilor sunt aceleasi pentru intreaga populatie. Grasimile reprezinta o componenta importanta in dieta noastra (ar trebui sa reprezinte 30% din nutrientii necesari zilnic), insa nu toate au aceeasi calitate. Noile indicatii mentioneaza ca ar trebui sa alegem acele tipuri de grasimi care mentin nivelul colesterolului in limite normale. Cu alte cuvinte, este bine sa consumam grasimi nesaturate, ce se regasesc cu precadere in alimente precum peste, seminte oleaginoase, uleiuri vegetale (de floarea soarelui, de rapita) si in produse pe baza lor, cum ar fi margarina tartinabila de noua generatie”
, a declarat dr. Ciprian Constantin, membru al Fundatiei Pentru Alimentatie Sanatoasa.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Noutățile si recomandările de primăvara de la MioBio, boutique chic de cosmetice organice Asprele legi ale Educației. Elevii nu mai au voie cu telefoane mobile la ore şi să fumeze la şcoală România, rata mortalității evitabile prin prevenție - a treia cea mai ridicată din UE

Aceste informatii au o importanta deosebita pentru Romania, in contextul in care obiceiul de consum al romanilor este bazat pe carne grasa, pe produse ce contin grasimi saturate precum laptele integral, untul sau smantana. Alimentatia dezechilibrata este una dintre cauzele majore ale bolilor cardiovasculare la romani si a frecventei crescute a acestor boli la cei tineri. 2 din 3 romani sufera de boli cardiovasculare.

Aceleasi recomandari privind nutritia au fost emise si de expertii reuniti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii (WHO – World Health Organization) si Organizatiei Alimentelor si Agriculturii (FAO – Food and Agriculture Organisation), respectiv de Departamentul de Agricultura al SUA.

Comunicat de presa


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri