Doar o treime dintre respondenti sunt constienti de faptul ca nicio metoda contraceptiva nu te apara de contractarea unei boli cu transmitere sexuala si nu este 100% sigura.

Comunicat de presa

GfK Healthcare Romania a realizat un sondaj online pe platforma www.askGfK.ro prin care si-a propus sa afle care este parerea romanilor din zona urbana vis-a-vis de metodele de contraceptie si preventie a bolilor cu transmitere sexuala (BTS) si care sunt cele mai cunoscute boli cu transmitere sexuala (BTS) de catre acestia.

Cele mai cunoscute metodele de contraceptie si preventie a bolilor cu transmitere sexuala

Doar o treime dintre respondenti sunt constienti de faptul ca nicio metoda contraceptiva nu te apara de contractarea unei boli cu transmitere sexuala si nu este 100% sigura. Marea majoritatea crede ca prezervativul este o metoda contraceptiva suficienta pentru a te proteja impotriva unei astfel de boli, dar constientizeaza ca schimbarea frecventa a partenerului creste riscul de a contracta o BTS, chiar daca se foloseste prezervativ. Aproape jumatate dintre barbati stiu ca bolile cu transmitere sexuala pot fi contractate si prin cavitatea bucala, in timp ce femeile sunt mai prost informate privind acest aspect (30%), iar o treime dintre adultii intervievati stiu ca atingerea pielii infectate poate produce contaminarea cu BTS.

Exista opinia generala (73%) ca ambele sexe sunt in egala masura predispuse spre a contracta o boala cu transmitere sexuala. Categoria cu cel mai mare risc de a contracta BTS sunt prostituatele (mentionate de 90% din respondenti), persoanele care nu au un partener stabil (78%) si persoanele care traiesc in conditii precare de igiena (65%).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

Notorietate crescuta pentru boli grave

Tot acest studiu arata ca, in general, cele mai cunoscute boli cu transmitere sexuala sunt SIDA, sifilis si hepatita, recunoscute de aproape toti respondentii. Doi din trei adulti cu varsta intre 18 si 50 ani din mediul urban afirma ca pot sa spuna multe lucruri despre SIDA, iar tinerii pana in 25 de ani declara ca sunt foarte bine informati despre aceasta.

Alte boli cu transmitere sexuala despre care respondentii afirma ca stiu mai mult decat numele bolii sunt scabia (raia), herpesul genital si gonoreea. Aceste boli sunt cunoscute in egala masura de barbati si de femei.

Exista un grad de familiaritate relativ scazut in ceea ce priveste multe dintre bolile cu transmitere sexuala care afecteaza in special femeile – candidoza, HPV, chlamidia, condiloame, vaginoza, tricomonaza. Sub 25% dintre cei chestionati cunosc detalii despre aceste boli. Chiar daca sunt boli cu manifestare in principal la femei, ele obtin un grad de familiaritate sub medie chiar si in randul acestora.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri