10 Aprilie 2025 publicat în Sanatate 30 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Marea dezordine hormonală: Ce ne otrăvește fără să știm de Corinne Lalo, cu ilustrații de Laurent Lalo, carte recent apărută la Editura ap! (ACT și Politon) este un tablou al consecințelor pe care le au asupra oamenilor și al animalelor produsele chimice care au invadat mediul înconjurător și care ne dereglează sistemul hormonal. 

Misiunea pe care și-o asumă Corinne Lalo odată cu această carte este una cât se poate de nobilă, scopul ei fiind să ne explice fenomenul otrăvirii chimice a celulelor noastre și de a ne oferi sfaturi pentru a ne proteja. Așadar, această carte își propune să clădească o punte între cercetarea științifică și publicul larg, oferindu-ne un instrument accesibil care să ne ajute să recunoaștem perturbatorii hormonali din jurul nostru și să îi evităm cât mai eficient.

Corinne Lalo este o jurnalistă franceză specializată în domeniul medical, având peste 30 de ani de experiență în televiziune. De-a lungul timpului a acoperit subiecte intens mediatizate în Franța precum: cazul sângelui contaminat, „norul de la Cernobîl”, vaccinarea împotriva hepatitei B, gripa H1N1 și cazul Mediator. Cazul Mediator se referă la unul dintre cele mai mari scandaluri farmaceutice din Franța și Europa, care a avut în centrul atenției medicamentul Mediator (Benfluorex), produs de compania farmaceutică Servier. Medicamentul a fost inițial destinat pacienților cu diabet, dar era folosit frecvent și ca un inhibitor al apetitului, fiind prescris pe scară largă ca un tratament pentru pierderea în greutate. Estimările oficiale arată că utilizarea Mediator ar fi dus la moartea a între 500 și 2 000 de persoane în Franța. Corinne Lalo este și coautoarea cărților „Livre noir du médicament” și „Se soigner sans médicaments de A à Z.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 50 de modalități simple pentru a-ți crește nivelul de fericire începând chiar de astăzi. Tips & Tricks pentru o viață mai fericită 30 de lumini și 20 de umbre ale zodiei Fecioară. Care sunt secretele perfecționistei supreme? Cum să alegi un ghiozdan potrivit pentru copilul tău? Ghid complet pentru părinți

FRAGMENT

Despre importanța hormonilor și homeostazie

Ce fac hormonii? Au grijă să ne păstreze mediul interior într-un echilibru constant și foarte delicat. Această noțiune fundamentală are mult prea adesea tendința de a fi uitată sau subestimată. Ea se numește „homeostazie”, din grecescul hómoios, care înseamnă „același, egal”, și stasis, care înseamnă „stare”, adică o stare constantă sau stabilă.

Conceptul a fost inventat de unul dintre cei mai mari savanți ai tuturor timpurilor, medicul și biologul Claude Bernard1, care îl definește astfel: „Toate mecanismele vitale, oricât de variate ar fi, au doar un singur scop, acela de a menține unitatea condițiilor de viață în mediul interior”. Este vorba despre o stare de echilibru dinamică în care condițiile interne pot varia, dar întotdeauna în limitele restrânse din jurul valorilor-țintă compatibile cu viața.

Juicy Couture - marea revenire a unui brand glamour iconic Start Noul An Chinezesc: Marea Transformare sub energia Șarpelui de Lemn și a celor 3R (Recalibrare, Regenerare și Revigorare) SPA-ul tău personal de la Marea Moartă

Această stare de echilibru este menținută în principal de hormoni, care vor supraveghea în permanență ca nimic să nu perturbe acest ansamblu de mecanisme fragile. În timp ce în detaliu ajustările sunt de o complexitate infinită, se poate rezuma principiul astfel: „Potrivit e potrivit, prea mult e prea mult, insuficient e insuficient”. Iar consecința nerespectării acestui principiu, corolarul său într-un fel, este: „Dacă ceva nu mai funcționează, nimic nu mai funcționează”.

Homeostazia e un fel de termostat care trebuie să mențină o temperatură programată, având ca sarcină să țină seama de eventualele schimbări externe pentru a-și duce misiunea la îndeplinire.

Într-un organism viu, la oameni, de exemplu, hormonii sunt mesageri în slujba „dirijorului orchestrei” situat în creier și care se numește „hipotalamus”. Acesta îi dă instrucțiuni „adjunctului” său, hipofiza sau glanda pituitară, care le va transmite în tot organismul.

Mind your Business: de la singurătate la marea schimbare a antreprenorilor români IQads lansează provocarea creativă “Identitatea vizuală Constanței – Orașul îmbrățișat cu marea” 60 de echipe din 20 de județe se confruntă în marea finală a celei mai ample competiții de planuri de afaceri din România

Cuplul hipotalamus-hipofiză va supraveghea în permanență și va menține principalele constante fiziologice. Pentru aceasta, are nevoie de multă energie sub formă de glucoză; un alt organ, pancreasul, se va ocupa să vegheze la echilibrul nivelului de zahăr în organism, executându-și singur partitura.

Iată câteva exemple de „intervale cantitative” la oameni, în interiorul cărora se perpetuează „condițiile de viață” atât de dragi lui Claude Bernard. Schema este aproape mereu aceeași: pentru a păstra o constantă, un hormon este secretat de o glandă.

– Echilibrul veghe-somn

Vreți să dormiți și să vă treziți în plină formă? Hormonul numit melatonină este cel care se îngrijește de echilibrul dintre veghe și somn. Melatonina este secretată de glanda pineală sau epifiză, numită și „al treilea ochi”, deoarece funcția sa ancestrală era aceea de a capta lumina. Această glandă minusculă situată în creier deasupra hipotalamusului își datorează numele de „pineală” faptului că seamănă cu un mugure de pin. Filosoful și matematicianul René Descartes2 o considera drept sălașul sufletului.

Prima Lună Nouă a toamnei este în Fecioară și are loc pe 3 SEPTEMBRIE: Pic cu pic se face marea. Magia Ordinii!   Pe 18-21 mai are loc Conjuncția Marte – Nodul Nord în Berbec: Întâlnirea cu propriul Destin. Marea (Re)Devenire!    Draga Olteanu Matei, o viață pe scenă și sute de roluri memorabile. Cine a fost marea iubire a actriței și de ce nu a avut copii

– Repararea țesuturilor deteriorate

Vreți să vă păstrați țesuturile în stare bună și, prin urmare, să păstrați un echilibru corect în interiorul lor? Puteți face acest lucru grație hormonilor produși de glandele suprarenale, adrenalina, noradrenalina, cortizolul (copiat în medicația care conține cortizon) și aldosteronul.

Acești hormoni vor menține, de asemenea, o stare de alertă în fața stresului și îi conferă individului capacitatea fizică de a fugi sau de a se lupta. Sunt numiți și „hormonii stresului”, deoarece aceștia permit o reacție adecvată în fața pericolului.

– Filtrarea lichidelor

Doriți – un amănunt! – ca rinichii voștri să elimine în continuare normal, nici prea mult, nici prea puțin? Eritropoietina va avea grijă de asta. Este vorba de celebrul EPO, folosit de cicliști pentru a-și îmbunătăți performanțele.

Media Consulta International, condusă de omul de afaceri Mihai Craiu, se extinde în Franța, Spania, Italia, Marea Britanie și Germania Săptămâna Mare - Semnificații, tradiții și obiceiuri în Săptămâna Patimilor. Ce (NU) se face în Vinerea Mare? Unde apare Carul Mare pe cerul nopții: ghid complet

– Reglarea alimentară și digestia

Doriți să păstrați un echilibru între foame și sațietate? Hormonii stomacului (gastrina, grelina, somatostatina) și hormonii intestinului (secretina, motilina) vor avea grijă să disemineze instrucțiunile. Celulele adipoase vor proceda la fel cu lectina și adiponectina.

– Respirația și presiunea sanguină

Vreți să respirați în continuare? Ce idee! De acest lucru va avea grijă angiotensina II, secretată de plămâni. În plus, aceasta va menține presiunea sanguină la un nivel echilibrat pentru a evita hipotensiunea sau hipertensiunea.

– Formarea organelor

În fine, grație hormonilor se va construi embrionul într-un mod ordonat și coordonat încă din primele zile de la concepție. Aceștia vor ghida celule sușă3 în formarea organelor. Vor avea un rol fundamental în diferențierea sexuală a fetusului. O simplă dereglare în anumite ferestre de dezvoltare și consecințele se vor face simțite întreaga viață, într-un mod adesea ireversibil.

Numărătoarea inversă a început: 10 zile până la Unforgettable Festival K-ZILLA, cel mai mare eveniment de Ziua Copilului, are loc pe esplanada Operei Naționale București, pe 1-2 iunie LONCOLOR lansează campania de vară ”Câștigi cu stil și culoare o croazieră pe mare”

Principalele glande hormonale (endocrine):

La masculul și la femela din orice specie, hormonii sunt cei care permit menținerea echilibrului fiziologic sau homeostazia. Aceștia sunt secretați de glandele endocrine, sunt transportați în sânge și vor acționa asupra celulelor-țintă, legându-se de receptori.

Hormoni cu o putere nemaivăzută

Toți hormonii au în comun mai multe caracteristici. Aceștia sunt eliberați în sistemul sanguin de o sursă care este în principal o glandă. Apoi sunt transportați de sânge spre o celulă-țintă de care se vor lega prin intermediul unui receptor pentru a transmite un mesaj pe care îl va executa celula (în greacă, hormon înseamnă „acționez, excit, pun în mișcare”). La nivel central, hipotalamusul primește în schimb informația conform căreia instrucțiunea a fost executată; bucla reglării este închisă prin retrocontrol4.

Hormonii au capacitatea de a favoriza creșterea celulelor-țintă pentru a facilita executarea consemnului. Dacă multiplicarea celulară nu este păstrată într-un echilibru strict, aceasta poate provoca o creștere anarhică și, deci, o tumoare canceroasă. Acesta este riscul în cazul tuturor tipurilor de cancer numite „hormonodependente” (vedeți partea a 2-a).

Hormonii au o particularitate unică: sunt capabili să acționeze în doze infinitezimale. Dar aceeași caracteristică unică va constitui și călcâiul lui Ahile. De ce? Deoarece industria chimică a deversat în mediu peste 150.000 de substanțe chimice himeră5 capabile să îi imite și să perturbe în organism acest echilibru atât de fragil și delicat al homeostaziei. Prin consens internațional aceste substanțe au fost numite „perturbatori endocrini”. Am putea să le numim mai concret „toxici hormonali”, „hormonotoxici” sau „perturbatori ori poluanți hormonali”.

1 Claude Bernarde, 1813-1878, medic și fiziolog francez, a pus bazele fiziologiei moderne, observând capacitatea organismului de asigurare a homeostaziei. Claude Bernard afirma în 1865 că „boala constituie o tulburare a funcționării normale a organismului”, susținând că abilitatea de a trata o afecțiune se bazează pe cunoașterea în detaliu a fiziologiei organismului. Această proprietate a fost denumită ulterior, în 1932, de către medicul american Walter Cannon, homeostazie. (n. red.)

2 René Descartes (1596-1650) a fost un faimos filosof și matematician francez, deschizător de drumuri în filosofia modernă. Filosofia sa a fost centrul atenției în epoca modernă până la Kant. Conștiința ca principiu filosofic, așa cum o definește Descartes, a constituit totodată miezul doctrinei kantiene și chiar al întregului idealism german. Cartezianismul, doctrina sa specifică, deschide o nouă perspectivă asupra lumii, clădită pe încrederea în rațiune, având drept criteriu al adevărului claritatea și distincția ideilor. Natura este privită ca un mecanism, în timp ce lumea este o mecanică universală. Lumea unește două planuri existențiale diferite: unul al gândirii și altul al întinderii. Acest dualism se regăsește și în structura ființei umane manifestat prin relația dintre corp și suflet. Sufletul este substanța care gândește și, drept consecință, la nivelul animalelor natura lor este corporală, fiind considerate niște mașini, lipsite de suflet. Teza sa conform căreia substanța sufletească este cea care gândește, este menită să remarce superioritatea omului între viețuitoare. Explicație culeasă de pe pagina https://lectiadefilosofie.wordpress.com/. (n. red.)

3 Celulele stem. (n. red.)

4 Conexiune inversă sau feedback. (n. red.)

5 În biologie sau genetică, „himeră” înseamnă organismul rezultat prin amestecarea celulelor a doi sau mai mulți zigoți distincți. (n. red.)


Raluca este absolventă a Literelor bucureștene.


Scrie și editează texte, iar uneori mai exersează câte o limbă străină cu speranța că într-o zi se va putea numi poliglot.
În timpul liber, este...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri