Colagenul, rețeaua de fibră care dă o textură elastică pielii, reprezintă circa 30% din totalul proteinelor din corpul tău și este vital pentru structura și susținerea pielii, mușchilor, oaselor și a țesuturilor conjunctive. Din păcate, colagenul din piele îmbătrânește și el odată cu pielea, precum restul organelor corpului, iar dietele restrictive pot accelera procesul.

Pe lângă trecerea naturală și inevitabilă a timpului, potrivit dr. Maria Andrei, anumiți factori controlabili, duc la o îmbătrânire prematură a pielii: expunerea îndelungată la soare și radiații UV, în special la solar, fumatul, de asemenea, duce la îmbătrânirea timpurie a pielii și la dobândirea unei texturi terne și lipsite de elasticitate, deoarece afectează structura fundamentală a pielii, colagenul și fibra de elastină.

„În plus, deși nu se vorbește des pe tema aceasta, nu foarte benefice pentru piele sunt dietele restrictive, inclusiv un regim vegetarian sau vegan. Am remarcat, în unele cazuri, ca se poate produce o pierdere a structurii cutanate elastice la persoanele care nu mănâncă deloc produse de origine animală, sau care exclud cu desavarșire din alimentație grăsimile, chiar și acele grăsimi bune ce ne ajută să ne păstrăm sănătoși. Dincolo de asta, tot legat de dietă, și perioadele de slăbire bruscă și de îngrășare afectează structura pielii, pentru că aceasta se întinde și nu își mai poate reveni la normal”, mai punctează dr. Maria Andrei, medic specialist dermatolog în cadrul clinicii Dr. Leventer Centre.

Dacă te întrebi cum ai putea să îți dai seama că pielea ta nu mai are vitalitatea și structura de altădată, scăderea nivelului de colagen din piele se traduce cu o pierdere a fermității, elasticității precum și cu:

  • apariția ridurilor și a liniilor fine
  • pierderea volumului facial
  • aspect obosit al pielii
  • pielea mai puțin netedă, uscată și aspră
  • apariția vergeturilor
  • vindecarea mai lentă a rănilor
  • cicatrici mai pronunțate

Dacă ai luat în considerare suplimentele cu colagen, avem o veste nu tocmai bună. Se pare că acestea nu te ajută să refaci colagenul pierdut. Deși sunt soluții accesibile, dermatologii pun sub semnul întrebării eficacitatea lor. ”Paradoxal, colagenul cosmetic nu este un agent de stimulare a creșterii colagenului din piele, nu stimulează sau reface structura elastică a pielii, ci doar o hidratează puternic. Așadar, nu suplimentele cu colagen ajută la menținerea frumuseții și tinereții pielii pentru mai mult timp, ci, mai degrabă un stil de viață temperat, fără nopți pierdute, fără expunere îndelungată la soare, o dietă echilibrată și eliminarea viciilor”, explică dr. Maria Andrei.

Cum stimulezi producția de colagen din piele?

Pentru refacerea structurii elastice a pielii, adică a fibrelor de colagen din piele, se recomandă produse pe bază de retinol. Prin acțiunea lor asupra pielii, acestea reduc ridurile și stimulează refacerea celulelor noi. Totodată, pentru stimularea și refacerea stratului de colagen din piele foarte eficiente sunt tratamentele cu lumină laser fracționată, care pătrunde în interiorul pielii și stimulează creșterea de celule noi.

„Există tipuri de tratamente și proceduri cu aparate laser care ajută la rejuvenarea pielii, ștergerea ridurilor și care stimulează producția de colagen. De exemplu, tratamentul cu laser Ultrapulse Encore CO2 ablativ, este un standard de aur în reîntinerirea cutanată. Printre multiplele sale avantaje, un astfel de laser are și puterea de stimulare fibroplastică și de neo-colageneză, adică formarea de colagen nou”, explică dr. Maria Andrei.

Dermatologul mai este de părere și că, prin procesul de inducere a sintezei de colagen, tratamentele cu laser ablativ pot ameliora vizibil ridurile și leziunile vasculare, dar și redau fermitatea pielii și uniformizează nuanța pielii.

Foto fr si main: fizkes /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri