11 Iulie 2023 publicat în Sanatate 26 share-uri

Anemia feriprivă este extrem de frecventă, în special în țările în curs de dezvoltare, atingând o stare de epidemie globală. Deficitul de fier în timpul sarcinii este una dintre principalele cauze de anemie la sugari și copiii mici.

Multe femei trec prin întreaga sarcină fără a atinge aportul minim necesar de fier. Literatura de specialitate a arătat că deficitul de fier este o problemă nutrițională globală, care afectează până la 52% dintre femeile însărcinate. Multe dintre aceste femei sunt simptomatice.

Dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, îți prezintă tot ceea ce trebuie să știi despre anemia în sarcină, simptome, riscuri și tratament.

Anemia este una dintre cele mai frecvente complicații legate de sarcină. Modificările fiziologice normale ce au loc în sarcină afectează hemoglobina (globulele roșii) și există o reducere relativă sau absolută a concentrației acestora în sânge. Cele mai frecvente anemii regăsite în timpul sarcinii sunt anemia cu deficit de fier (aproximativ 75%) și anemia megaloblastică cu deficit de folat, care sunt mai frecvente la femeile care au diete inadecvate și care nu primesc suplimente prenatale de fier și folat.

Care sunt riscurile în sarcină asociate anemiei?

,,Anemia cu niveluri de hemoglobină mai mici de 6 gr/dl este asociată cu riscuri pentru sarcină. Prematuritatea, avorturile spontane, greutatea mică la naștere și decesele fetale sunt complicații ale anemiei materne severe. Cu toate acestea, o deficiență de fier ușoară până la moderată nu pare să provoace un efect semnificativ asupra concentrației hemoglobinei fetale. Un nivel de Hb de 11 gr/dl în primul trimestru târziu și, de asemenea, de 10 gr/dl în al doilea și al treilea trimestru sunt sugerate ca limite inferioare pentru concentrația de hemoglobină din sânge.”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Care sunt cele mai frecvente simptome ale anemiei în sarcină?

  • Pielea, buzele și unghiile par palide sau au o tentă gălbuie
  • Senzație de oboseală sau slăbiciune
  • Ameţeală
  • Dificultăți de respirație
  • Bataie rapidă de inima
  • Probleme de concentrare

,,În stadiile incipiente ale anemiei, este posibil să nu existe simptome evidente. De asemenea, multe dintre simptome pot fi confundate cu stări generate de sarcină chiar dacă nu există o anemie diagnosticată. Astfel că este important ca analizele de sânge să fie făcute regulat și interpretate împreună cu medicul care urmărește sarcina.”, adaugă dr. Silviu Iștoc.

Anemia în sarcină – cum se tratează?

În situația deficitului de fier, trebuie administrate suplimente de fier și este indicată urmărirea hemoglobinei pentru a diagnostica anemiile care nu răspund la fier. Există suplimente de fier și acid folic sub diverse forme, pilule, doze unice, iar în cazurile severe doctorul poate recomanda tratamentul intravenos, ce consta în montarea unei perfuzii în cadrul spitalului.

Cum poți preveni anemia în sarcină?

Printr-o dietă sănătoasă și echilibrată care să includă consumul de alimente bogate în fier, cum ar fi carnea slabă, carnea de pasăre, peștele, fasolea, lintea, nucile, semințele și cerealele fortificate. Alimentele bogate în vitamina C pot ajuta, de asemenea, organismul să absoarbă fierul, de aceea este importantă includerea fructelor și legumelor precum citrice, căpșuni, ardei gras și broccoli.

Suplimente de fier pot ajuta la creșterea rezervelor de fier ale organismului și la prevenirea sau tratarea anemia. Este important să discutați cu medicul urmăritor al sarcinii dozajul și modalitatea de administrare.

Suplimente cu acid folic, o vitamină B importantă pentru producerea de globule roșii. Femeile însărcinate ar trebui să ia un supliment zilnic de 400-800 micrograme de acid folic pentru a ajuta la prevenirea anemiei.

Consultații prenatale regulate pentru efectuarea unor teste de sânge de rutină pentru a monitoriza nivelul hemoglobinei.

Evitarea alimentelor și a substanțelor care pot interfera cu absorbția fierului, cum ar fi ceaiul, cafeaua, alimentele bogate în calciu și antiacidele. Femeile însărcinate ar trebui să evite consumul acestor alimente și substanțe în același timp cu alimente sau suplimente bogate în fier.

Tratarea oricăror afecțiuni medicale, cum ar fi boala celiacă sau boala inflamatorie intestinală, pot prezenta un risc mai mare de anemie în timpul sarcinii. Tratarea acestor afecțiuni poate ajuta la prevenirea anemiei.

Ai grijă de sănătatea ta și a bebelușului tău. Anemia în sarcină poate avea efecte adverse asupra mamei și a fătului, este important să urmărești posibilele simptome și să iei legătura cu medicul tău.

* Silviu Iștoc este medic primar obstetrică-ginecologie, specializat în chirurgie ginecologică minim invazivă și Medicină materno-fetală. Competențe: histerescopie, chirurgie ginecologică, ultrasonografie obstetricală și ginecologică, laparoscopie, chirurgie ginecologică minim invazivă și medicină materno-fetală.

Foto fr si main: Nemer-T /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri