Menopauza nu este un eveniment tragic, ci reprezinta doar o noua etapa a vietii tale.
Menopauza nu este un eveniment tragic, ci reprezinta doar o noua etapa a vietii tale.

Aceasta apare o data cu incheierea functiilor ciclice ale ovarelor si reducerea estrogenului si progesteronului. Daca o femeie cu varsta de aproximativ 50 de ani nu mai are menstra timp de 3-4 luni inseamna ca sansele ca aceasta sa fie la menopauza sunt de 50 %. Au existat cazuri destul de rare cand menstra a reparut, nefiind vorba de menopauza ci de dereglari hormonale.

Exista si cativa factori in functie de care depinde varsta de menopauza:in functie de primul ciclu, cati copii/avorturi ai avut, ce metode de contraceptie ai folosit dar si din punct de vedere genetic.
Printre simptomele menopauzei intalnim: ametelile, pulsul alert, migrenele si menstruatiile neregulate.

Foarte multe femei considera menopauza o perioada favorabila a vietii lor deoarece scapa de "povara" ciclului menstrual sau de eventualele sarcini nedorite. Pe de alta parte sunt femei care se hotarasc sa aiba copii mult mai tarziu si lipsa menstruatiei le impiedica, au impresia ca "frumusetea" specifica dispare in acest moment al vietii si sunt extrem de afectate.

In trecut speranta medie de viata a femeii era de 40 de ani. Acum o femeie poate sa traiasca pana la 80 de ani, asadar si perioada menopauzei este diferita.

Numarul ovulelor este in scadere o data cu inaintarea in varsta si sansele de a ramane insarcinata scad. Cu toate ca ovarele nu mai elibereaza ovule dupa menopauza acestea continua sa produca hormoni in cantitati reduse.

Menopauza aduce cu sine si schimbari hormonale care te afecteaza direct prin oboseala sau chiar pierderea apetitului sexual. Vaginul este uscat si nu mai este lubrifiat din cauza scaderii nivelului estrogenului. Apare dispareunia sau altfel spus durerea in timpul contactului sexual. Totusi menopauza nu este echivalenta cu sfarsitul vietii sexuale. Aceste probleme pot fi evitate daca se urmeaza un tratament adecvat.

Apar si senzatiile de valuri de cadura, numite bufeuri sau senzatia de inrosire a pielii. Aceste bufeuri isi pot face aparitia cu ani buni inaintea menopauzei dar continua si dupa. Este recomandata reducerea consumului de tutun. Femeile fumatoare intra de obicei in menopauza cu aproximativ 2 ani mai devreme decat cele nefumatoare.

Pentru a evita cat mai mult dezavantajele menopauzei este indicat sa fii atenta ce contine alimentatia ta. Orienteaza-te catre legume si fructe, in special catre alimentele care contin fitoestrogeni. Cofeina si alimentele dulci inrautatesc situatia.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? Cum să restabilești echilibrul natural al florei vaginale: soluții de durată, ușor de aplicat  

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri