Desi lipitorile sug o cantitate destul de mica de sange, anticoagulantul pe care il injecteaza face ca plaga sa continue sa sangereze incet pentru 24 48 de ore. Dupa ce s-a hranit, lipitoarea se desprinde de pe zona pe care a fost atasata si este pusa intr-un container cu alcool si moare. Lipitorile nu sunt niciodata reutilizate.

Lipitorile au fost folosite in scop terapeutic inca din antichitate datorita efectelor benefice pe care le au asupra circulatiei sangvine, insa avantul medicinei moderne le-a atenuat rolul si le-a limitat tot mai mult utilizarea. Chiar si asa, exista doctori increzatori in potentialul medical al lipitorilor si cercetatori care continua sa studieze lipitorile si efectele lor benefice.

Lipitorile sunt organisme nevertebrate ce traiesc in apa, asemanatoare unor viermi mai mari. Lipitorile folosite in medicina sunt crescute in medii sterile, de aceea folosirea lor este sigura iar sansele de a capata o infectie in urma terapiei cu lipitori sunt foarte mici. Chiar si asa, se prefera administrarea preventiva a unui antibiotic inainte de debutul terapiei.

Efectele benefice ale terapiei cu lipitori:

Dupa interventia chirurgicala, sangele proaspat si bogat in oxigen, provenit din artere, ajunge la locul operatiei, dar sangele venos este drenat mai greu, adica acesta continua sa ramana in zona si ajunge cu dificultate inapoi la inima si plamani. Aceasta poarta numele de congestie venoasa sau insuficienta venoasa si face ca acea zona sa devina rece si cianotica.

Aici intervine terapia cu lipitori. Aplicarea lipitorilor dupa interventia chirurgicala imbunatateste circulatia locala si ajuta la vindecarea tesuturilor. Lipitorile sug sangele venos care impiedica circulatia si astfel permit sangelui arterial sa ajunga mai usor si in cantitate mai mare la tesuturi. Venele sunt mai fragile decat arterele si au nevoie de un timp mai indelungat pentru sa se vindeca. Lipitorile preiau practic rolul venelor, permitandu-le acestora sa se refaca. (Foto: eshaz)

In plus, lipitorile produc un anticoagulant, o proteina numită hirudin, care trece in sange atunci cand sunt fixate in plaga. Anticoagulantul imbunatateste circulatia sangelui in zona pe care au fost puse lipitorile, iar efectul sau se manifesta pana la 48 de ore. Lipitorile mai produc de asemenea si o substanta cu efect anestezic.

Atasarea unei lipitori intr-o zona precisa poate fi un lucru dificil. Pentru asta se pune o picatura de apa indulcita in locul in care se doreste atasarea sau se face o mica intepatura pentru a obtine o picatura de sange. Plasarea lipitorii nu este dureroasa, ca de altfel nici perioada cat acesta sta atasata, datorita substantei anestezice care amorteste zona respectiva.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri