Desi lipitorile sug o cantitate destul de mica de sange, anticoagulantul pe care il injecteaza face ca plaga sa continue sa sangereze incet pentru 24 48 de ore. Dupa ce s-a hranit, lipitoarea se desprinde de pe zona pe care a fost atasata si este pusa intr-un container cu alcool si moare. Lipitorile nu sunt niciodata reutilizate.

Desi lipitorile sug o cantitate destul de mica de sange, anticoagulantul pe care il injecteaza face ca plaga sa continue sa sangereze incet pentru 24 – 48 de ore. Din acest motiv, in timpul terapiei cu lipitori sunt necesare teste de sange pentru a verifica numarul de globule rosii si cantitatea de hemoglobina. Uneori sunt necesare transfuzii de sange.

Dupa ce s-a hranit, lipitoarea se desprinde de pe zona pe care a fost atasata, este pusa intr-un container cu alcool si moare. Lipitorile nu sunt niciodata reutilizate.

Chiar daca utilizarea lipitorilor s-a limitat mult in zilele noastre, ele sunt totusi recunoscute si astazi pentru beneficiile pe care le aduc in microchirurgie in diminuarea congestiilor venoase din zonele suturate, in chirurgia plastica pentru mentinerea circulatiei sangvine in zona amputata sau transplantata pana la refacerea conexiunilor vasculare. Astazi, atentia cercetatorilor se indreapta spre izolarea factorilor activi din saliva lipitorilor, factori cu efect anticoagulant, cu efect anestezic si cu efect de largire a interstitiilor unui tesut.

Un articol de Ciprian Chitu

Sursa: Healthy.ro

Citeste si alte articole pe Healthy.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:

5 alimente care inving constipatia

7 exercitii minune pentru indreptarea coloanei

Alimentatie sanatoasa... si la birou?


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri