Aparitia de noi pete maronii si schimbarile formei, marimii sau culorii alunitelor trebuie sa ne puna anumite semne de intrebare si sa ne faca sa cerem opinia unui dermatolog. Dr. Cristian Tiglea, medic specialist dermatolog, ne invata la ce trebuie sa fim atente cand vine vorba despre alunite.

De cele mai multe ori, cand vine vorba despre ingrijirea si sanatatea pielii, atentia noastra se concentreaza asupra texturii si aspectului sau general. Insa, nu trebuie sa ignoram sau sa trecem cu vederea alunitele si modificarile pe care acestea le pot suferi in timp. In special vara, cand pielea este mai expusa razelor ultraviolete. Aparitia de noi pete maronii si schimbarile formei, marimii sau culorii alunitelor trebuie sa ne puna anumite semne de intrebare si sa ne faca sa cerem opinia unui dermatolog. Dr. Cristian Tiglea, medic specialist dermatolog la Dermestetica - Dermatology & Aesthetic Center, ne invata la ce trebuie sa fim atente cand vine vorba despre alunite.

Pentru a preintampina riscurile pe care le prezinta orice nev (alunita) este recomandat sa fim atente la felul in care acesta evolueaza. In prima faza, examinarea poate fi facuta chiar de noi, dupa regula ABCDE - o serie de pasi simpli care iau in calcul fiecare aspect ce trebuie urmarit. Iata ce modificari trebuie avute in vedere si care, aparute in perioade variabile de timp, impun o consultatie de specialitate la o clinica dermatologica:

  • A - daca alunita este asimetrica si o jumatate din nev nu se suprapune cu cealata jumatate;
  • B - daca marginile nevului sunt neregulate, intrerupte, neclare;
  • C - daca alunita prezinta la examinare culori diferite: nuante diferite de maro, zone de culoare neagra sau rosie sau portiuni albe, lipsite de pigment;
  • D - cand diametrul nevului este mai mare 6 mm;
  • E - cand o portiune din alunita este elevata, supradenivelata in raport cu pielea din jur.

Daca dupa acest examen observi nereguli sau daca ai simptome locale (simti alunita pe piele) trebuie sa te adresezi medicului dermatolog pentru a-ti face un examen dermatoscopic. Dermatoscopia cutanata este o metoda noua, revolutionara pentru supravegherea, diagnosticarea si diferentierea leziunilor pigmentare ale pielii. In timpul consultatiei se foloseste un instrument special, numit dermoscop, care plasat deasupra leziunii prezinta o analiza in detaliu a acesteia.

Tehnologia este neinvaziva si usor de suportat pentru pacient, iar prin examenul detaliat pe care il ofera, ajuta la depistarea precoce a cancerului cutanat. Pentru a tine o evidenta a evolutiei nevului se pot face fotografii digitale alcatuindu-se o asa-zisa harta dermoscopica ce va fi verificata la fiecare consult pentru a se depista modificarile ce au avut loc in in timp, esentiale in luarea deciziei de a interveni chirurgical.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri