5 Septembrie 2022 publicat în Sanatate 2 share-uri

Pentru a putea duce o viață sănătoasă și a nu te îngrijora de afecțiuni ce pot fi prevenite, este important să ai un stil de viață sănătos. Prin urmare, este de preferat ca dieta și programul de activități fizice să ocupe printre primele locuri în topul priorităților tale.

Este important de reținut faptul că, deși poți aproxima subiectiv starea ta de sănătate, doar printr-o evaluare obiectivă o poți observa cu adevărat. Acest lucru este reprezentat de către un set anual de analize recomandat de medicul tău de familie și adaptat la particularitățile tale (ex: unele analize pot varia în funcție de sex, vârstă, gradul de activitate fizică etc.).

Cu toate că setul tău anual de analize este întotdeauna ajustat în funcție de nevoile tale particulare, anumite elemente se vor regăsi, cu siguranță, întrucât sunt parametrii ce trebuie verificați periodic la fiecare dintre noi.

Ce analize sunt nelipsite din setul anual recomandat de medicul tău de familie

Înaintea recomandării unui anumit set de analize, medicul tău de familie îți va adresa diferite întrebări despre stilul tău de viață din ultima perioadă, cu focus asupra dietei, a frecvenței și intensității cu care efectuezi exercițiile fizice, precum și ce afecțiuni recente au intervenit între timp.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! Stomatologia digitală - care sunt avantajele folosirii soft-urilor moderne? Împreună în arte și simțiri

În timp ce anumite analize se vor regăsi în plus sau în minus de la o persoană la alta, câteva dintre ele sunt esențiale pentru fiecare dintre noi.

1. Hemoleucograma

Această analiză se regăsește în orice set periodic, precum și de sine stătătoare sau alături de analize specializate în cazul unor afecțiuni mai mult sau mai puțin severe.

Prin intermediul hemoleucogramei se obțin informații legate de componenta celulară a sângelui, cu evidențierea numărului de hematii (globule roșii/eritrocite), leucocite (globule albe) și trombocite (plachete), precum și a valorilor hemoglobinei, hematocritului, indicilor eritrocitari (VEM și CHEM) și a formulei leucocitare (număr de limfocite, monocite, eozinofile, bazofile și neutrofile).

2. Profilul lipidic

Prin analiza profilului lipidic se înțelege identificarea valorilor unor parametrii precum colesterolul total, LDL colesterolul, HDL colesterolul și trigliceridele totale.

3DUTECH dă startul concursurilor naționale de 3D design & printing pentru elevi și profesori. Roboții, principala temă din acest an Top 3 zodii pentru care curajul este un stil de viață – au încredere în propriul destin Testul celor 3 Sfinți: Ce mesaj sacru îți poate schimba viața?

Aceste valori sunt utile indiferent de stilul de viață, vârstă (cu un minim de 20 de ani) și sex, întrucât modificarea lor poate estima riscul de evenimente cardiovasculare (ex: infarct) al unei persoane, precum și prezența unor boli importante asociate cu un nivel ridicat de lipide (diabet zaharat, patologii hepatice și/sau renale, hipertiroidism, dislipidemii).

3. Glicemia

Glicemia reprezintă nivelul de glucoză din sânge la momentul recoltării probei. Cel mai adesea, în special când există ca unic scop evaluarea periodică a acestui parametru, se utilizează testul de glicemie a jeun (dimineața, pe nemâncate).

O glicemie a jeun crescută peste 100 mg/dL (cu normalul cuprins între 60 și 100 mg/dL) poate avea numeroase semnificații clinice în funcție de valorile sale.

De ce jantele sunt la fel de importante ca și anvelopele: 3 motive Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!   Mercur retrograd 21 aprilie -14 mai: Zodiile cu cele mai puternice lecții de învățat în următoarele 3 săptămâni! Vor ieși câștigătoare la sfârșitul acestei perioadei dacă își vor asculta sufletul

De exemplu, o valoare cuprinsă între 100 și 126 mg/dL poate evidenția stadiul de prediabet (cu posibilitatea avansării către diabet în viitor), în timp ce o valoare de peste 126 mg/dL se poate asocia cu un diabet tip I (autoimun) sau un diabet tip II (de maturitate).

Astfel, toate aceste trei analize sunt extrem de utile, ușor de recoltat și prelucrat și, totodată, dețin numeroase informații esențiale pentru a evalua starea de sănătate la momentul respectiv. Alături de acestea vor exista întotdeauna și teste suplimentare oferite de către medicul de familie și adaptate nevoilor tale particulare.

Sursa foto: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri