25 Iunie 2021 publicat în Sanatate 1 share-uri

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, sănătatea orală se schimbă. Dacă nu ai grijă de dinții și gingiile tale, poți dezvolta probleme de sănătate grave, precum diabet, cancer, infecții respiratorii sau boli cardiovasculare.

Periajul dinților este cel mai important pas pe care trebuie să îl faci pentru a avea dinți și gingii sănătoase, motiv pentru care este bine ca acest obicei să fie format inca din copilărie. Dacă ii învatam pe cei mici că igiena orală este necesară când au încă dinți de lapte, le va fi mai ușor să aibă grijă de cei permanenți.

Deși periajul este principalul obicei care te ajută să ai grijă de dinții și gingiile tale, este important să ai în vedere și alte măsuri care să îți protejeze sănătatea orală. Folosirea aței dentare este, de asemenea, necesară pentru îngrijirea danturii. În aceeași măsură, dusul bucal ar trebui să facă parte din aceeași rutină zilnică de îngrijire orală. O alimentație corespunzătoare și vizitele regulate la stomatolog sunt factori esențiali pentru sănătatea orală.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Caria dentară – ce este și cum se tratează Adevărul despre dinții superbi pe care-i afișează Luis Gabriel. Ce spune medicul stomatolog care s-a ocupat de construcția lor  Poți beneficia de implant dentar dacă suferi de parodontoză, osteoporoză, diabet sau bruxism? Află informații prețioase despre implanturile dentare de la medicul specialist

Modalități simple pentru a-ți menține dinții sănătoși

Pentru a avea dinți sănătoși e nevoie de îngrijire întreaga viață. Chiar dacă ți se spune încă din copilărie că ai dantura frumoasă, este important să te preocupi de igiena orală pentru a preveni apariția problemelor de sănătate.

În primul rând, nu te culca înainte să te speli pe dinți. Recomandarea generală este periajul dinților de două ori pe zi (dimineața și seara), însă, de multe ori, din cauza oboselii, oamenii ignoră rutina dinainte de culcare. De ce este important să te speli pe dinți și seara? Pentru că astfel elimini bacteriile și placa bacteriană care se acumulează în timpul zilei. De asemenea, este esențial să alegi o pastă de dinți care sa conțina fluor, aceasta oferind protectie impotriva cariilor.

Cele 5 produse esențiale pentru o igienă orală completă Albirea dentară – ce este, când se recomandă și cum se realizează A fost lansat primul centru de igienizare dentară din România

Totodată, este important să bei apă în timpul zilei și, mai ales, după fiecare masă, pentru că astfel poți înlătura unele dintre efectele negative pe care alimentele și băuturile dulci ori lipicioase le pot avea asupra danturii între cele două periaje principale.

Alimentele proaspete reprezintă cea mai bună opțiune pentru dinții tăi. Nu evita să mănânci fructe și legume proaspete, fără să le tai în bucățele în prealabil.

Nu în ultimul rând, mergi la medicul stomatolog de cel puțin două ori pe an, pentru a te asigura că dinții și gingiile tale sunt într-o stare bună de sănătate.

Probleme de sănătate cauzate de o igienă orală precară

Mai multe studii au arătat că bacteriile din gură, cauzate de parodontoza sau boala gingiilor, pot fi cauza unor probleme de sănătate grave.

3 produse ce nu trebuie să lipsească din rutina ta de igienă orală Este scump să mergi la dentist în România? Celebrul medic stomatolog, dr. Alin Gabor, îți spune cât costă să ai grijă de dinți Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine?

Persoanele care dezvoltă boli ale gingiilor ca urmare a unei sănătăți orale precare prezintă un risc mai mare de a suferi de boli de inimă. Bacteria care cauzează paradontoza poate, de asemenea, provoca inflamații pe măsură ce se deplasează prin fluxul sangvin.

Oamenii de știință au descoperit că bacteria de la nivelul cavității bucale poate ajunge în plămâni, cauzând boli respiratorii, precum pneumonia.

Cercetări recente au indicat faptul că ar putea exista o legătură între boala gingiilor și copiii născuți prematur ori cu o greutate mai mică. O igienă orală bună în timpul sarcinii poate reduce numărul de bacterii care pot fi transmise nou-născutului.

O igienă orală corespunzătoare este esențială încă din primii ani de viață, iar stabilirea unor rutine zilnice te poate ajuta nu doar să ai un zâmbet frumos, ci și să ai grijă de sănătatea întregului organism.

Semnificația viselor: Ce înseamnă când visezi că îți cad dinții? Igiena nazală a bebelușului Îngrijirea și igiena pielii fragile a bebelușului: 7 obiceiuri de evitat

Sursă foto: Africa Studio/ Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri