24 Februarie 2021 publicat în Sanatate 20 share-uri

Adoptând o dietă echilibrată, cu alimente ce aparțin tuturor categoriilor de nutrienți necesari organismului, putem ține la distanță virușii, corpul se poate reface mai rapid și totodată va primi energia de care are nevoie.

Lipide

Sunt o sursă de energie importantă pentru organism și pot fi de două feluri, animale sau vegetale, diferența dintre cele două fiind dată de acizii grași din compoziție. Astfel, vor fi grupați în acizi grași saturați, în cazul grăsimilor animale și respectiv acizi grași nesaturați în cazul celor vegetale. Aportul total de grăsimi din dieta zilnică recomandată nu trebuie să depășească 30% din total caloriilor ingerate, cu o predominanță clară a grăsimii vegetale nesaturate.

Proteine

Proteinele, categorie din care fac parte carnea, peștele, lactatele, ouăle, cerealele și leguminoasele, trebuie să reprezinte între 12 și 15% din totalul caloriilor ingerate. În plus, proteinele sunt sursă de aminoacizi esențiali (aminoacizii stau la baza formării proteinelor, și susțin vitaminele și mineralele pentru a fi procesate de organismul nostru) iar proteinele animalele au o valoare biologică mai mare, adică sunt mai bogate în aminoacizi esenţiali.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru? Detergentul Perwoll Renew, într-o nouă formulă, mai performantă și mai sustenabilă

Vitamine și minerale

Dacă sunt respectate cantitățile recomandate în cadrul fiecărei categorii de nutrienți, acestea vor putea acoperi toate nevoile organismului, iar utilizarea suplimentelor alimentare pentru vitamine și minerale, nu va mai fi necesară.

O dietă bazată pe varietate este una dintre cele mai bune garanții pentru a-i oferi organismului toți nutrienții necesari și ar trebui să arate astfel: două până la trei porții de fructe crude, o porție de verdețuri, o salată de legume, trei până la cinci porții (în funcție de greutate și activitate) de amidon (orez, paste, cartof, pâine), ulei (30 până la 45 de grame de ulei), două sau trei porții de lactate (lapte, brânză sau iaurt), o porție de carne (de preferință slabă), o porție de pește.

Fibre

În general, dieta din țările dezvoltate este deficitară în fibre dietetice. Cantitativ, cerealele și derivații lor integrali sunt cea mai bună sursă de fibre. Fructele și legumele conțin și fibre, deși au un procent mai mare de apă. Fibrele insolubile, precum cerealele, reglează viteza tranzitului intestinal și combate constipația. Totodată, fibrele solubile contribuie la reglarea nivelului de colesterol și glucoză din sânge. Este recomandat un aport zilnic de 30 până la 35 de grame de fibre alimentare.

Foto fr si main: De la Elena Eryomenko /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri