Unul din patru cupluri din țările în curs de dezvoltare s-a dovedit a fi afectat de infertilitate, printr-o evaluare făcută publică de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Eșec recurent de implantare. Cuvinte atât de greu de auzit și de suportat pentru cuplurile care se străduiesc să conceapă un copil cu ajutorul medicinei de reproducere. Dar acest scenariu se întâmplă în procedurile FIV, iar medicii din întreaga lume încearcă să înțeleagă cum se întâmplă acest lucru și ce pot face pentru a preveni acest lucru. Printre acești experți se află prof. Dr. Tayfun Bağıș, celebru pentru munca sa asiduă în domeniul teoriei infertilității imunologice. O descriere foarte scurtă a acesteia ar fi că, în multe cazuri, consideră experții, corpul femeii respinge embrionul la fel cum pacientul transplantat nu acceptă noul organ.

Acum, să vedem ce se întâmplă în timpul transferului de embrioni. Embrionul - o parte este oul femeii și o parte sperma. Sperma este dintr-un corp diferit. Vine de la o altă persoană, nu este de la fratele tău, ci de la soțul tău. Nu vii din aceeași familie. Când implantezi spermă, acesta devine un transplant semiallogenic cum îl numește medicina. După aceea, introducem embrionul în endometru. Corpul, dacă funcționează corect, practic ar trebui să-l arunce, ar trebui să-l respingă: acest lucru nu face parte din mine, voi ataca acest embrion. Ce se întâmplă? Nu știm exact, dar știm că unele sisteme acționează diferit în endometru și în restul corpului. Și poate există ceva de genul soldaților care observă toată mișcarea și, când văd inamicul, îl omoară, dar poate există și unele ajutoare - primii sunt foarte agresivi, iar ceilalți sunt mai puțin agresivi. În momentul implantării, celor mai puțin agresivi le crește numărul și agresivilor le scade. Așa acționează corpul. Deci, înainte de ovulație și după ovulație avem sisteme total diferite. Unele femei nu pot schimba acest sistem, nu pot face schimbarea”, declară expertul ACIBADEM.

La secția de reproducere asistată coordonată de profesorul Bağıș, rata medie de succes pentru procedurile FIV este de 45%. Dar succesul este diferit pe grupe de vârstă.

„De exemplu, femeile mai tinere de 35 de ani au o rată de sarcină de aproape 70%. Dacă sunt mai tinere de 30 de ani, pot avea o rată de sarcină de 80%, dar 15-20% dintre ele vor avea un avort spontan. De obicei, spunem că dacă aveți mai puțin de 35 de ani, aveți șanse de 50% să aveți un copil”.

În fața a mii de cupluri din întreaga lume care caută un miracol, profesorul Tayfun Bağıș vede fiecare caz de infertilitate ca pe un puzzle. După interacțiunea cu sute de familii de români, poate spune și cu ce anume se diferențiază pacienții săi din țara noastră. 

„Dau timp cuplurilor care îmi cer ajutorul. Încerc să înțeleg ce se întâmplă, să nu grăbesc lucrurile. Fiecare caz este diferit pentru mine. Este ca un puzzle. Îmi sunt tare dragi pacienții români. Și da, se diferențiază prin ceva – sunt pacienți care vin cu foarte multe analize la dosar, extrem de multe, investigații felurite și deseori nu neapărat necesare sau relevante. De pildă, foarte multe teste pentru trombofilii când acestea nu s-ar impune, îmi este greu să înțeleg de ce au fost efectuate și de ce au făcut cheltuiala”, remarcă specialistul.

Foto fr si main: By Chinnapong /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri